Denník N

Truban dáva bomby alebo keď nevládzeš, tak pridaj!

Kniha Support moje pochvalné pošťuchnutie skutočne nepotrebuje. Chcel som sa len podeliť o dojmy z prečítaného, a to aj napriek tomu, že samotný text mňa osobne k podnikaniu inšpirovať určite nebude, pretože po takejto skúsenosti netúžim, a už vôbec nie v tomto štáte.

Pokrok už dávno skáče v míľových čižmách, a preto sa za pár rokov môže svet skutočne zmeniť na nepoznanie. Hoci jeden nemenovaný slovenský minister hovorí o období spred štyroch rokov ako o „analógovom svete a svete kešu“, ľudia zo svetlej strany galaxie disponujú predsa len inými spomienkami.

Majú dokonca presnú vedomosť aj o vzniku digitálnej doby, a to aj napriek tomu, že na Slovensku si pokrok občas dáva skoky iba v rekreačnom tempe. Pamätáte sa na začiatky internetu na Slovensku, resp. slovenského internetu? Ak áno, tak si určite spomínate, že ešte ani na konci druhého milénia nebolo internetové pripojenie bežnou súčasťou našich životov.

Na internet sa dalo pripojiť najmä na univerzitách a za nekresťanskú cenu aj z domu za pomoci modemu. Keď ste však boli online, tak vám nefungovala pevná linka, alebo naopak, keď mama zavolala kamarátke, tak vás vyhodila z internetu. Napriek tomu, práve v tomto čase sa rodí základ biznisu, ktorý charakterizuje digitálnu dobu.

Digitálnym a internetovým pionierom je bez akýchkoľvek pochybností aj Michal Truban, ktorý v tomto sektore začal podnikať už ako stredoškolák, aby neskôr vybudoval najväčšiu hostingovú spoločnosť na Slovensku.

michal_truban_supportSamozrejme Truban nevymyslel koleso, ale ako vo svojej knihe s názvom Support píše, od začiatku vyvíjal hlavne pneumatiku. Teda nevymyslel webhosting ako taký, pretože ten už existoval, ale ponúkol klientom nový biznismodel a svoju špecifickú odlišnosť.

Spomínaná kniha je takpovediac horúcim artiklom neskorej knižnej jesene, a to nielen na poli motivačnej literatúry. V podstate sa Trubanov text ani nedá celkom rigidne zadefinovať, pretože okrem akýchsi pamätí autora je to tiež popularizačno-motivačno-manažérska príručka v jednom.

Text sa dá rozdeliť do troch hlavných častí, pričom prvá popisuje začiatky podnikania, druhá zachytáva obdobie rastu a tretia časť je najmä o zahraničnej expanzii a problémoch, ktoré s rastom súvisia, a aj o nových výzvach, ktoré profesionálny úspech prináša.

Je skutočne oblažujúce čítať, ako sa úspešné podnikanie rodí v naivnom búrkovom mračne entuziazmu. Truban je vo svojich spomienkach úprimný, nezahmlieva svoju mladícku nevedomosť a nerozvážnosť, čo robí z textu veľmi nevtieravé a prístupné čítanie, pričom text plynie v duchu nepovyšovania sa nad čitateľom až dokonca, hoci čítajúcemu je vopred je jasné, že zavŕšením snaženia je úspech.

„Problém bol v tom, že som potreboval pomoc. Nebol som až taký technicky zdatný, aby som vedel prvý systém naprogramovať a nastaviť. Musel som nájsť niekoho, kto do toho pôjde so mnou. V rámci našej komunity som sa poznal s chlapcom z Česka s prezývkou Thement. Mal štrnásť rokov (ja osemnásť), no jeho znalosť systému a schopnosť konfigurovať a programovať ho bola na úrovni 42-ročného profesionála“.

Za úspechom Michala Trubana je samozrejme najmä kreativita, zdravá tvrdohlavosť, a nepochybne tiež snaha inovovať. Okrem toho je Truban aj cieľavedomý športovec, pričom práve športová vytrvalosť je príznačná aj pre jeho spôsob podnikania.

Vo svojej knihe píše: „Podnikanie je o vytrvalosti. Nie je to šprint, ale maratón. Zoberme si ako príklad kráľa vytrvalostných športov a skúsme sa ním inšpirovať. Hovorí sa, že najlepší triatlonista je ten, kto sa vie najlepšie regenerovať. Vďaka tomu môže trénovať tvrdo a dlhodobo“.

Toto športové prirovnanie platí do bodky aj na podnikateľskú históriu Michala Trubana a jeho tímu. Podľa všetkého to bol úplne uveriteľný kolobeh výslnia a aj pádov. Prosto dlhodobo to bol pohyb po sínusoide, mimochodom tak typický aj pre normálny ľudský život.

Myslím si, že práve ľudskosť je to, čo charakterizuje podnikateľskú filozofiu Trubanovho príbehu, pričom podľa jeho slov to bolo „veľa rokov učenia, stresov, ale aj zábavy“.  Asi aj preto jeho už dospelé biznisové dieťa disponuje aj celkom citeľným vplyvom na celú spoločnosť.

Truban je už niekoľko rokov nielen úspešným podnikateľom, ale aj inšpirátorom. Vďaka nemu začalo podnikať mnoho iných, takisto úspešných ľudí. Jeho firma stojí za mnohými projektmi a bola tiež pri zrode startupovej scény na Slovensku, pričom tí istí ľudia boli k dispozícii aj v okamihu, keď sa spoločnosť začala vyhraňovať voči plytvaniu štátu v oblasti IT.

Aj preto kniha Support moje pochvalné pošťuchnutie skutočne nepotrebuje. Chcel som sa len podeliť o dojmy z prečítaného, a to aj napriek tomu, že samotný text mňa osobne k podnikaniu inšpirovať určite nebude, pretože po takejto skúsenosti netúžim, a už vôbec nie v tomto štáte.

V podstate týmto textom vyjadrujem spokojnosť s dobre napísanou a inšpiratívnou knihou a zároveň aj určitý obdiv voči všetkým tým ľuďom, ktorí sa na podnikanie dali, vediac, že v tejto krajine sa úspech často neodpúšťa.

 

Michal Truban: Support (Ako vybudovať úspešný biznis, aj keď robíte jednu chybu za druhou), Vydavateľstvo: Premedia, 2016

Teraz najčítanejšie