Denník N

Tri roky pre oligarchov, jeden pre plebs

Vratky za plyn, nižšia DPH na potraviny, dotované zájazdy, vlaky zadarmo, vyššia minimálna mzda… jeden darček za druhým pre voličov SMERu a neuveriteľnou náhodou všetky pár mesiacov pred voľbami.

S tou náhodou to bol len zlý vtip. Pri sociálnych darčekoch je to premyslená taktika a zároveň obrovská volebná korupcia – cieľová skupina, o ktorej sa predpokladá, že vo väčšine volí SMER, dostane niečo (nejakú dávku) alebo niečo zadarmo (napríklad vlaky) na náklady tých, u ktorých sa predpokladá, alebo sa v prieskume zistilo, že SMER voliť nebudú. A keďže volič SMERu má krátku pamäť, väčšinu darčekov dostane rok pred voľbami. Aby nezabudol, koho má voliť.

Zvyšné tri roky si potom oligarchovia SMERu môžu z verejných financií opäť spraviť samoobsluhu. Toto je otvorená volebná korupcia a je smutné, že také veľké množstvo voličov sa nechá korumpovať – almužnami!

Napríklad také vlaky zadarmo stoja 13 miliónov € ročne. Pri diaľničnom obchvate Bratislavy sa „stratí“ možno stonásobok tejto sumy. Vratky za plyn budú tiež výrazne lacnejšie ako straty z kúpy SPP, ktoré Slovenská republika osobou Roberta Fica prevzala na seba od súkromných investorov. A zvýšenie minimálnej mzdy rovno zaplatia zamestnávatelia. Nevadí, tí predsa Fica nevolia. Teda, okrem tých, ktorých Fico korumpuje daňovými prázdninami a investičnými dotáciami. Medzičasom je vo všetkých tých volebných darčekoch taký chaos, najmä ak dochádza ku kombinácii viacerých, že je problém vyčísliť presné dopady na desiatky skupín a skupiniek obyvateľstva.

Táto otvorená volebná korupcia svedčí v prvom rade o obrovskej panike vo vnútri SMERu. Voliči, aj voliči SMERu, sú unavení a znechutení z vyčíňania zlodejskej bandy, ktorá je pri moci. Sú znechutení z približne stovky korupčných káuz, ktoré prenikli na verejnosť, ako napríklad piešťanské cétéčko, Váhostav, upratovacie tendre, informačný systém na finančnej správe…

Už aj voličom SMERu začína dochádzať, že oni dostanú v predvolebnom roku almužny a oligarchovia na tri roky kľúče od špajze. Vláda SMERu je rozhodne stabilná, lebo všetkých ako sekundové lepidlo spájajú kšefty. Celý SMER je postavený na princípe „môžeš sa nažrať, ale nemľaskaj pri tom a hlavne poslúchaj“.

Aké je riešenie?

Riešenie je nahradiť SMER pravicovou koaličnou vládou. Robert Fico síce vykrikuje, že to je zlepenec, pritom zlepencom je akurát jeho SMER a SDKÚ pri voľbe šéfa NKÚ. Ale holý fakt je ten, že viacerí koaliční partneri si viac budú pozerať na prsty a ako jeden valec správajúci sa podľa Paškovho „Vyhraj voľby a môžeš všetko“.

Zároveň potrebuje opozícia jasný odkaz voliča. Ukázalo sa, že opozícia ako jeden celok v tomto stave nie je schopná dohody a to má najmä jeden dôvod – v parlamente má momentálne aspoň jedného poslanca viac opozičných strán, ktorým volič mandát nedal, ako tých, ktorým mandát dal. Konkrétne to znamená, že strany KDH, OĽaNO, MOST, SDKÚ a SaS, čiže 5, sa do parlamentu dostali na základe mandátu od voličov a strany Sieť, NoVa, SKOK, Šanca, Občania (Hlina) a strana poslankyne Ritomskej, čiže 6, sú v parlamente bez toho, aby ich tam volič ako stranu poslal. Predpokladám, že v histórii NRSR ešte nikdy nemalo toľko strán aspoň jedného poslanca (vrátane SMERu 12) a je ilúzia si myslieť, že strany, ktoré za posledné tri roky povznikali, sa dajú teraz znovu dokopy. Boli by na smiech, veď načo vznikali.

Ale volič má o menej ako 10 mesiacov možnosť vysloviť verdikt. Má možnosť dať hlas tej strane a preferenčný krúžok tomu politikovi, o ktorej a o ktorom chce, aby ho v parlamente zastupovali. A presne to sa aj stane. Podľa rôznych kritérií – stabilita strany, zdroje financovania, program a vízia, ľudia, história, korupčné kauzy, pravdovravnosť – volič rozhodne. A najmä toho pravicového by som vôbec nepodceňoval. Už viackrát dokázal situáciu správne prečítať.

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.