Denník N

Ten „každodenný“ rasizmus

Extrémizmus je len symptóm choroby.

Nedávno som skonštatoval, že viem jednoducho rozlíšiť bežného fanúšika black-metalu a fanúšika NSBM (National Socialistic Black Metal). Spýtajte sa neidentifikovaného fanúšika metalu na skupinu Mayhem. Ak im vadi „nový spevák“ kvoli hlasovému prejavu, sú to len obyčajní fanúšikovia s iným vkusom. Ak im vadí, že sa volá Attila Csihár a je to maďar… tak ste vysoko pravdepodobne narazili na slovenského NSBM fanúšika.

Vážim si prácu pána Benčíka a mnohých ľudí ktorí sa po posledných voľbách aktivizovali aby poukázali na zle skrývaný extrémizmus „neštandardných“ politických strán. Ukazuje to skutočné odhodlanie bojovať s celospoločenským problémom ktorým extrémizmus je. Obávam sa však, že stále kĺžeme po povrchu.

Ako spoločnosť požadujeme od cudzích etník asimiláciu. Základným argumentom býva, že na Slovensku sa očakáva rešpektovanie našich zákonov, ale aj kultúrnych noriem. V princípe je to v poriadku, ale ľudia zvyknú dodávať, že rôzne etniká alebo náboženské skupiny sa nikdy úplne neprispôsobia.

Položte si otázku či si myslíte že sa niektorá subkultúra, etnikum, náboženská skupina nikdy nezmení k väčšinovému obrazu našej spoločnosti. Ak je odpoveď „áno“ stále sa niet čoho báť. Otázkou je či ste ochotný akceptovať ľudí takých akými sú. Prečo by to mal byť problém ak nedochádza k porušeniu našich zákonov?

Ak sa odlišnosť stáva základom pre účelové spájanie s trestnou činnosťou alebo amorálnym správaním, máte predpoklad diskriminácie. Je to jednoduchý spôsob ako identifikovať prítomnosť predsudku.

To je rasizmus a xenofóbia.

Hanlivé vyjadrenia, alebo násilie sú už extrémizmus. Tie ako spoločnosť netolerujeme a odsudzujeme, ale zabúdame na to z čoho pramenia. Najčastejšou prekážkou v asimilácii bývajú drobné detaily. Ak niekto používa iný jazyk, ak sa oblieka v súlade so svojou kultúrou, ak vyznáva náboženstvo podľa svojich zvykov a ak jeho koža nezbelie…

Extrémizmus čerpá podporu v tej bežnej každodennej nenávisti a závisti. Väčšinová spoločnosť je bohužial presvedčená o niektorých mýtoch s rasistickým základom, že sú „jednoducho pravda“.

Teraz najčítanejšie

Miroslav Kocur

Metalista. Mám rád thrash, death, industrial, grind... Ale hlavne mám rád tú slobodu ktorú to prináša. Považujem sa za mierumilovného človeka ale veľmi zle znášam nekonečný vesmír ľudskej hlúposti.