Denník N

To najdôležitejšie zo 44. týždňa. Deň po dni. Od Harabína až po našich ľudí

Ako by povedal Donutil, stále sa niečo deje. A to je dobre. Ale niekedy asi ani veľmi nie…

Pondelok
Veterná a daždivá nedeľa bola akoby predzvesť niečoho strašnejšieho a v pondelok sme sa dočkali. Syn Štefana Harabina sa stal sudcom Okresného súdu Bratislava I. Pred kamery a mikrofóny televízií sa postavil mladý sympatický pán s tváričkou krásneho Ivana z Mrázika. Vyzeral skoro až epicky, ani trochu sa nepodobal na toho jeho starého belzebuba. A potom to prišlo… Zistilo sa, že mladý Harabin je majiteľom veľkého a skutočne drahého pozemku, na ktorý si nijakovsky nemohol našetriť a ešte sa nezabudlo na to, ako sa synček vozil do školy vozidlom patriacim ministerstvu spravodlivosti. Mladý Harabin to vysvetlil tak, že odmietol odpovedať, akurát že nezabudol dodať, že všetko bolo v súlade so zákonom. A keď povie Harabin (jedno ktorý), že je všetko v súlade so zákonom, tak je to tak, aj keby lampy padali. Na príklade Harabinovcov je krásne vidno, že jablko nepadá ďaleko od stromu a že aký otec, taký syn, a že keď je niekto raz Harabin, tak je stále Harabin (alebo tak nejako sa to vraví). Nomen omen…

Utorok
Pán birmovaný premiér zavítal do Žiliny. Predsedom Žilinského samosprávneho kraja je Juraj Blanár, ktorý je členom strany SMER SD, ktorého podozrievajú z toho, že pre kraj spravil omnoho menej ako pre seba, ktorému celkom tečie do topánok a hrozí, že tento rok sa už predsedom nestane. Fico to pochopil veľmi dobre, a preto prišiel v utorok Balnára podporiť. Spravil to po svojom. Našiel (sľúbil) peniaze na výstavbu diaľnice D3 a dúfal, že mu to ľudia zasa zožerú. Aby tých blbých veriacich bolo čo najmenej, niekoľko opozičných poslancov mu bolo pripomenúť diaľnicu D1, ktorá mala byť hotová do roku 2010, 2013, 2016 a teraz už až do roku 2025 (verí tomu vôbec ešte niekto?).

Lojzo Hlina poobdivoval drzosť premiéra a pripomenul mu, že mali desať rokov, aby niečo spravili. Aspoň niečo. Aspoň minimum… Fico sa Hlinovi za obdiv nepoďakoval, lebo dobre vedel, že Hlina to myslel úplne inak, ako to povedal. Naopak, zaútočil na zlú, zlú, zlú opozíciu, že mu bráni v uvoľnení dlhovej brzdy a že len kvôli nej nemôže byť diaľnica dostavaná v rozumnom termíne. Ešte vyhlásil, že dnes, v čase vynikajúcich a zdravých verejných financií je Boží hriech dlhovú brzdu neuvoľniť. Nešpecifikoval pritom, ktorého Boha myslí, či toho na nebesiach, toho Širokého, alebo prípadne nejakého iného jemu spriateleného. Každý má svojho Boha a Fico rozhodne nie je výnimka.

Streda
Najdôležitejšou udalosťou tejto stredy pre mnohých Slovákov bolo to, že bol sviatok Všetkých svätých, a teda i voľný deň. V rámci piety sa vyhneme politike, i keď nie úplne. Najnovšie informácie vravia, že nás bratia Česi opäť predbehli vo výške platov. Nie je to až taká tragédia, s nimi sa preťahujeme už dlho. Horšie je, že napriek veľkohubým vyhláseniam o tom, ako sa našej ekonomike darí, ľudia na Slovensku to príliš necítia. Navyše, rast ekonomiky sa spomalil a doterajších predpokladaných osemnásť rokov, dokedy by sme mali dobehnúť vo výške platov Nemcov, sa zmenilo na dvadsaťpäť. V zásade platí, že kým my dobehneme vyspelú Európu, ľudstvo už podľa plánov NASA bude práve pristávať na Marse. Všetci svätí nech ochraňujú našu krajinu…

Štvrtok
Rok 2017 môžeme pokojne označiť za rok boja. Tento rok sa Róbert Fico rozhodol, že začne bojovať proti korupcii. Predstavuje si to tak, že bude lapať študentky, ktoré pchajú svojim profesorom dvadsaťeurovky do vreciek, prípadne lekárov, ktorí dostávajú od svojich pacientov bonboniéry, fľaštičky, vajcia a mŕtvych králikov. Keďže korupcia na najvyššej úrovni v našej krajine neexistuje, buďme radi za úplatných profesorov a lekárov, inak by špeciálny útvar na boj proti korupcii nemal čo robiť.

Vo štvrtok sa zasa podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini rozhodol, že ide bojovať proti byrokracii. Chce dosiahnuť, aby už ľudia, podnikatelia, živnostníci nemuseli vláčiť po úradoch výpisy z obchodného registra, z listu vlastníctva, zo živnostenského registra a z registra trestov, keďže všetky tieto informácie už štát má. Na prvý pohľad výborná vec. Keď si však uvedomíme, že sa píše rok 2017 a táto akcia sa plánovala už v roku 2008, ešte stále sa to síce javí ako výborná vec, ale natíska sa otázka, ako dlho bude trvať, kým sa tá byrokracia odstráni úplne. Napríklad v Škandinávii posielajú úrady občanom už kompletne vyplnené daňové priznania a tí si ich iba skontrolujú a potvrdia. Kiež by sa to podarilo aspoň do toho, už spomínaného pristátia na Marse.

Piatok
V piatok sme sa dočkali a máme to potvrdené čierne na bielom (pre Ivana biele na čiernom). Tristo miliónov eur, to je suma, o ktorú príde Slovensko kvôli spackanému rozdeľovaniu eurofondov určených na podporu vedy a výskumu. No, ono to rozdeľovanie zasa až také spackané nebolo, pravda, všetko závisí od toho, na ktorej strane sa nachádzate. Ak patríte medzi  kamarátov, známych a firmy, ktoré majú blízke vzťahy hlavne so spoločnosťou SMER SD, tak si možno i práve teraz mastíte bruchá. Ak patríte medzi tú okradnutú väčšinu, znamená to len toľko, že ak budú potrebné peniaze (čo teda budú) pre rôzne projekty, pre výskum i pre vedu, zaplatíte to vy. Zaplatíme to my všetci. To sú práve tie peniaze, ktoré mohli ísť na niečo úplne iné. Tiež potrebné.

Bonus na záver: Logika hovorí, že zlodeji z vlády si dajú chvíľu pauzu. Načas sa stiahnu a nechajú všetky problémy a „prúsery“ ako-tak vykvasiť.  Všetko je však inak, logika s nenažranosťou v tomto prípade zvádzala ťažké boje a nenažranosť s prehľadom zvíťazila. A tak sa stalo, že poradca predsedu SNS Andreja Danka, Lukáš Machala, ktorý mal pôvodne robiť personalistu, riešiť administratívu, objednávať papier do tlačiarne, variť kávu a dopĺňať toaletný papier, má odrazu záujem o eurofondy a rozpočet. Ministerka Lubyová to momentálne ustála a zatiaľ ho k ničomu nepripustila. Uvidíme, ako dlho vydrží odolávať tlakom SNS.

Ešte stále existuje niekto, kto si myslí, že uvoľniť dlhovú brzdu je správna vec?

Sobota
Choďte voliť. Nie sú to tie najdôležitejšie voľby, ale i týmito sa dá zbaviť niekoľkých našich ľudí…

Teraz najčítanejšie

Marián Letko

Zväčša neškodný...https://maroskocestuje.webnode.sk/