Denník N

Trikrát zákaz médií

Dnes nepustili poslankyňu do rokovačky. Lebo mala na sebe v šatke uviazané bábätko. Chápem, že na situáciu môžu panovať rôzne názory. Nechápem však to, ako dehonestujúco sa o celej veci priamo v NR SR „rokovalo“.

Podpredseda parlamentu Béla Bugár si verejne vyprosil, aby poslankyňa o takýchto veciach informovala médiá. Povedal, že nič nebude riešiť, ak budú poslanci komunikovať svoje problémy s novinármi. Je to tretí prípad behom dvoch týždňov, kedy hlavnú úlohu v riešení spornej otázky v parlamente hralo to, či poslanec komunikuje alebo nekomunikuje s médiami.

Druhý prípad – trestný výbor
V tomto istom režime reštrikcie voči zverejňovaniu problémov poslancov sa niesol aj celý spor okolo zaradenia kolegu Miroslava Beblavého do finančného výboru. Na poslaneckom grémiu podpredseda NR SR Bugár predniesol, že nemá vôľu poslancovi vyhovieť a za jediný dôvod uviedol, že Beblavý svoju požiadavku najprv formuloval pred médiami. A preto jeho požiadavke nevyhovie.

Tretí prípad – komisia na kontrolu používania odposluchov
Podľa zákona musí mať táto komisia troch predstaviteľov opozície, aby bola zabezpečená krížová kontrola. Opozícia teda vybrala spomedzi seba troch ľudí, medzi nimi poslanca Galka. O ňom ako o prvom sa na výbore hlasovalo. Koalícia bola proti. Ak nebudú kandidáti opozície zvolení, komisia bude nefunkčná. Pán Bugár sa v rozhovore s poslancom Galkom pred svedkami vyjadril, že ak on zmierni svoju rétoriku v komunikácii navonok, vyvinie snahu, aby bol v druhom kole zvolený. Galko odmietol a zvolený nebol.

Nadradenie formy nad obsahom
Pán Bugár si zrejme nestihol povšimnúť, že je verejným činiteľom a súčasťou zákonodarného zboru, ergo, všetko, čo súvisí s výkonom poslaneckého mandátu a čo sa deje v Národnej rade je vec verejná. Poslanci nie sú žiadna utajená sekta a majú byť pod kontrolou médií a vo vzájomnej komunikácii s médiami. Ak bude na poslancov parlamentu vyvíjať takýto otvorený nátlak, on osobne im bráni vo výkone ich mandátu. Jeho súčasťou je totiž aj komunikácia so svojimi voličmi a to aj prostredníctvom médií.

Takéto vydieranie považujem za veľmi nebezpečný precedens.

Teraz najčítanejšie

Natália Blahová

"Sám svobody kdo hoden, svobodu zná vážiti každou, ten kdo do pout jímá otroky, sám je otrok." (Ján Kollár - Slávy dcera)