Denník N

Tradovaný omyl: Jedinou odmenou pre ownera je log od kešera

Zakladám kešky preto, aby sa ostatní hráči bavili. Očakávam málo a dostanem veľa.

„Jedinou odmenou pre ownera je log od kesera“ – strašne dlho tradovaný omyl.

Jedinou odmena majiteľa keše je zábava ostatných kešerov. Log je bonus – hmatateľný prejav tejto radosti. Až keď prestanete ľpieť na hmotných statkoch a teší vás neuchopiteľná radosť ostatných, budete mať zo zakladania kešiek radosť.

Zakladám kešky preto, aby sa ostatní hráči bavili. Aby sa oni potešili. Ja mám z toho už vyše 1100 radostí pri nálezoch. Toľkokrát sa zalogovali  kešeri na mojich 14 keškách. Očakávam málo a dostanem veľa.

Z toho som dostal 18 favorite bodíkov. Takže len 18 sa skutočne páčila? To by som bol smutný autor, keby som to takto počítal.  Favorite bodíky majú len platiaci geocacheri a geocaching nevyžaduje ako podmienku platené členstvo. Naopak, úplne v pohode sa dá za služby geocachingového servera neplatiť nič a plnohodnotne si užívať geocaching.

Log vám nepovie, ako veľmi  sa nálezca kešky zaradoval. Niekto sa raduje trochu, niekto veľmi aj z maličkosti. Možno niekoho potešilo, že v keške našiel ozdobný štipec, ktorý doma použije jeho manželka na sáčok s jeho obľúbenou škoricou. Ako zmeriate takúto radosť z geocachingu? Dĺžkou logu?

Svojim priateľom, keď sa ma pýtajú čo ma tak drží na geocachingu, hovorievam, že je to inšpirácia kam ísť a čo vidieť. A radím im, že sa majú pred cestou na dovolenku či pracovnou cestou mrknúť na listingy kešiek. Nemusia loviť, stačí, že ich listingy upozornia na zaujímavé miesta a v logoch si pozrú fotky okolia, ktoré tam nahrali kešeri.

Ste nevedeli, že aj takto robíte založením kešky radosť, čo?  Ani ja som to nevedel, kým som pradávno nenarazil na takúto tichú kešerku. Škatule nehľadá, do logbookov sa nezapisuje, na webe neloguje, ale má už vyše 2000 nálezov.

Priatelia, geocaching je skutočne o nezištnom rozdávaní radosti. Nič neočakávate a keď náhodou niečo dostanete, život je stále rovnako pekný.

Preto vám dobre radím: Ak chcete za založenie kešky či nebodaj za vyslanie travelbugu niečo dostávať, podajte si radšej športku. Zažijete menej sklamania.


Teraz najčítanejšie