Denník N

Toto je dôvod, prečo nemôžeme platiť za teplo menej

„Je ti teplo, dievčatko?“ Známejšia otázka v zime asi nie je. Marfušina odpoveď, nech už je akokoľvek drzá, stále platí. S dostatkom tepla na Slovensku zatiaľ problém našťastie nemáme.

Čo však jeho cena? Väčšina bytoviek na Slovensku je stále pripojená na centrálne vykurovanie. A hoci často ide iba o prevádzku „zdedených“ technológií a rozvodov, za teplo platíme viac ako napríklad domácnosti v chladnom Fínsku.

Odpojiť sa od neefektívneho a drahého dodávateľa tepla a vybudovať si vlastnú kotolňu už napadlo asi nejednému správcovi bytov. Žiaľ, niektoré zákony, ako napríklad aj ten o tepelnej energetike, sme si povýšili nad zdravý rozum.  V zákone je totiž ustanovenie, podľa ktorého existujúci dodávateľ tepla má v rámci stavebného konania právo veta.

Inými slovami: Ak si chce nikto postaviť vlastnú kotolňu, aby mal lacnejšie teplo, musí sa najprv spýtať súčasného dodávateľa. A ten sa, prirodzene, s platiacim zákazníkom nebude chcieť len tak ľahko rozlúčiť a kotolňu jednoducho nepovolí. Vďaka tejto právomoci zároveň nemá žiadnu motiváciu, aby cenu znížil, pretože vie, že žiadna konkurencia mu bez jeho súhlasu nevznikne. Z tohto kolotoča väčšine ľudí príde zle a na lacnejšie teplo radšej zabudnú.

Aby sa tento kolotoč zastavil, na poslednej schôdzi sme už po štvrtý krát predložili zákon na zrušenie „teplárenského nevoľníctva“. Centrálne zásobovanie teplom má bezpochyby svoje opodstatnenie, no ako nás upozornili aj z Európskej komisie, musí byť v prvom rade nákladovo efektívnejšie, ako individuálne.

Tento návrh bol prvým zo série zákonov SaS na zníženie cien energií. Žiaľ, neprešiel. Proti bolo 20 poslancov za stranu Smer-SD, jeden za SNS a dvaja nezaradení. Nevzdávame to však a v januári predložíme ďalšie. Žeby aj na kúrenie, aj na svietenie, aj na darčeky bolo.

Teraz najčítanejšie

Karol Galek

Od roku 2004 sa venujem energetike a všetkému, čo s energiami, ich výrobou, distribúciou, spotrebou, či úsporami súvisí. Po parlamentných voľbách v marci 2020 som prijal ponuku Richarda Sulíka stať sa jeho štátnym tajomníkom na Ministerstve hospodárstva SR. Podľa hesla - za menej politiky v energetike - sa snažím dosiahnuť nízke a spravodlivé ceny energií pre všetkých.