Denník N

TechMatch – vopred dohodnutý obchod?

Internetom prebehla vlna odporu proti predraženej konferencii TechMatch. Riaditeľ Slovak Business Agency vyzval Alianciu Fair-play, aby výdavky nezávisle posúdila. Prijímame a tu je naša odpoveď.

Mohli by sme síce venovať celé dni porovnávaniu cien dídžejov, wifi pripojenia či osvetlenia, ale po krátkom pohľade na základné dokumenty a médiami zverejnené informácie má riaditeľ  agentúry Šafárik oveľa vážnejší problém než len pravdepodobné šafárenie s peniazmi.

Hospodári s verejnými financiami a náklady na konferenciu vyčíslil tak vysoko, že jej dodávateľa mal hľadať v najprísnejšom režime verejného tendrovania. Milión a pol eur (pre tradicionalistov 45 miliónov slovenských korún) je už riadny peniaz, a preto Slovak business agency vypísala začiatkom júna tohto roka medzinárodný tender zverejnený nielen v našom, ale aj v Európskom vestníku verejného obstarávania.

Na to, že hľadala organizátora októbrovej megakonferencie, si dávala (aspoň podľa formálnych dokumentov) riadne načas. Aby to nevyzeralo ako podvrh, záujemcom dovolila predkladať ponuky až do konca júla a s víťazom podpísala zmluvu  21. septembra. Teda dva týždne pred samotnou 5-dňovou akciou!

Ponechajme teraz bokom, že víťaz megatendra ADOM.M Studio mohol na konferencii pracovať podľa slovenských zákonov až koncom septembra. A nečudujme sa ani tomu, že záujemca mal podľa podmienok tendra vyberať exkluzívnych rečníkov z presne predloženého úzkeho zoznamu svetových technologických celebrít. Neklaďme ani otázky, ako sa agentúre s provinčným dosahom podarilo získať takých vyťažených ľudí a presvedčiť ich tak krátko pred konferenciou, aby leteli do Bratislavy, keď ich kalendáre bývajú zväčša plné na mesiace či roky dopredu. Ak by existovala Nobelova cena pre eventové agentúry, ADOM.M Studio by si ju za tento zdanlivý rekord určite zaslúžilo.

Net kritizoval, ale aj usvedčil

Ako sme sa však dozvedeli vďaka IT komunite a médiám, hlavný partner konferencie (popri ministerstvách financií a hospodárstva) US Market Access Center  (US.MAC) sa bratislavskou konferenciou chválil na svojej stránke dávno predtým, než naša Slovak business agency vypísala akýkoľvek tender na jej organizáciu (pre prípad zmiznutia linku zo stránky pripájame zálohovaný obrázok). Uvádza nielen termín a miesto konania, ale aj potvrdených firemných partnerov a vymenúva hlavné dátumy, na ktoré nemajú start-upisti  zabudnúť. Najzaujímavejší z nich je prvý máj 2015 ako záverečný termín výzvy na nominácie pre záujemcov, ktorí chceli získať miesto na konferencii a s ním aj prístup k investorom zo Silicon Valley.

Vyzerá to tak, že Američania na príprave konferencie tvrdo pracovali už na jar tohto roku. Na čo teda bolo zdanie verejného obstarávania?

Tendrové mimikry

Na základe všetkých verejne prístupných dokumentov a faktov si dovolím predložiť tento pravdepodobný scenár skutočných udalostí:  Firma US.MAC s rozsiahlymi (verejne priznanými) aktivitami v Európe osloví našu agentúru a ponúkne jej svoj formát konferencie (alebo sa naša agentúra iniciatívne o konferenciu uchádza). Obe strany sa dohodnú a s radosťou sa pustia do príprav. Lenže. Začína sa volebný rok a niekto na našej strane si všimne, že toľko verejných peňazí nemožno zákonne len tak niekomu prisľúbiť na priamo. Zistí, že konečnú zmluvu bude treba zverejniť na internete a aj európsky tender k tomu vypísať. Tender sa bude musieť tváriť ako slobodná súťaž otvorená všetkým šikovným agentúram, ktoré by vedeli zorganizovať zaujímavú konferenciu a osloviť investorov zo Silicon Valley.

Záujemcovia si v júni vyzdvihnú podklady a zistia, že konferencia by sa mala konať už v októbri, že na ňu majú v nereálnom termíne zabezpečiť niekoho z požadovaných piatich svetových tech-stars. Tak oželejú 6 eur, ktoré za súťažné podklady zaplatili, a utvrdia sa v presvedčení, že Slovensko je jedna veľká zohraná potemkinovská dedina, kde férovosť a zákonnosť len predstierame.

A potom sa v tomto tendri naoko objaví hrdina – architektonické štúdio, ktoré si na túto Mission Impossible trúfne i bez Toma Cruisa. Nebyť slobodnej a hodnotovo citlivej tech-komunity na Slovensku, by možno tento prípad prešiel potichu bez akéhokoľvek verejného povyku.

Všetko nasvedčuje tomu, že tento tender bol vopred dohodnutý a zmanipulovaný. Aliancia Fair-play sa teda naň podľa výzvy riaditeľa Slovak Business Agency Šafárika krátko pozrela a v najbližších dňoch podá v tomto prípade podanie na Úrad pre verejné obstarávanie a prokuratúre pošle trestné oznámenie.

Trestný zákon totiž hovorí jasne: „Kto v súvislosti s verejným obstarávaním alebo verejnou dražbou v úmysle spôsobiť inému škodu alebo zadovážiť sebe alebo inému prospech koná v rozpore so všeobecne záväzným právnym predpisom o verejnom obstarávaní alebo verejnej dražbe alebo dojedná niektorému súťažiteľovi alebo účastníkovi verejnej dražby prednosť alebo výhodnejšie podmienky na úkor iných súťažiteľov alebo účastníkov verejnej dražby, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky.

 

Zuzana Wienk

Darujte

Ak chcete Alianciu Fair-play finančne podporiť, aby sme sa podobným témam mohli venovať intenzívnejšie,  môžete to urobiť veľmi jednoducho.  Ďakujeme.

Tento blog vznikol aj vďaka podpore Open Society Foundations, Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho kráľovstva, veľvyslanectva USA na Slovensku a Fondu pre transparentné Slovensko v Nadácii Pontis. Ďakujeme tiež všetkým individuálnym darcom, ktorí nás podporili prostredníctvom darujme.sk, darcovského portálu Dobrá krajina alebo cez 2 % z daní.

Teraz najčítanejšie