Denník N

Tri dni bizarností

V hlavnej úlohe, Fico, Kaliňák, Gašpar a Rattaj

Počúvať  Róberta Fica v Sobotných dialógoch znamená trýzniť samého seba, ale z nejakého dôvodu to musíte spraviť. Možno ste niekde niekomu zahrešili, možno ste neposlúchli rodičov, možno ste požiadali manželku blížneho svojho a potrebujete sa spamätať, zakúsiť niečo zlé, zažiť trochu pekla. A pritom sa to začalo tak príjemne. Otázkou o hokeji. I keď je otázne, či na otázke o slovenskom hokeji môže byť niečo príjemného.

Chvíľu sa zdalo, že má Róbert F. chvíľku skromnosti, keďže zahlásil, že jemu sa k hokeju ťažko vyjadruje, lebo o ňom nič nevie, ale vzápätí to prebil tým, že jeho vláda dala mnoho eur na výstavbu štadiónov, čiže je všetko v najlepšom „porádečku“. A hoci nie je žiadny sudca, neváhal označiť Kaliňáka za nevinného v prípade kšeftovania so starou Ikeou i pri ďalších realitných transakciách. A stále sa mu snažil za dlhotrvajúce rozkrádanie Slovenska dlhotrvajúcu službu pre verejnosť podarovať kvety. Možno je aj kvetinár.

Niekoľko ďalších chuťoviek zo začiatku týždňa
Medzitým si ten istý, najlepší slovenský realitný maklér bez ohľadu na verejnosť ide svoje a už popredu upozorňuje, že ďalšie klientske centrá v Ružomberku a Prešove budú sídliť v budovách patriacich Milanovi Fiľovi a J&T. A je mu to v zásade jedno, lebo po prvé vie, že by na to novinári prišli, a po druhé vie, že jediné, čo mu môžu, je napísať o tom. Doteraz popieral, že by vlastníkov budov vôbec poznal, teraz ich rovno vymenoval.  A premiér možno už teraz kupuje ďalšiu bukrétu.

A popritom si pochvaľuje, že na Slovensku skutočne korupcia neexistuje. Lebo mu to povedali majitelia a riaditelia veľkých a nadnárodných firiem. Večná škoda, že sa pán premiér nestretol s riaditeľmi štátnych firiem a nespýtal sa ich. Možno by mu vedeli o tej korupcii čo-to povedať. A možno by ani nemuseli. On o nej určite tuší, s veľkou pravdepodobnosťou aj vie, presne tak ako my všetci. Ale zatiaľ čo nás všetkých to neskonale serie, jemu to vyhovuje. A nikto potom skutočne nevie, či naozaj očakáva nejakú odpoveď na svoju otázku, či skôr veríme jemu a celej vláde alebo tomu uškriekanému Matovičovi. Nuž, odpovedzte si sami.

Celú túto sériu bizarností doklepal policajný prezident Gašpar, ktorý sa odmietol stretnúť s organizátormi protikorupčného pochodu na verejnosti na gymnáziu a naopak ich pozýva na prezídium. On to obhajuje tým, že chcel, aby študenti zažili autentickú možnosť zoznámiť sa s prostredím, v akom sa s korupciou v praxi bojuje. V skutočnosti sa len posral len pusti do gatí. Po prvé vie, že by mu na univerzite nikto neuveril a všetky jeho vysvetlenia sú márne. Po druhé vie, že na prezídiu by bol doma, a mohol by využiť výhodu domáceho prostredia na zastrašovanie, a že s dvomi ľuďmi sa debatuje omnoho jednoduchšie ako s masou študentov a skúseným moderátorom – novinárom. A po tretie, je aj jemu jasné, že na prezídiu sa s korupciou v praxi určite nebojuje, ale doma sa mu to bude vysvetľovať omnoho ľahšie, keď bude mať okolo seba viacerých lojálnych pritakávačov. Gašparovci sú takí ako Kotlebovci. Tiež sú najistejší, keď sú medzi svojimi a v presile.

Jeden bonus na záver. Rattaj z J&T chce kúpiť SDKÚ
Niežeby ju už nevlastnil, ale on z nej chce urobiť normálnu funkčnú pravicovú stranu. O tom sa dá pochybovať, keďže SDKÚ je už taká mŕtva, že jej zmŕtvychvstanie  by pripomínalo legendárneho Fénixa. Skôr ide aspoň o čiastočné odlákanie niektorých nezorientovaných pravicových voličov, a pomoc pre SMER, aby opäť vyhral voľby a on mohol i naďalej beztrestne kšeftovať so štátom, s jeho budovami a pozemkami.

Mimochodom. Viete, prečo sú podľa Rattaja v slovenských lyžiarskych strediskách, ktoré majú pod palcom J&T, vyššie ceny? No pretože Slováci sú na dovolenkách väčší grandi ako Česi. Takže môžete byť v pohode. Síce zaplatíte za biedne služby omnoho viac, ale aspoň viete, že na to máte.

Toto všetko sa stalo len za tri dni. Radšej ani nemyslieť na to, čo nás ešte čaká.

Teraz najčítanejšie