Denník N

Televízia ukázala, ako vyzerá manipulácia na najvyššej úrovni

To, čo zažil Miloš Zeman minulý rok 17. novembra na tribúne, by nechcel zažiť žiaden politik, tobôž nie prezident, ktorého sprevádzal zástup prezidentov rôznych štátov. Len čo vyšiel pred dav ľudí, ktorí si prišli pripomenúť udalostí 17. novembra, ľudia ho zasypali vajíčkami, nadávkami a ukazovali mu červené karty. Tento rok vystúpil na rovnakom námestí na Albertove v Prahe opäť. Ľudia z jeho okolia však už nenechali nič na náhodu.

Tento rok 17. november v Prahe na tom istom námestí vyzeral ako oslava z čias totality. Na symbolické miesto novembra 1989  študentov vôbec nepustili. K tribúne, kde sa mal objaviť Miloš Zeman, pustili len jeho skandujúcich postarších priaznivcov. Českej televízii sa podarilo zistiť, že všetko to bola zinscenovaná fraška účastníkov zájazdu, ktorý sa až veľmi podobal tým, ktoré organizujú šmejdi. Namiesto hrncov však dôchodcovia dostali víno, pohárik, chlebíček a špeciálnu prehliadku Pražského hradu. Do hlavného mesta ich zvážali špeciálne autobusy.

Reportéri ČT ukázali, ako sa takýto zájazd organizoval. „Náš figurant sa dostal do jedného z autobusov. Vypravený bol z obce Osvětimany, odkiaľ pochádza kancelár prezidenta Vratislav Mynář,“ začína reportáž ČT. Zájazd bol dobre organizovaný cez miestnu tlač aj letáky, na ktorých okrem občerstvenia, prehliadky hradu nechýbala ani možnosť prejaviť svoj názor na „ilegálnych migrantov.“

zeman3

Do autobusu sa podarilo dostať aj figurantovi televízie. Bol ním kameraman ČT, ktorý všetko natáčal skrytou kamerou. Zaznamenal ako starosta obce Otakar Berka z KSČM hovorí v autobuse podrobný program dôchodcom: Ak chcú ísť na prehliadku hradu, musia ísť najprv na demonštráciu. Kameraman zachytil, ako majú organizátori pre účastníkov zájazdu nachystané rovnaké transparenty s fotkou Zemana a nápisom“Ať žije Zeman“ a aj to, ako ochranka pred tribúnu púšťa výhradne účastníkov zájazdu. Kameraman natáča aj druhú časť zájazdu – odmenu za demonštráciu, teda prehliadku priestorov hradu, ktoré nie sú určené pre verejnosť, občerstvenie s alkoholom a príhovor kancelára prezidenta a odkaz od prezidenta, že Zeman ďakuje. Účastníci zájazdu nemusia prejsť inak povinnou bezpečnostnou prehliadkou a niektorí sedeli na historickom nábytku. 

Informácia o tom, ako skandovali dôchodcovia na Albertove, sa dostala do všetkých médií. Málokto však vedel, že si to jednoducho a za štátne zorganizoval tím z okolia prezidenta.

ČT priniesla vynikajúcu reportáž o tom, čo všetko sú politici schopní urobiť, len aby im niekto pred kamerami zatlieskal. A aj o tom, ako ľahko sa ľudia za pár chlebíčkov nechajú vmanipulovať do politických hier.

 

Prečítajte si aj ďalšie články, hodnotiace médiá. Sledujte články aj na Facebooku.

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.