Denník N

Tisíce platných zmlúv za desiatky miliónov eur stále nie sú zverejnené

Myslíte si, že všetky platné zmluvy, na základe ktorých štát prepláca dodávateľom faktúry, sú na webe? Omyl.

Za vlády Ivety Radičovej bol presadený zámer povinného zverejňovania zmlúv. To znamená, že akákoľvek zmluva, ktorú uzavrie štátna správa, sa musí zverejniť v centrálnom registri zmlúv. To však neznamená, že centrálny register zmlúv (CRZ) obsahuje všetky platné zmluvy.

Od desiatich štátnych inštitúcií sme si vypýtali zmluvy, ktoré sa nenachádzajú v CRZ, ani na stránke Úradu vlády, ale sú stále platné alebo sa na základe nich za posledný rok fakturovalo. Päť z nich nám poslalo požadovaný zoznam zmlúv, ktorých je dohromady až 249. Nad počtom platných, no nezverejnených zmlúv v celej štátnej správe by sa nám zrejme zatočila hlava.

Najstaršia stále platná zmluva je z marca roku 1992. Až 34 z 249 zmlúv je z deväťdesiatych rokov minulého storočia. Množstvo zmlúv je uzavretých na 15 rokov, na dobu neurčitú, prípadne sa dodatkami opakovane predlžujú, čo je možné u zmlúv, ktoré boli uzavreté pred zákonným obmedzením dodatkov.

Len Železnice Slovenskej Republiky (ŽSR) za posledných dvanásť mesiacov zaplatili dodávateľom viac ako 4 milióny eur na základe zmlúv, ktoré sa nenachádzajú v centrálnom registri. Tento údaj sme zistili len vďaka tomu, že ŽSR odpovedalo nad rámec našich otázok. Ak by celá verejná správa fakturovala na základe starých zmlúv v rovnakej miere akú tvorí hodnota nezverejnených zmlúv ŽSR v pomere k celkovým výdavkom železníc, ročne by to predstavovalo zhruba 90 miliónov eur na účet firiem, ktorých názvy verejnosť nepozná a možné prepojenia na verejných funkcionárov, lokálnych či celoštátnych oligarchov si nemôže ani len domyslieť.  

Informácie nám poskytli ŽSR, Ministerstvo práce, Ministerstvo školstva, Generálna prokuratúra a Ústavný súd. Naopak, od Úradu geodézie, kartografie a katastra, Národnej banky Slovenska, Ministerstva obrany, Ministerstva zdravotníctva a Ministerstva spravodlivosti sme sa podrobnosti o starších platných, ale nezverejnených zmluvách nedozvedeli.

Vláda vo svojom programovom vyhlásení ohlasuje plánované zmeny v systéme zverejňovania zmlúv – ich dlhšiu lehotu uchovávania či zverejňovanie samosprávnych zmlúv na centrálnom registri. V Nadácii Zastavme korupciu sme presvedčení, že je vo verejnom záujme poznať názvy firiem a detaily kontraktov, na základe ktorých štát ročne míňa desiatky milióny eur daňových poplatníkov. Ministerstvo pozvalo do pracovnej skupiny k novele infozákona aj Nadáciu Zastavme korupciu. V rámci diskusie o zákone ministerstvu odporučíme aj povinné zverejňovanie starých zmlúv, ktoré však ešte stále žijú.

Martin Turček

newsletter

Teraz najčítanejšie