Denník N

Tibor E. Rostas šíri nebezpečné klamstvá o liečbe rakoviny

Hlúpe tvrdenia si väčšinou nezaslúžia našu pozornosť. Ak však niekto zavádza tisícky čitateľov, ťukanie na čelo už nestačí.

Hlúpe tvrdenia si väčšinou nezaslúžia našu pozornosť. Ak však niekto zavádza tisícky čitateľov o liečbe zákerného ochorenia, ťukanie na čelo už nestačí. Tibor Eliot Rostas tvrdí, že oficiálna vojna proti rakovine je podvod. Konvenčná liečba vraj v absolútnej väčšine prípadov nefunguje a chemoterapiu by nepodstúpili ani samotní onkológovia.

Prejdem k podrobnej analýze najzávažnejších tvrdení, ku ktorým Tibor Eliot Rostas uvádza svoj zdroj.

„Prieskum ktorý uverejnili štúdie Natural News, ukazuje, že traja zo štyroch lekárov a vedcov by vo vlastnom prípade chemoterapiu odmietli…“

„Z ankety, ktorú pripravili vedci a lekári z McGill Cancer Center, kde sú všetci odborníci na rakovinu, vyplynuli veľmi zaujímavé závery. Ak by mali dopytovaní lekári rakovinu, nielenže by drvivá väčšina z nich chemoterapiu odmietla, ale zásadne by ju odmietli odporučiť aj svojim rodinným príslušníkom.“

(Zem a Vek Jún 2013, Chemoterapia: biznis so smrťou)

Po prečítaní článku z Natural News, ktorý hovorí o odmietnutí chemoterapie troma lekármi zo štyroch je zrejmé, že sa tiež odvolávajú na prieskum McGill Cancer Center. Nájsť samotný prieskum je už ťažšie, nečudo, veď publikovaný bol v roku 1986! Bez ohľadu na neaktuálnosť, po jeho dôslednom prečítaní sa nám zjavuje iný príbeh.

V ankete sa pýtali 118 lekárov ako by si priali byť liečení na nemalobunkový karcinóm pľúc. Čiže bavíme sa iba o jednom druhu rakoviny a to dosť ťažko liečiteľnom aj v dnešnej dobe. Lekárov sa pýtali, či by boli ochotní ako pacienti sa zúčastniť klinických štúdií so špecifickou terapiou, v niektorých scenároch zahrňujúcou chemoterapiu. Ponúkané terapie zahŕňali aj cisplatinu, čo bola v tých časoch nie príliš overená liečba. Väčšina z nich vtedy chemoterapiu odmietla. V aktuálnejších prieskumoch týkajúcich sa rovnakého druhu rakoviny by už väčšina odborníkov chemoterapiu podstúpila.

Pre čitateľov Zem a Vek zostala informácia o neaktuálnosti prieskumu a jeho limitovanej aplikácii iba na konkrétnu terapiu konkrétneho druhu rakoviny utajená.  Nehanebne je im podsúvané, že chemoterapiu väčšinou odmietajú aj samotní onkológovia.

„Sofianské“ legendy nekončia. Nasleduje dlhšia citácia (zvýraznenie som urobil ja).

„Celkový prínos liečebnej a adjuvantnej  cytotoxickej chemoterapie na 5-ročnom prežití dospelých s rakovinou je 2,3% v Austrálii a 2,1% v USA. Súhrn všetkých lekárskych pokusov v USA od roku 1990-2004 hodnotí percentuálne zastúpenie pacientov, ktorí prežili obdobie piatich rokov po liečení chemoterapiou. Tu sú katastrofálne údaje zlyhania toho, čomu vravíme klasická, konvenčná medicína:

rakovina močového mechúra: 0,0%
rakovina obličiek: 0,0%
melanóm: 0,0%
mnohopočetný myelóm: 0,0%
rakovina pankreasu: 0,0%
rakovina prostaty: 0,0%
sarkóm mäkkých tkanív: 0,0%
neznáma primárna lokalizácia: 0,0%
rakovina maternice: 0,0%
rakovina žalúdka: 0,7%
rakovina hrubého čreva: 1,0%
rakovina prsníka: 1,4%
rakovina hlavy a krku: 1,9%
rakovina pľúc: 2,0%
rakovina konečníka: 3,4%
rakovina mozgu: 3,7%

V absolútnych číslách sú uvedené percentá pacientov, ktorí prežili viac ako 5 ročné obdobie po začatí liečby konvenčnou medicínou v období celkového boja proti onkologickým chorobám:

Rakovina ezofágu: 4,9%
Rakovina vaječníkov: 8,9%
Non-Hodgkinov lymfóm: 10,5%
Rakovina krčka maternice: 12%
Rakovina semenníkov: 37,7%
Hodgkinova choroba: 40,3% „

(Zem a Vek November 2014, Vojna s rakovinou je podvod)

Pokúsim sa stručne vysvetliť najväčšie omyly Eliota Rostasa.

Uvedené čísla sú podľa štúdie iba % príspevkom chemoterapie k prežitou nie % všetkých pacientov, ktorí prežili obdobie 5 rokov, tak ako nás zavádza Rostas. Ilustrujem na nasledovnom príklade, vychádzam iba z údajov, ktoré sú v spomínanej štúdii z roku 2004 (pozor, nemusia byť aktuálne aj dnes!).

Rakovina žalúdka má 5 ročné obdobie prežitia 22,6%-24,8%. Primárnou metódou liečby je chirurgia. Príspevok doplnkovej chemoterapie k prežitou je 0,7%. Bez chemoterapie by teda 5 ročné obdobie prežitia bolo 21,9%-24,1% pacientov, teda o 0,7% menej. (strana 3-4 štúdie, publikované na strane 551-552 Clinical Oncology).

Podľa údajov zo štúdie bolo priemerné 5 ročné prežitie pacientov v Austrálii (sledovala sa Austrália a USA) vyše 60% medzi rokmi 1992-1997 (strana 8). Autori sa snažili vyrátať koľko % z toho sa dá priradiť chemoterapii. Zistili, že je to niečo vyše 2%. Oplatí sa vysvetliť prečo tak málo, keďže táto štúdia býva šarlatánmi opakovane zneužívaná.

Percento príspevku k prežitiu rátajú autori z celkového výskytu (incidencie) rakoviny, nie z množstva pacientov, ktorí podstúpia chemoterapiu. Príspevok chemoterapie je tak nízky, pretože na sledovaných 22 druhoch rakoviny je chemoterapia primárnou metódou liečby iba pre 4-5 z nich, čo predstavuje v absolútnych číslach cca iba 8% prípadov. Vo zvyšných prípadoch sa chemoterapia používa ako doplnková terapia najmä kvôli zníženiu pravdepodobnosti návratu ochorenia, ako paliatívna procedúra (zmierňujúc príznaky), alebo vôbec v závislosti od štádia ochorenia a histologického nálezu. Navyše štúdia vôbec neskúmala leukémie, pri ktorých má chemoterapia vysokú úspešnosť a je primárnou metódou liečby.

Neznalosť problematiky sa prejavuje aj očividným protirečením Rostasových článkov. Najprv o chirurgickej terapii tvrdí, že:

„…sa využíva iba v malom percente prípadov presne lokalizovaného nádoru. “
(Zem a Vek Jún 2013, Chemoterapia: biznis so smrťou)

Neskôr píše:

Šesťdesiat percent pacientov je vystavených radiácii, 67% podstupuje operáciu, ktorá odstráni nádor, a 8% z nich dostáva chemoterapiu.
(Zem a Vek November 2014, Vojna s rakovinou je podvod)

Čitateľom ponúkol ako hrdinu alternatívy Chrisa Warka, ktorý odmietol chemoterapiu a vyliečil sa. Podľa svojej mienky vďačí za vyzdraveniu alternatíve. Nepovažoval za potrebné uviesť, že Chris Wark absolvoval chirurgický zákrok (teda primárnu liečbu), chemoterapiu odmietol ako doplnkovú liečbu.

Rostas ďalej tvrdí, že konvenčnú liečbu rakoviny neprežije 95% – 97% pacientov. Tentokrát neuvádza žiadny zdroj. Samozrejme je to iba ďalší nezmysel kandidáta na trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy. Aj keď zoberieme 10 ročné prežitie pacientov (častejšie sa používa 5 ročné), tak takéto zlé čísla dosahuje iba najnebezpečnejšia rakovina pankreasu a pľúc. Napríklad vo Veľkej Británii je aktuálne priemerné 10 ročné celkové prežitie cca 46%.

Klamať čitateľov o väčšinovej neochote onkológov podstúpiť chemoterapiu, to nie je iba iný názor, to je nebezpečná lož. Klamať čitateľov o vysokej neúspešnosti chemoterapie a konvenčnej liečby, to nie je chvályhodné šírenie utajovaných skutočností, to je odsúdeniahodné ohlupovanie národa.

Tibor Eliot Rostas sa snaží svoju činnosť uhájiť ako záslužné ponúkanie iných názorov oproti mainstreamu. Nie je zlé mať k dispozícii viac názorov. Pokiaľ sú však prezentované informácie klamstvá a polopravdy, nemôže sa tváriť ako užitočný živočích v mediálnom ekosystéme.

V redakcii Zem a Vek radi otvárajú zakázané témy. Mám jednu pre každého spolupracovníka T.E. Rostasa  – koľko ľudí už zbytočne zomrelo vďaka šíreniu nezmyslov, ktorým tak výdatne pomáha?

Súvisiace články:

Rostásov mentálny striptíz
Krutý čardáš s onkologickými pacientmi

Teraz najčítanejšie