Denník N

Tisova tabuľa a „otec biskup Daniel“

Nedávno v obci Hlboké nad Váhom odhalili pamätnú tabuľu prezidentovi vojnovej Slovenskej republiky, Jozefovi Tisovi. O udalosti informovali viaceré médiá. Niečo však možno zostalo nedopovedané.

Stránka Kotleba – Ľudová stana Naše Slovensko o udalosti informovala 24. apríla v článku „Odhalenie pamätnej tabule prezidentovi Dr. Jozefovi Tisovi v Hlbokom nad Váhom.“

Účastníci a slávnostní rečníci

Odhliadnuc od kontroverznosti osoby, ktorej bola tabuľa venovaná, zaujalo ma skôr to, kto sa jej odhalenia zúčastnil. Ak pominieme starostu obce, ktorý dal postaviť pamätník a vyhotoviť tabule, prvý na rade je žilinský krajský predseda ĽSNS Andrej Medvecký, ktorý tabuľu spolu so starostom odhalil. Medvecký mal na kandidátke Kotlebovej strany číslo 9, patril teda k lídrom strany. Keď však vyšlo najavo, že bol podmienečne odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu a na krku má obžalobu za bitku, ktorú polícia kvalifikovala ako rasovo motivované násilie, mandátu sa vzdal. Keďže však zostal aj naďalej krajským predsedom ĽSNS, jeho strane to zrejme nevadí. Ani to, že medzičasom dostal podmienečný trest aj za spomínané násilie. Uvidíme ako jeho strana zareaguje, ak súd jeho odvolanie v tejto veci zamietne.

Prítomným sa prihovoril aj člen Matice slovenskej, JUDr. Jozef Michtalík. V súvislosti s pozornosťou, ktorú iba nedávno vzbudilo video tejto inštitúcie, ktoré glorifikovalo vojnovú Slovenskú republiku a zľahčovalo jej nepochybnú zodpovednosť za osud slovenských židov, nezostala ani Michtalíkova angažovanosť nepovšimnutá. Iba na okraj, Matica slovenská poberá od štátu príspevok vo výške 1,5 milióna eur ročne.

Ďalším rečníkom bol prešovský krajský predseda, Milan Mazurek. Jeho povesť je však ešte horšia ako Medveckého, ktorého v parlamente nahradil. Obdiv k Hitlerovi, popieranie holokaustu, či notoricky známy incident pred bratislavskou Hlavnou stanicou, jeho renomé určite veľmi nevylepšili. Najmä ak najnovšie pribudlo obvineniez prečinu podnecovania, hanobenia a vyhrážania osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu. národnosti, farbe pleti, etnickej skupine“ za jeho vystúpenie v rádiu Frontinus.

U Mazureka podobné výroky, aké odzneli z jeho úst v rádu Frontinus, nie sú žiadnou novinkou. V minulosti mal na adresu Rómov aj podstatne horšie.

Bez zaujímavosti nie je ani to, že púťový rečník Mazurek, ktorý mal príhovor pri odhaľovaní tabule katolíckemu kňazovi, pred časom nielenže vystúpil z katolíckej cirkvi ale dokonca napísal: „kresťanstvo považujem za príčinu väčšiny zla v Európe.“

Akí kresťania, taký biskup?

Nakoniec nám zostal „otec biskup Daniel,“ ktorý mal pamätník vysvätiť. A práve tu je pes zakopaný. Nie je mi známy žiadny riadne vysvätený rímskokatolícky biskup toho mena. No už v roku 1999 bol v SME uverejnený článok, podľa ktorého Konferencia biskupov Slovenska varovala veriacich pred pôsobením falošného biskupa Daniela Vážana z Prievidze. Okrem iného: „Katolícki preláti vyzvali Vážana, aby nepokračoval vo svojej činnosti, a upozornili všetkých kňazov a veriacich, aby neprijímali žiadnu službu, ktorú im tento muž ponúka.

ďalšom článku z 2.2.1999 sme sa dokonca dozvedeli, že: „Daniel Vážan vo svojom „biskupskom“ pôsobení zašiel dokonca tak ďaleko, že vydal exkomunikačnú bulu, v ktorej sa pekelným ohňom vyhráža diecéznemu biskupovi a predsedovi KBS Mons. Rudolfovi Balážovi.“ Ako keby nestačilo, čo si nebohý pán biskup Baláž vytrpel od HZDS po tom, ako sa zastal prezidenta Michala Kováča.

Premýšľam či pamätnú tabuľu naozaj vysvätil falošný biskup, alebo sa mýlim a vysviacku urobil biskup, ktorý bol riadne vysvätený. Aj o tom, čo by bolo v tomto prípade vlastne horšie. Ale ak bol biskup falošný, o čom by mohlo svedčiť aj to, že žiadny biskup Daniel sa nenachádza v oficiálnom zozname biskupov Katolíckej cirkvi na Slovensku, tak tento akt príliš nepodoprel už aj tak poriadne rozkývaný „kresťanský pilier“ Kotlebovej strany. Veď po tom, ako prieskum odhalil, že prekvapujúco vysoké percento voličov Kotlebovej strany sa nepovažuje za veriacich kresťanov, je ten ich tzv. kresťanský pilier, rovnako autentický ako predstava vlka – vegetariána.

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.