Denník N

Vajce a prasiatka, ktoré ma nadchli

Táto kniha nám padla presne do rany. Syn má z rozprávok najradšej Vajce na vandrovke a dcéra Tri prasiatka. Vracajú sa k nim už niekoľko rokov, vďaka knihe, ktorá mi ostala ešte z detstva. Teraz znova ožili v modernej podobe, obojstrannej knihe – z každej strany je jedna rozprávka. Navyše už len fakt, že sa kniha nikde nekončí, na deti zapôsobil ako rozprávkové kúzlo ešte pred tým, než sme objavili prekrásne ilustrácie vo vnútri.

Úprimne – veľmi som sa knihe Ako šlo vajce na vandrovku / Tri prasiatka potešila už pri prvom prelistovaní. Nenájde sa v nej jediné biele, či prázdne miesto, je zaplnená ilustráciami od spodku až nahor, od jedného kraja k druhému. Určená je čitateľom od troch rokov a tých inak, než obrázkami, pri knihe neudržíte.

Ako 1

Tieto však nepôsobia len ako doplnok k textu. Majú doslova výpravný charakter, prežili by aj ako samostatné umelecké diela, ustáli by dokonca priestor bez textu. Táto kniha sa vskutku vydarila a obsahuje všetko, čo by mali knihy pre vekovú kategóriu 3+ mať: krátky, ale kvalitný text a množstvo ilustrácií na úrovni. Nad týmito si so záujmom posedia aj rodičia.

Ako 2

Ako sla 1Texty v knihe nie sú nové. Napísali ich Mária Rázusová – Martáková (Ako šlo vajce na vandrovku) a Margita Príbusová (Tri prasiatka). Kniha, v ktorej vyšli pôvodne, sa volala Ako šla rozprávka do sveta, mnohí dnešní tridsiat/ štyridsiatnici ju mali doma. V pôvodnom prevedení ju zoženiete už len v antikvariátoch. Vyšla síce v reedícii v roku 2008, ale je vypredaná. Moja mama ju, našťastie, schovávala pre vnúčatá, takže z nej dodnes čítame.

Moje deti preto výskali nadšením, že obe rozprávky poznajú takmer naspamäť. Ale aj dospeláci si s veľkou pravdepodobnosťou spomenú, ako si, napríklad, spievali prasiatka:

Mám slamený pekný dom
Pokojne si bývam v ňom
Keď sa dobre zavriem zdnuka
Nezľaknem sa ani vlka

Ako 4

novom prevedení ostali Tri prasiatka bezo zmeny. Rozprávka Ako šlo vajce na vandrovku prešla malou úpravou. Pôvodný text je tu kratší o zbojníkove vysvetlenie partii, čo sa mu to v domčeku stalo. Čiže len dostane výprask, zvieracia partia s vajcom na čele sa navečeria a je po vandrovke. V pôvodnom znení zbojník totiž horlivo vysvetľoval, že sa im do domu nasťahovali tkáč, kat, kováč a čojaviem, kto ešte (netušil, že ho vybili zvieratá) a preto radšej zavelil na útek. Rozumiem tomuto kroku. Aj pre mňa bolo zložité si v pôvodnom znení zapamätať, ktoré zviera predstavuje ktoré remeslo, a že sa táto časť vypustila zmysel rozprávke neberie. Išlo predsa hlavne o to, nedovoliť zbojníkom vojsť do domu a to sa podarilo.

Ako 3

Autorky – Máriu Rázusovú – Martákovú a Margitu Príbusovú, zrejme netreba bližšie predstavovať. Najmä tá prvá patrí k našim najvýznamnejším autorkám pre deti. Margita Príbusová napísala napríklad O Zajkovi nebojkovi, Africké rozprávky.

Ako 5

Ilustrátor Vlado Král je aj scénický výtvarník, grafický dizajnér a režisér animovaných filmov. Podieľal sa na viacerých zaujímavých projektoch a ilustroval knihy Jána Uličianskeho alebo Vianočné mystérium Josteina Gaardera. Okrem knihy Ako šlo vajce na vandrovku / Tri prasiatka sa podieľal aj na jej „dvojičke“, dvojknihe o Kozliatkach.

Obal knihy Ako šlo vajce na vandrovku / Tri prasiatka z oboch strán:

Ako 6Ako 7

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Buvik.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie