Denník N

Tománkovci z Čistého dňa pracovali na Richterovej novele

Možno ste až do tejto chvíle predpokladali, že kauza Čistý deň je minulosťou a s ňou aj toto prekliate zariadenie. Resocializačné stredisko má však ešte stále akreditáciu a za jeho bránami sú stále deti. Nič sa nezmenilo.

Iba toľko, že dvaja muži, pracujúci v zariadení – terapeut a zástupca riaditeľa boli obvinení z trestného činu sexuálneho zneužitia maloletých.
Iba toľko, že už snáď na Slovensku nie je odborníka, ktorý by si nemyslel, že tam kvitla patológia.
Iba toľko, že prebieha rozsiahle vyšetrovanie trestných činov týrania, zanedbávania a ohrozovania mravnej výchovy mládeže.

Napriek tomuto všetkému Čistý deň funguje ďalej. A keby len to. Vedenie tohto zariadenia – čiže Peter Tománek a jeho právna zástupkyňa a manželka v jednej osobe Zuzana Tománková Miková požívajú všetku úctu a priazeň ministerstva.

Evidentne ich Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny považuje za extrémne erudovaných odborníkov s hlbokým vzťahom k morálke, hodnotám a s neochvejnou láskou k deťom. Súdim podľa toho, že boli prizývaní na pracovné stretnutia týkajúce sa novely zákona o sociálnoprávnej ochrane detí. A oni sa na jej tvorbe aj aktívne podieľali. Túto šancu si ujsť nenechali.

Veď Čistý deň plánuje zvýšiť do roku 2020 svoju kapacitu až na 158 klientov. Pobytovou formou, ambulantnou formou aj terénnou formou. Pod jedným megalomanským centrom, ktoré nebude obmedzovať žiaden kapacitný strop. Presne v zmysle nového ešte neprijatého zákona. S každým klientom by do zariadenia plynul slušný obnos štátnych peňazí. Počítala s nimi koncepcia Ústredia práce a čísla pre Čistý deň nájdete v jej tabuľkách.
Ktovie, či sa im plán vydarí. V každom prípade, majú veľkú motiváciu bojovať.

Ak vám teda bude nabudúce minister Richter alebo jeho štátny tajomník Ondruš vysvetľovať, že na tejto prazvláštnej zmene zákona, ktorá nás ťahá späť k obrovským ústavom, spolupracovali odborníci najlepší z najlepších, spomeňte si na to.
Lebo Tománkovci sa k tomu hrdo hlásia.

Natália Blahová

Teraz najčítanejšie