Denník N

Technológie – pomáhajú alebo nás kazia

Strach, vojny, násilie, hnev, chamtivosť, egoizmus,… toto všetko tu je už od nepamäti. Dnešná spoločnosť sa vyznačuje technologickou vyspelosťou. Technológia mala pôvodne slúžiť na zjednodušenie života, ale ako môžeme vidieť, akosi sa to vymklo spod kontroly. Ľudia sa pomaly, ale isto stávajú závislými otrokmi technológie a nevedia si už život bez mobilu, auta, elektriny a ďalších vymožeností ani predstaviť.

Autá na jednej strane zrýchľujú dopravu a na druhej zas spomaľujú (dopravné zápchy) a znečisťujú životné prostredie. Dopravné nehody pripravujú tisíce ľudí o život. Počítače na jednej strane pomáhajú automatizovať veľa práce, ale na druhej strane veľa ľudí pripravujú o prácu.

Technologickému pokroku sa prikladá príliš veľká váha a technológia sa rozvíja bez rozmyslu na úkor životného prostredia a zdravia. S takýmto bezohľadným rozvojom technológie ľudia v konečnom dôsledku narobia viac škody ako úžitku. Je vari jeden ľudský život stratený v dopravnej nehode menej ako milióny najazdených kilometrov?

Technológia by sa mala rozvíjať s inteligenciou a nie bez rozmyslu. Je obrovský rozdiel medzi tým, čo nazývajú inteligenciou materialisti a tým, čo je skutočná inteligencia. Človek môže mať aj desať titulov, mať na konte desiatky úžasných vynálezov, ale to ešte neznamená, že je inteligentný. Je to druh materiálnej inteligencie, ale skutočná inteligencia znamená schopnosť rozlišovať medzi tým, čo je prospešné a čo nie. Je to schopnosť uvažovať, či tieto vynálezy nespôsobia ľuďom viac problémov ako úžitku. Istý indiánsky kmeň odmietol vynález koleso, pretože indiáni boli spojení s prírodou, so svojou podstatou a uvedomovali si, že kvoli dopravným prostriedkom na kolesách by museli vyrubovať stromy a upravovať povrch, aby mohli postavať cestu. Kvoli cestám by museli zničiť značný kus prírody a to nechceli. Ale človek zmagorený súčasnou propagandou materialistického pokroku nehľadí ani doprava, ani doľava, ani za seba. Hľadí iba pred seba a na seba. Hľadí len na hmotný pokrok a nepoučí sa z chýb minulých civilizácií. Robí opäť tie isté, ba ešte väčšie chyby.

Atómová energia, atómové bomby a iné zbrane hromadného ničenia, bitúnky, chemicky postrekovaná zelenina a ovocie, obrovské továrne namiesto ornej pôdy, vykorisťovanie, ničenie prírody,… to sú výdobytky súčasnej takzvanej civilizácie. Inteligentný človek nad tým všetkým len krúti hlavou a žasne nad tým ako toto mohli ľudia dovoliť. Takáto degradácia… Každý, kto vidí túto degradáciu spoločnosti, by sa mal pokúsiť vysvetliť ostatným ľuďom, čo je zlé a dať alternatívy na zlepšenie. Pár ľudí sa o to snaží. Lenže ľudia zaslepení materializmom si častokrát nedajú povedať a ďalej pod rúškom takzvaného pokroku si obhajujú svoje činnosti a pokračujú v nich.

V súčasnej spoločnosti chýba trieda ľudí, ktorí by boli všeobecne uznávaní ako mudrci a ich slová by si všetci ľudia brali k srdcu. Dnes sa však takmer každý považuje za mudrca a svoj názor považuje za pravdivý a veľmi dôležitý. V dnešnej spoločnosti chýba aspoň štipka pokory, vďaka ktorej by sa ľudia dokázali navzájom počúvať a štipka skutočnej inteligencie, vďaka ktorej by dokázali uvažovať triezvejšie a aj technológia a celá spoločnosť by sa mohla uberať iným, oveľa lepším smerom.

 

Teraz najčítanejšie