Denník N

To akože biletár niekde v herni bude mať zoznam osôb, číslo OP a diagnózu?

Boj proti hazardu ako u Ťapákovcov. Načo nejaké eID, načo moderné riešenia?

Otázka: To akože biletár niekde v herni bude mať zoznam osôb, číslo OP a diagnózu?

To nie, ale bude mať možnosť si zavolať (nejakým IT spôsobom) do „registra vylúčených osôb“ a tento zoznam si vytvoriť.

§ 35a odsek 9) Správca registra je povinný zabezpečiť prevádzkovateľom hazardných hier na účely porovnania totožnosti fyzickej osoby nepretržitý diaľkový prístup do registra vylúčených osôb, a to len k údajom o tom, či konkrétna fyzická osoba je zapísaná v registri vylúčených osôb.

Takže ten zoznam s rodným číslom (lebo to je údaj, ktorý sa ukladá a pre overenie si ho bude musieť vypýtať od perlutrovanbej osoby), menom a fotkou (z kamerového záznamu) si vytvorí ten biletár aj sám.

Do registra vylúčených osôb sa zapisuje osoba v hmotnej núdzi a/alebo práve a len osoba s diagnózou F63.0. Takže nie je isté, či pozitívne perlustrovaná osoba má práve túto diagnózu, alebo je v hmotnej núdzi. Alebo že by mala oboje?

Potenciálne F-ková diagnóza bude teda voľne na stiahnutie pred každým pracovným pohovorom.  Na pracovnom pohovore sa, pomaly pod trestom smrti, nesmiem spýtať, či je dotyčný cigán, žid alebo tehotná.

Takže nie, zoznam osôb s číslom občianky a diagnózou mať nebude.

Otázka: Takže nejaký SBSkár s IQ húpacieho koníka ?

Áno aj. Teda s výnimkou SBS Bonul. Tá už má iste prístup kamkoľvek. Veď majú tú previerku pre NATO pre stavebné tendre.

Ja ukladám on ukladá

A aby to bola kompletka, tak zas štát (prevádzkovateľ registra) si môže ukladať všetky RČ, ktoré boli k nemu posielané – ľudia, ktorí si chceli niekde zahrať a bola o nich vydaná negatívna lustrácia.

Keďže na štátne registre sa vo všeobecnosti nevzťahuje zákon o ochrane osobných údajov, nikto nemusí občanovi poskytnúť informáciu, aké údaje o ňom ukladajú.

Áno, platí, že nesmú ísť nad rámec zákona. Ale nikto sa nikdy nezaoberal takou drobnosťou, akou je ukladanie do vyrovnávacej pamäte či indexácia pre účely zlepšenia technických parametrov IT systému.

Potom tu máme telekomunikačný zákon, ktorý definuje povinnosť ukladať informácie o prevádzke na linkách. Vzťahuje sa to aj na tieto požiadavky na nahliadnutie do registra?

A čo šifrovanie pred odoslaním? Každý podnikateľ musí mať eID a na ňom kadejaké certifikáty. Ale že by ich predkladateľ zákona využil na šifrovanie komunikácie, na overovanie oprávnení, na overovanie pri on-line hrách…

Ono celkovo sa v tom zákone na eID totálne zabudlo. Na čo myslieť dobre a komplexne.

eID, eHealth a iné e-Gov huncútstva

Možno si poviete, že téma vyhradených registrov nie je pre mňa, člena zdravotníckeho tímu SaS zaujímavá. No opak je pravdou. Jednak sa tu prelamuje zásadné tabu – informácie o diagnóze majú byť uzavreté v zdravotníckom reťazci. A po druhé, IT riešenia sú neoddeliteľnou súčasťou dnešnej medicíny a hlavne systému poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Všetky registre sú o procesoch. O nastavení oprávnení, o definovaní rozsahu poskytovaných informácii. A hlavne, nasadením IT riešení sa totálne zmení filozofia mnohých činností.

Ako som bol býval bol onehdá v súvislosti s eGovermentovými riešeniami poznamenal:

Vďaka eID máme do našich databáz k svojim záznamom prístup úplne každý. A to je tá prelomová udalosť, ktorá musí lámať paragrafy. PROSTE MUSÍ, INAK SA Z E-GOVERMENTU POSERIEME. 

Štátna elektronická schránka a eID sú niečím hmatateľným, takže už hádam bude aj menej vizionársky založeným konečne zrejmé, že tie procesy treba totálne prekopať. Čo prekopať, postaviť  úplne nanovo na zelenej lúke. 

Zabudnite na dnešné postupy a riešenia popísané v stovkách zákonov a tisíckach paragrafov.

Aj v tomto prípade sa mohol pokojne využiť princíp osobnej autorizácie pre prístup k mojim vlastných údajom. Ten princíp, ktorý sa pripravuje aj pre eHealth.

Vložením eID do čítačky povolím centrálnej databáze, aby informovala prevádzkovateľa herne, že v registri osôb v poli „hmotná núdza“ a v registri „hlásených diagnóz“ v NCZI nie sú konkrétne špecifické záznamy.

Celá komunikácia mohla byť šifrovaná a herňa by sa dostala len k zašifrovanej informácii, ktorú by prečítala len ak by bol práve môj eID v čítačke.

Keď už teda silou mocou chcete po ľavičiarsky, aby štát rozhodoval, čo je pre občana dobré.

Správa z tisku: A čo na užitočnosť eID vláda?

Vyzerá to tak, že ani január 2017 nebude definitívny termín pre povinné elektronické schránky. Má o tom rozhodnúť vláda. Zdroj: Reklamy nepomohli, štát musí už tretíkrát odsunúť termín pre povinné e-schránky – Denník N

Súvisiaci článok: Už o pár dní môžete byť na štátnom indexe a váš blog štátom zablokovaný – stačí byť protislovenská špinavá prostitútka.

Autor je členom zdravotníckeho tímu SaS. 

Viac jeho politických textov na jeho politickom webe www.politik.pilnik.sk. Ak chcete sledovať aj ďalšie jeho politické vyjadrenia, staňte sa fanúšikom jeho facebookovej stránky.



Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]