Denník N

Trump možno dostane nového republikánskeho súpera

Črtá sa v republikánskom súboji o nomináciu do volieb amerického prezidenta ešte veľké prekvapenie? To, či Donald Trump skutočne získa republikánsku nomináciu je zatiaľ veľkou neznámou. Establišment Republikánskej strany ešte stále dáva nádej M. Rubiovi, dnes je však na tom o niečo lepšie ďalší kandidát, v strane nie príliš obľúbený, T. Cruz. Do hry o Biely dom však môžu prekvapivo vstúpiť aj ďalšie mená.

Donald Trump vyhráva v jednom štáte za druhým, ale nomináciu do volieb na amerického prezidenta ešte nemá ani zďaleka istú. Realitný magnát je navyše tŕňom v oku silnému jadru Republikánskej strany a to nechce pripustiť, aby sa Trump, ktorý stranu i spoločnosť výrazne rozdeľuje, stal víťazom republikánskych primárok.

Na nomináciu Trump potrebuje 1237 delegátov, dnes má vo vrecku 384 (T. Cruz 300 a M. Rubio 151). Môže sa však stať aj to, že potrebný počet nezíska nikto. Dôležité budú výsledky z polovice marca, keď sa konajú primárky vo veľkých štátoch. A tam sa hrá o veľké počty delegátov systémom víťaz berie všetko.

V posledných dňoch sa do kampane zapojil aj bývalý republikánsky nominant na prezidenta Mitt Romney. Verejne slovne napadol svojho niekdajšieho podporovateľa D. Trumpa a vyhlásil, že si neželá, aby sa stal kandidátom republikánov do prezidentských volieb. Vyhlásil, že chce podporovať niektorého z trojice Cruz, Rubio, Kasich. Ale… tu sa príbeh nekončí, naopak len začína.

Mitt Romney, ktorý naposledy prehral súboj o Biely dom s Barackom Obamom neverí, že sa niektorému zo zvyšných troch republikánskych kandidátov podarí nazbierať potrebných 1237 delegátov. Preto požiadal svojich poradcov, aby preverili, ako by bolo možné získať nomináciu strany v prípade, ak by ani jeden z kandidátov nezískal potrebný počet delegátov Konventu. Bez absolvovania primárok. Zdá sa teda, že do úvahy by pripadala možnosť zablokovania nominácie Donalda Trumpa priamo na Republikánskom národnom konvente (RNC). Americkej televízii CNN to potvrdil zdroj z blízkeho okruhu Mitta Romneyho. A tu by sa mohla otvoriť možnosť, aby Republikáni nominovali opäť práve Romneyho (ako alternatíva sa spomína aj šéf Snemovne reprezentantov Kongresu USA Paul Ryan). O tejto situácii sa podľa viacerých zdrojov z Republikánskej strany veľmi často v kuloároch šepká aj medzi straníckymi sponzormi. Aj keď tí veľmi neveria, že by tento scenár mohol vyjsť, určite však chcú, aby bola táto možnosť aspoň vyskúšaná.

Dnes je však ešte predčasné reálne hádať, či má tento ´šialený´ plán šancu na úspech, alebo si Trump na konvent príde po nomináciu s dostatočným počtom kandidátov. Ak by ale v najbližších primárkach výraznejšie zabodovali Cruz alebo Rubio, mohol by sa stať Romneyho zálusk na nezvyčajné získanie republikánskej nominácie razom celkom realistický.

Zdroj foto: Facebook, oficiálna stránka M. Romneyho

Teraz najčítanejšie

Peter Matula

Vyštudoval politológiu a sociológiu. Neskôr absolvoval viacero krátkodobých vzdelávacích pobytov v USA, Francúzsku či Nemecku. Pracoval ako politický analytik, hovorca, novinár, konzultant v oblasti komunikácie, PR a nových médií. Dnes pôsobí v samospráve. Je členom Progresívneho Slovenska.