Denník N

Trable Forejta Gumpa

Muž, ktorý kariéru na hrade odštartoval pred 14 rokmi ešte za Václava Havla a ktorý sa neskôr stal veľkým obľúbencom Václava Klausa, je od tohto týždňa nezamestnaný.

Má povesť človeka, ktorý disponuje záhadnou schopnosťou objaviť sa na fotografiách zachytávajúcich historické okamžiky, za čo si vyslúžil prezývku Forejt Gump. Chváli sa titulom JUDr., ktorý nikdy nezískal a jeho snom je stať sa českým veľvyslancom vo Vatikáne. Podľa Václava Klausa je to najlepší protokolista, akého Česko za sto rokov malo. Reč je o Jindřichovi Forejtovi- dnes už bývalom šéfovi hradného protokolu.

O Forejtovom konci na Hrade sa v médiách písalo už dlhšiu dobu. Nerozumie si s riaditeľom kancelárie prezidenta Vratislavom Minářom ani prezidentovým poradcom Martinom Nejedlým, čiže Zemanovými najbližšími, chýba mu formálne vzdelanie potrebné pre funkciu šéfa protokolu prezidenta republiky a v krátkej dobe sa k tomu pridalo i niekoľko jeho pochybení, ktoré Miloša Zemana dostali do trápnych situácii.

Začalo to neskorým príchodom českej delegácie na pohreb Michala Kováča. V kuloároch sa povrávalo, že za to môže Forejt osobne, podľa oficiálneho hradného vysvetlenia meškanie spôsobili zlé poveternostné podmienky lepiace sa v ten deň výhradne na prezidentský špeciál v kombinácii s fašizujúcicmi tendenciami v Riadení letovej prevádzky pražského letiska.

Neskôr sa Forejt nie veľmi úspešne pokúšal vyžehliť kauzu nevyznamenania Jiřího Bradyho. Najprv sa preriekol pred médiami, že sám Bradyho telefonicky informoval o chystanom štátnom vyznamenaní z rúk prezidenta. Následne si spomenul, že vlastne nikdy nikomu nevolal, čo neznelo úplne najlepšie, keďže 89 ročný pán preživší Osvienčím už vychádzal z letiska Václava Havla. A tak zalovil v pamäti ešte raz a to si už bol definitívne istý, že do Kanady volal, ale len preto, aby sa informoval, že pán Brady žije. Žiadne vyznamenanie mu samozrejme nesľuboval. Nakoniec všetkým odľahlo, lebo aj tu sa našiel vinník nedorozumení: pražská kaviareň.

Jiří Brady sa tak odovzdávania štátnych vyznamenaní pri príležitosti osláv vzniku 1. Československej republiky nezúčastnil, z čoho mali na Hrade neskrývanú radosť. Neúčasť amerického veľvyslanca Andrewa Schapira ale naopak hrad veľmi pobúrila, za čo sa mu ušlo aj verejného pokarhania z úst samotného prezidenta. Čo bolo dosť divné, keďže nemecký velvyslanec Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven by bol prisahal, že Schapiro veďla neho celý večer sedel, čo napokon zachytilo aj pár fotografií celkom určite z onoho ceremoniálu. Po neúspešnom obvinení Schapira zo schopností byť neviditeľný, prezident pod váhou dôkazov chybu pripísal protokolu, čiže Forejtovi.

Medzitým, čo sa rojili špekulácie o pravých dôvodoch úradníkovho „padáka“, dvaja podivní muži vyrážajú na turné po redakciách všetkých dôležitých českých médií s ponukou kompromitujúceho materiálu z Forejtovho súkromia. Jeden z nich sa predstravuje ako drogový díler a za videonahrávku pýta dva a pol milióna korún. Novinári jeden po druhom ponuku odmietli, až sa posledná dopytovaná cena dostala na 30 000 korún.

Nahrávku nakoniec kúpil server hlidacipes, ktorý o diskreditačnom materiále ihneď vydal článok. Redakcia svoje rozhodnutie obhajuje bezpečnostným rizikom vyplývajúcim z Forejtovej vydierateľnosti. Znie to síce logicky, reč je však o zamestnancovi kancelárie Miloša Zemana, v ktorej je bezpečnostná previerka skôr príťažou ako výhodou.

Zo záberov deviatich videí, ktoré dvaja muži tak usilovne dostribuovali, je evidentné, že boli vyhotovené s cieľom Forejta zdiskreditovať. Šéf protokolu na nich údajne šňupe bielu látku a oddáva sa sexuálnym hrátkam.

Rozsah neskoršie medializovaných informácií zodpovedal množstvu redakcií, ktoré vlastníci chúlostivého materiálu oslovili. Svedectvá jednotlivých novinárov vyvracajú verziu o kauze s politickým pozadím. Muži podľa všetkého konali na vlastnú päsť s cieľom vytĺcť z celej záležitosti nejaký peniaz.

A čo na to osadenstvo Hradu? Po tom, čo server neovlivni.cz prišiel ako prvý s informáciou o Forejtovom konci, prezidentov hovorca Jiří Ovčáček odmietol situáciu komentovať. „Personálne zmeny komentujem až v okamžiku, kedy sú“ odkázal prostredníctvom sociálnych sietí. Po zverejnení článku so zábermi z inkriminovaného videa Ovčáček opakovane potvrdil, že hlavným účelom jeho twitterového účtu nie je informovať, ale dráždiť.

Je 5. prosince, proto nezbývá než popřát hezkého Mikuláše! pic.twitter.com/qPv7hwugr6— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 5. prosince 2016

Oficiálne Ovčáček oznámil personálne zmeny v kancelárii prezidenta ČR až v utorok ráno. Podľa jeho vyjadrenia sa Forejt funkcie vzdal sám pre osobné a zdravotné problémy. V súlade so Zemanovou tézou že „s teroristami a protokolistami sa nevyjednáva“, bolo Forejtovej žiadosti vyhovené. O tom, prečo hrad ešte cez víkend zapečatil dvere jeho kancelárie sme sa bohužiaľ nedozvedeli nič.

„Moje osobné prianie je, pretože odviedol mnoho užitočnej práce, aby sa stal veľvyslacom vo Vatikáne,“ uviedol prezident Miloš Zeman dva dni po prepuknutí celej kauzy a doplnil, že rozhodovanie je teraz v rukách Ministerstva zahraničných vecí a Vatikánu.

Nuž, Zeman mal vždy veľký zmysel pre pochopenie zlyhaní jeho blízkych ľudí. Či ho bude mať v tomto prípade aj Svätá stolica je otázne. Pri pohľade na najnovšie prírastky do bohatej zbierky fotografií Jindřicha Forejta, sa odpoveď ponúka sama.

Teraz najčítanejšie