Denník N

Tri seriály, ktoré vám spríjemnia dlhé večery

Seriály stále viac valcujú filmovú produkciu, za ktorou kvalitou vôbec nezaostávajú, práve naopak. Vďaka väčšiemu rozsahu dokážu vizuálne aj naratívne spracovať aj prepletenejšie a dlhšie dejové línie.

Tieto tri seriály v podstate už nie sú novinky, a nie sú to ani žiadne siahodlhé série (hoci u všetkých sa už údajne uvažuje nad sériou druhou), ale ak vám čírou náhodou unikli, vychutnajte si ich, lebo všetky stoja za to.

Jessica Jones je originálny seriál z produkcie Netflixu. Zo svojimi trinástimi dielmi je z týchto troch najdlhší. Premiéru mal pred rokom a okamžite vystrelil na výslnie predstaviteľku hlavnej postavy Krysten Ritter, ktorá si v ňom zahrala bývalú superhrdinku Jessicu Jones (z dielne Marvelu, samozrejme).

Jessica si po nie veľmi šťastnom konci svojej krátkej kostýmovej kariéry otvorí súkromnú detektívnu kanceláriu Alias Investigations (ktorej názov je mimochodom len jeden z mnohých odkazov na marvelovský komiksový svet: scéna, kde Jessica vyhodí zákazníka cez sklo svojich dverí je natočená takmer verne podľa začiatku komiksu Alias, kde Jessica Jones prišla na komiksovú scénu). Jej úlohou je už z podstaty jej práce odhaľovať v ľuďoch to najhoršie, a tak je z nej typický cynik, ktorý (nielen) po nociach pije, aby zabudol na démonov minulosti, a rád pomôže, hlavne nech mu za to zaplatia.

Hoci sa seriál odohráva vo svete Marvel Cinematic Universe, scén so supersilami či nadľudskými schopnosťami je v ňom prekvapivo máličko (a takmer všetky sú použité už v traileri). Jeho dej ani atmosféra tým ale vôbec neutrpeli, práve naopak. Od kritikov si vyslúžil vysoké hodnotenia za svoju film noir atmosféru nočných ulíc Hell´s Kitchen, ako aj za zobrazovanie temnejších aspektov ľudskej povahy: zneužívanie, znásilnenie, sexualitu (Carrie-Ann Moss sa blysla vo vedľajšej úlohe chladnej právničky, údajne prvej otvorene lesbickej postavy v marvelovskom svete), depresie, či posttraumatickej stresovej poruchy.

Šesťdielny miniseriál The Night Manager z produkcie BBC (vraj zatiaľ najdrahší BBC seriál, natáčaný v šiestich krajinách) bol natočený podľa rovnomenného špionážneho trileru Johna le Carrého o bývalom vojakovi, ktorý pracuje v káhirskom hoteli ako nočný manažér a britská MI6 si ho najme, aby sa dostal čo najbližšie k cynickému obchodníkovi so zbraňami. Toho hrá mimochodom Hugh Laurie, ktorý je okrem prekvapivo dobrého bluesmana aj skutočne výnimočným hercom – zabudnite na jeho slabý odvar zlovoľnosti zo Sveta zajtrajška, tu je z neho uveriteľne reálny chladný zločinec.

Zaujímavé je, že román The Night Manager bol prvou knihou Johna le Carrého, ktorá sa neodohráva počas studenej vojny, a filmové práva na ňu boli pochované v archíve vyše dvadsať rokov, než sa konečne dočkala spracovania. Sám John le Carré na produkcii úzko spolupracoval, a dokonca sa v seriáli aj objavil (ako postarší pán v reštaurácii v štvrtej epizóde). Je to výborne stvárnený svet vrahov v kravatách a očarujúceho pozlátka špinavo bohatých. Ak by bol Bond seriál, takto nejako by vyzeral.

Osemdielny seriál Stranger Things, často celkom trefne označovaný za milostný list rokom osemdesiatym, je zhodou okolností tiež z produkcie Netflixu. Príbeh troch chlapcov z fiktívneho amerického mestečka, ktorí po večeroch drtia Dungeons and Dragons a po zmiznutí svojho kamaráta sa začnú zaplietať do siete zvláštnych udalostí, je neodolateľne príťažlivý. Dej, ktorý sa odohráva v roku 1983, využíva všetky tie klasické aspekty vtedajších sci-fi filmov a príbehov o tajomne „tam vonku“, a to úplne úmyselne.

Bratia Dufferovci to aj otvorene priznávajú, pretože ich seriál je poctou a hlbokou poklonou práve tým filmom a dielam, ktoré dnešní tridsiatnici so zatajeným dychom hltali, ako Poltergeist, E.T. – Mimozemšťan, Blízke stretnutia tretieho druhu, Akty X, Nočná mora z Elm Street, Votrelci, či mnohé kingovky (ako spomínali v Pevnosti (09/2016), Stephen King im na twitteri udelil známku A+ s dodatkom, že práve dopozeral v najlepšom slova zmysle „greatest hits“ zo svojho celoživotného diela).

https://www.youtube.com/watch?v=XWxyRG_tckY

Vďaka výborne napísanému scenáru a citlivej filmárskej práci to nie je len znôška klišé o príšerách, tajomných vládnych experimentoch, neveľmi zhovorčivom dievčati s vyholenou hlavou, zatrpknutom šerifovi, neurotickej matke (ktorú si skvelo zahrala neurotická Winona Ryder) a iných tajomstvách, ktoré čakajú na odhalenie, ale predovšetkým vynikajúci seriál, ktorý sa stal jedným z najväčších pozitívnych televíznych prekvapení tohto roka.

Teraz najčítanejšie