Denník N

Turboodpis, ďalšia ekonomická hlúposť

Pokiaľ majú byť ekonomické návrhy Siete len akýmsi nástrojom na získanie voličov, niečo ako stavanie májov, kladenie vencov a varenie halušiek, tak všetko v pohode. Desí ma ale pri predstave, že ekonomické návrhy Siete by sa mali realizovať.

Najprv to bolo rušenie zdravotných odvodov, čo pomôže najmä Pente. S týmto návrhom prišiel gazda už dávnejšie. Potom to bola hra na Ježiška, každej rodine dáme 500 eur, obyčajné rozdávanie peňazí na úkor vyššieho dlhu. Presne toto robí SMER so svojimi vlakmi zadarmo, len to je lacnejšie. Medzi nepodarené ekonomické návrhy sa dá zaradiť aj návrh na ochranu investícií. Ďalší návrh, prázdne parlamentné kreslá, síce nie je ekonomického charakteru, no hlúposť o to väčšia.

Rušenie odvodov, 500 eur pre rodinu, ochrana investícií, turboodpis… to všetko znie veľmi pekne, kto by to nechcel, ale pri každom jednom návrhu sú negatíva citeľne vyššie a preto celkový efekt z týchto návrhov by životnú úroveň všetkých obyvateľov Slovenska rozhodne nezvýšil. Niektorým určite áno, ale potom je to len obyčajné prerozdeľovanie, čo politici robia najradšej – niekomu násilím zobrať a niekomu inému (najlepšie voličovi) veľkoryso darovať.

Aktuálny návrh – v regiónoch s nezamestnanosťou viac ako 15% umožniť okamžitý odpis vo výške 150% investície a v regiónoch s nezamestnanosťou vyššou ako 20% umožniť okamžitý odpis vo výške 200% – povedie len k optimalizácii základu dane. Áno, skutočná miera investícii zrejme mierne stúpne, no rádovo silnejší efekt bude presun základu dane z ostatných regiónov Slovenska. Štatistika bude samozrejme vykazovať obrovské čísla, ale skutočnosť taká nebude.

Niečo podobné pripustil prednedávnom minister financií Peter Kažimír a to zníženie sadzby dane. Obidva návrhy cielia totiž na to isté – znížiť daň z príjmu pre podnikateľov. I keď musím povedať, že nižšia sadzba dane by napáchala menej škody.

Náklady sa začnú meniť na investície

Ako prvé začnú miestni podnikatelia aktivovať. Ak doteraz napríklad dali nový náter budovy do nákladov, lebo to bola bežná nákladová položka, odteraz to bude zhodnotenie majetku a teda investícia. A zrazu neznížia základ dane o 2000 eur, ale o 4000 eur.

Ako druhé, začnú si medzi sebou o život fakturovať. Ak chce podnikateľ kúpiť auto za 10 tisíc eur, najprv si nájde kamoša, ktorý ho kúpi za 10 tisíc eur a predá podnikateľovi za 20 tisíc eur. Základ dane sa zníži o 20 tisíc a ihneď. Ešte lepšie to bude, ak to auto patrí súkromnej osobe, ktorá nemusí z prípadného zisku z predaja auta platiť daň z príjmu (ak ho vlastnila dlhšie ako rok).

Ako tretie, začnú miestni podnikatelia tieto služby exportovať do regiónov, kde turboodpis nie je. Napríklad tak, že investíciu urobia najprv oni, odpíšu v dvojnásobnej hodnote a následne predajú. Ušetrenú daň si podelia s kupujúcim. Alebo podnikatelia si celoslovenskú investíciu (povedzme IT systém pre všetky slovenské pobočky) presunú do regiónu s najväčšou nezamestnanosťou. Stačí si preregistrovať sídlo alebo len kúpiť nejakú schránku v Rimavskej Sobote.

Toto všetko sa dá odkontrolovať, ale to bude chcieť viac úradníkov, viac predpisov a nutne viac byrokracie.

Aké je riešenie?

Nuž, riešenie je jednoduché, možno nie tak marketingovo príťažlivé, ale funkčné. Špeciálne pre okresy s vysokou nezamestnanosťou treba postaviť R2 a R4. Tie mohli už aj pomaly byť, keby diaľnice neobstarával Počiatek, ale Figeľ. A inak netreba z regionálnych rozdielov robiť mantru. Taliansko spolu s EÚ nainvestovali za posledných 50 rokov stovky miliárd eur do juhu Talianska a nič z toho. Okrem dobre živenej mafie. Grécko detto.

Ostatné riešenia sú celoslovenské: Po prvé, systematicky zlepšovať podnikateľské prostredie (nižšie dane a menej regulácií). Po druhé, zásadnú reformu odvodov (Odvodový bonus) a po tretie, prestať buzerovať podnikateľov, napríklad nezmyselnými pokutami a sankciami. Len tak bude zo Slovenska opäť tiger Európy. Mimochodom, pred pár dňami sme vyhlásili súťaž a najabsurdnejšiu pokutu. Tu treba začať – prestať komplikovať podnikateľom život. Nie len Rimavskej Sobote, ale na celom Slovensku.

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.