Blog
pondelok

Toskánsko, moja obľúbená krajina

Taliani sa nepovažujú za jednotný národ, viac než ku svojej krajine cítia spolupatričnosť k provincii, v ktorej vyrastali.

Keď sa hovorí o Taliansko,všetci majú dobré slovo.  Všetci milujú naša krajina, pretože vedia, že keď sa hovorí "Taliansko",  nehovorí sa len o krajine, ale taktiež o kráse našej kultúry. Práve preto, že nechá všetkým ten pocit lásky a harmónie.

 

Samozrejme v Taliansku je veľa druhov kultúr, od severu po juh nájdeme 20 regiónov, každý krajší ako druhý. V každom sú rôzne typy kultúry. Moja obľúbená krajina, ktorá pre mňa bola domov a moje detstvo, a kde som sa naučil dýchať, jest a žiť ako Talian je Toskánsko. Ohľadom historickej stránky možno nie všetci vedia, že nebola vždy označená ako "Regione Toscana". Najskôr sa volala  "Etruria", lebo región bol obsadený Etruskovia, odtiaľ názov Etrúrie, až do pádu civilizácie. Potom s nazvom "Tuscia"  a ďalej "Tuscania",  nakoniec vzal jeho súčasný názov Toscana. Ak budeme uvažovať o pozícia, ktorú Toskánsko má za sebou o historickom význame na jednotke Taliansku,  stačí len myslieť na toskánskych dobrovoľníkov v máji 1849, keď začali odolávať Rakúsko a začal proces národného jednoty.

 

Toskánsko je krajina Medici z florentskej katedrály a Šikmej veže v Pise, miesto umenia a kultúry, ale aj bohatá a úrodná pôda pre poľnohospodárstvo. Dnes je jeho synonymum krásna príroda a výborné  jedlo,  samozrejme domáce. Recepty stále rešpektujú starú tradíciu, ktorú   nám starí rodičia odovzdali. Sú to napríklad: Gnocchi, Agliata toskánska omáčka, Acquacotta (polievka) , Pappa al pomodoro,  Pasta e fagioli,  Ribollita (polievka), Focaccia, Panzanella. Ďalej  špeciality z diviny a vnútornosti, ako držky a pečienky, šunky, kvalitné salámy a fantastické syry ako "Pecorino Toscano" a "Ricotta".  Samozrejme, že všetko je oveľa lepšie, keď servírované s krásnym a kvalitným olivovým olejom a úžasným toskánkym vínom.

 

Plné lúky s olivovými  stromy a vinice pokrývajúci viac ako 30 percent z nášho regiónu.

Víno je taktiež veľmi dôležitou časťou  nášho regiónu a kultúry, preto som hrdý povedať, že vinárske pivnice v Toskánsku patria medzi najlepšie v Taliansku. V Toskánsku býva taktiež "La Strada del Vino“, v preklade  "vínna cesta",  ktorá začína od sever regiónu. Vínne cesty boli vytvorené s cieľom uspokojiť rastúci záujem talianskych aj zahraničných turistov priniesť naše skvelé víno do svojich domovských území a výrobných procesov.

 

Okrem toho, že budete môcť ochutnať veľmi prestížny a známy víno na svete, môžete tiež navštíviť významné historické a umelecké pamiatky, a vychutnať si pohľad na uznávaných maliarov minulosti i súčasnosti,  filmárov a fotografov z celého sveta.

 

Ďalší veľmi dôležitý bod náš región je naše tajomné a  krásne pobrežie, ktoré od sever začínajú Liguria región a na juh skončia úplne v stredu talianskej až Lazio región. Máme naše vlastné súostrovie, ktoré sa skladá zo skupiny siedmich hlavných ostrovov, z ktorých najväčší je ostrov Elba,  plus niektoré menšie ako Iisola del Giglio" ,  "Giannutri" "Montecristo" a tak dalej. Plytčiny a útesy nachádzajúce sa medzi toskánskeho pevninou a "Corsica". Súostrovie sa premýva štyri mora: Ligúrskeho mora na severe ostrova, Il Canale Piombino na východ, Tyrhénskeho mora na juhu a "Corsica Channel"  západného pobrežia.

 

Môžeme si isto povedať, že toskánska región obsahuje tajomstvo a krásu starých kultúr a tradícií minulosti a zachováva ich pozitívna energia, plný hodnôt, ktoré v priebehu času dal život našej veľkej kultúre dnes.

Text je súčasťou blogov Denníka N, nie je redakčným obsahom.
Administrátorov blogov môžete kontaktovať na adrese blog@dennikn.sk.

Aj priestor pre blogerov Denníka N vznikol vďaka vám. Predplaťte si nás a podporte našu snahu o kvalitnú žurnalistiku.

Sme závislí len od vás! Predplaťte si nás

Dnes na DenníkN.sk

Prémiový článok e-mailom
raz týždenne zadarmo!

Moja kariéra kuchára sa začala v talianskom Toskánsku, v mestečku Pitigliano, odkiaľ pochádzam. Prvé skúsenosti som naberal ešte ako študent počas letných prázdnin v reštaurácii mojej tety. Láska k vareniu ma dodnes neopustila, na svojich kuchárskych cestách svetom som v Anglicku stretol svoju lásku, ktorá ma priviedla na Slovensko. Dnes pre Vás ako šéfkuchár varím v reštaurácii Pezzo D´Italia vo Vrútkach.

Blogy

|

Už viac ako 82484 z vás dostáva správy e-mailom