Denník N

Ťažká či zbytočná voľba.

Ako zistiť, koho máte voliť, alebo bizarné voľby do slovenských žúp. Bratislavská župa, volebný obvod 2 – Ružinov. Diel I

Ktosi ma oslovil, nech dám tip na 8 príčetných kandidátov za volebný obvod 2 – teda za Ružinov do Bratislavskej župy. Myslela som si, že si otvorím kandidátku a vysypem 8 mien. Nikoho sa nechcem dotknúť, ani seba nie, ale nazadarilo sa. Skúsim urobiť malú insitnú analýzu, prečo to nie je také jednoduché.

Na 6 miest, ktoré sú určené pre Ružinov kandiduje spolu 50 kandidátov. Poďme teda na to.

Najprv STRANÍCKE kandidátky:

Plus mínus dnešná vládna koalícia  (bez SNS, tá ide v Ružinove sama)  – SMER&Most-Híd spolu s prícmrdkami ako SKOK, Strana zelených, SDKÚ a Starostovia a nezávislí kandidáti – postavila 8 kandidátov.

Kotlebova ĽSNS postavil 6 kandidátov.

Kollarova a Krajniakova SME RODINA postavila 5 kandidátov.

SNS, ktorá ide do volieb v Ružinove samostatne, postavila 4 kandidátov.

Nový parlament excentrika Jozefa Behýla dokonca postavil 3 kandidátov.

A nakoniec strany Šanca, Nezávislosť a jednota, #sieť, Strana moderného Slovenska, a Strana zdravotne a sociálne znevýhodnených občanov každá zvlášť postavila po 1 kandidátovi.

Plus mínus dnešná opozícia  SaS&OĽANO spolu s prícmrdkami ako KDH, SMK, NOVA, OKS, Zmena zdola a DÚ Slovenska – postavila 6 kandidátov.

Ak vás neoslovujú strany, ani ich bizarné koalície, nech sa páči, NEZÁVISLÍ:

Proklamatívne nezávislých je 13. Z nich sú minimálne dvaja aktívni členovia strán, ktoré postavili svoje kandidátky v rámci koalícií v Ružinove, títo dvaja na nich však nie sú. Sú teda závislí alebo sa rozhádali a strany ich nechceli postaviť? Či snáď medzičasom z nich vystúpili? Nemám také informácie.

Nezisťovala som zatiaľ, koľko straníckych kandidátov je v komunálnej politike nových. Z nezávislých kandidátov sú to len 4, z nich sa však už raz v rôznych voľbách pokúšali umiestniť 2 z nich , či samostatne alebo na kandidátkach strán.

Zaujímavosťou tiež je, že 9  kandidáti na poslancov do VÚC sú už, vrátane mňa, poslancami na rôznej úrovni.

Iný filter nám hovorí, že minimálne 7 kandidátov z nezávislých už v minulosti boli členmi nejakej strany.

4 kandidáti zo všetkých 50 sú poslancami NR SR.

Tento hrubý prehľad hovorí jediné. Ak patríme k skupine ľudí, ktorí sa ešte stále domnievajú, že ísť voliť má zmysel, neostáva nám nič iné, len sa zaujímať o osobný príbeh kandidátov, o ich postoje, skúsenosti a výsledky ich práce v minulosti. Je to namáhavé, Nič iné nám vak v tejto konštelácii neostáva.

Snáď, ak to čas dovolí, prinesiem do volieb aj takúto informáciu.

Teraz najčítanejšie

Lucia Štasselová

Od roku 2014 pôsobím v komunálnej politike, som poslankyňa v Ružinove aj v hlavnom meste za Ružinov. V roku 2018 som bola druhýkrát zvolená do mestského zastupiteľstva Bratislavy, stala som sa viceprimátorkou hlavného mesta Bratislava, pre oblasť sociálnych vecí a rozvoj dostupného nájomného bývania. Som tiež členka predsedníctva Slovenského centra fundraisingu.  Spoluiniciovala som založenie Kolégia pamäti národa pri občianskom združení Post Bellum. Spoluzakladala som Nadáciu pre deti Slovenska, projekt Hodina deťom. Som vydatá, manžel je riaditeľom Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave,  máme spolu 5 detí a jedenásť vnúčat.