Denník N

Tri knižné tipy na leto

Kriminálna novinka od autorky Harryho Pottera, triler nominovaný na cenu Iana Fleminga a maľovanky pre dospelých, ktoré nemajú žiadne zábrany. To sú tri knižné tipy na leto, ktoré môžete v blogu aj vyhrať.

V službách zla

Že autorka Harryho Pottera vie písať aj kriminálky, sme sa už presvedčili pri prvých dvoch knihách zo série o súkromnom detektívovi Cormoranovi Strikeovi. V tretej knihe dokazuje, že sa vie aj zlepšovať. Prípad, ktorý sa začne odseknutou nohou poslanou poštou priamo do detektívovej kancelárie, zaujme každého, kto teraz fičí na detektívkach.

V sluzbach zla

V službách zla ma veľmi príjemné prekvapilo tým, že sa postava sekretárky Robin oveľa viac rozvíja a dochádza k zaujímavej dynamike medzi ňou a Cormoranom Strikeom, nehovoriac o tom, že vďaka záveru knihy sa už neviem dočkať pokračovania. Práve vývoj postavy Robin a čiastočne aj Cormorana je najvýraznejší autorkin posun.

To, čo sa Rowlingovej darilo už v prvých dvoch knihách, zachovala aj tu. Detailný vyšetrovací postup je výborne vykreslený. Aj keď je relatívne zdĺhavý, neznamená to, že by bola kniha nudná, naopak, hltala som ju a vychutnávala si pomalé získavanie informácií a postupné odhaľovanie vraha.

Z literárneho hľadiska najhoršie dopadol vrah, ktorého motív je síce uveriteľný, ale vykreslenie psychológie postavy trochu pokrivkáva. Ale keďže sa o to pokúsila autorka prvýkrát, tak som ochotná jej odpustiť a verím, že v nasledujúcej časti to vylepší (alebo vypustí). Knihu si môžete kúpiť tu.

Ulička Apple Tree Yard

Hneď na začiatok musím povedať, že táto kniha nesadne každému, najmä ak sa radi stotožnujete s hlavným hrdinom. V tomto prípade je hlavná hrdinka Yvonne Carmichaelová relatívne úspešná vedkyňa, je vydatá, má dve odrastené deti a pomerne bežný až nudný život. A práve nuda je hnacím motorom mimomanželskej aféry, ktorá sa však v určitom momente zvrtne a Yvonne sa ocitne na lavici obžalovaných. V podstate polku knihy som si trieskala hlavu, že prečo ženská robí to, čo robí, hovorila som si, aká je blbá. Keď však došlo k zvratu a celá situácia sa radikálne zmenila (nebudem prezrádzať ako, keďže je to prekvapujúca a dôležitá časť deja), dokázala som byť voči postave empatická a to, čo sa jej deje je veľmi zaujímavé znázornenie tzv. „victim blaming“, do slovenčiny preložiteľné ako obviňovanie obete.

Ulicka Apple Tree Yard

Kniha Ulička Apple Tree Yard bola nominovaná na cenu Iana Fleminga za najlepší triler a podľa mňa oprávnene, najmä preto, že čitateľ je stále v napätí toho, čo sa stane, keďže od začiatku vieme, že je hlavná postava obvinená zo zločinu, ale keďže zo začiatku sa to tvári ako romanca, nasledovný spád je dostatočne šokujúci. Knihu si môžete kúpiť tu.

Omalovánky co majú koule

Viete o tom, že vo svete je nedostatok ceruziek, lebo sa ľudia zbláznili do maľovaniek? Vysvetlenie tohto fenoménu si môžete vypočuť v zaujímavej časti podcastu Stuff mom never told you a zaujímavú časť o výrobe ceruziek si zas vypočujte v podcaste Frekonomics. Ale teraz už k týmto maľovánkam so zaujímavým názvom.

Omalovanky

Ak sa chcete trochu ukľudniť vyfarbovaním, ale aj trochu zabaviť, naozaj odporúčam tieto Omalovánky co mají koule, v ktorých nájdete veľmi vtipné a výstižné životné situácie, ale aj zákerné úlohy. Hneď na úvod máte vyfarbiť nakreslené pastelky napr. takýmito farbami: Modrá, odtieň tehotenský test. Fialová, odtieň erotické priškrtenie. Šedá, odtieň kancelárska krysa. Neskôr môžete pomôcť prejsť labyrintom nástrah človeku bez zdravotného poistenia alebo nájsť a vyfarbiť všetkých 60 plastových pohárikov z divokej oslavy.

Táto kniha sa hodí ako darček najmä pre osoby vo veku 18-35 rokov, takže ak sa chystáte na nejakú narodeninovú oslavu, veľmi odporúčam, bude to darček, ktorý bude kolovať medzi všetkými hosťami a vyvolá veľkú zábavu. Maľovanky si môžete kúpiť tu.

Ak máte záujem jednu z týchto kníh vyhrať, vyplňte tento formulár. Ak sa nechcete spoliehať na štastenu, knihy si môžete kúpiť tutu a tu alebo priamo v eshope vydavateľstva Albatros Media, ktoré knihy do súťaže poskytlo. Súťaž prebieha do 31.5.2016.

Aktualizácia 2.6.2016: Vyhrali emaily tu…[email protected]maria.k…[email protected]ma…[email protected]. Gratulujem.

Teraz najčítanejšie

Veronika Pizano

Pracujem v oblasti marketingu, v súčasnosti vo vydavateľstve W Press, ktoré vydáva časopis .týždeň. Som členkou tímu MONO.sk.