Denník N

Traja kamoši a fakticky fantastická kniha

Pôsobí mohutne a každý čitateľ vo veku od cca 9 – 12 rokov bude na seba hrdý, keď ju zvládne. Je pokračovaním úspešného prvého dielu Traja kamoši a fakticky fantastický bunker, ale aj keby ste jednotku obišli, v tomto samostatne a len voľne nadväzujúcom príbehu nechýba nič – ani akcia, ani kamarátstvo a už vôbec nie skvelé postrehy hlavného hrdinu.

Juraj Králik v knihe Traja kamoši a fakticky fantastický poklad oslávi jedenáste narodeniny. Prehovára k čitateľom – rovesníkom v prvej osobe, hojne používa svoje obľúbené slová ako fakticky, totálne, úplne, senzačne, bohovsky a podobne. Jeho traja kamoši sú rovnakí ako v predošlom príbehu – mačka slečna Mliečna, fenka agentka Bondy a kôň doktor Hafling, ale k nim treba prirátať ešte tri pieskomilky, z ktorých jedna, Wifi, zohrá dôležitú časť deja. Všetky zvieratá rozprávajú a Juraj a jeho kamarátka Laura im rozumejú a zapájajú ich do svojich debát ako rovnocenných partnerov. V texte ide o niečo také prirodzené, že sa nad tým čitateľ vôbec nepozastaví a to ani vtedy, keď sa Laura prizná, že jej na mobil volá tetrov Dado z lesa. Len tak.

traja-kamosi-2

Babča B. Kardošová je skúsenou autorkou, ktorá do svojich textov dokáže rovnomerne začleniť dojímavé, vtipné aj napínavé momenty v pútavom deji vyrozprávanom v jazyku deťom blízkemu. Juraj je uveriteľný od začiatku do konca. Je to citlivý chlapec, ale žiadna padavka. Jeho sociálny okruh nie je veľký, zato centrum vymýšľania nápadov má ohromné. Nenápadne svojou dobrou povahou, úprimnosťou a prístupom k ľuďom (pričom nie všetkých má rád), ukazuje aj čitateľovi cestu, ako si môže budovať vzťahy, aby boli pevné, strážiť si dôveru, ktorú nám iní ľudia dali, nevedomky sa snažiť byť lepší. A pritom je to všetko napísané s takou ľahkosťou, že Traja kamoši a fakticky fantastický poklad odsýpajú v sviežom rytme, bez toho, aby niekde nudili či stagnovali.

traja-kamosi-3

Kniha je súborom bežného textu, rukou písaných Jurajových poznámok a ilustrácií. Ich autorkou je Katarína Slaninková, ktorá spolupracovala na mnohých knihách pre deti aj pre dospelých, okrem iných aj s Petrom Pišťankom na jeho Skazkách o Vladovi. Má „ceruzkový“ a trochu komiksový štýl, ktorým sú Traja kamoši hojne obsypaní. Najmä písané časti sa objavujú vo veľkom množstve a dodávajú deťom pocit, že majú skutočnú právomoc nahliadnuť do Jurajovho denníka. Nedočítajú sa v ňom žiadne taľafatky. Juraj v podaní Barbory Kardošovej je výborný pozorovateľ a udalosti opísané jeho slovami majú veľkú váhu. Od hľadania Wifi a súbežne s ňou aj akéhosi veľkého pokladu, cez vnímanie prvých záchvevov žiarlivosti, keď sa Laura zaujíma o nového spolužiaka Čutyho, ktorý k nim prišiel z cirkusu, až po vyrovnávanie sa s vlastnými pochybnosťami, ktoré s deťmi úprimne zdieľa v rozhovoroch so svojimi troma múdrymi zvieracími kamošmi.

traja-kamosi-4

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Slovart. Foto autorka.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie