Denník N

Túto knihu nečítajte hladní

Už po pár prvých stránkach vás začne oziabať sánka. Ako Pavlovov pes podvedome rozbehnete produkciu slín a v obrazotvornosti sa vám vyjavia všetky opísané koláčiky, košíčky, polevy, chlebíky a torty. Nie, nie je to kniha receptov, a napriek tomu, ak máte doma dcéru vchádzajúcu do tínedžerskeho veku, môžete hneď niečo z nej skúsiť.

Priateľstvo plné koláčikov je knižná séria od anglickej autorky Lindy Chapman, z ktorej som čítala druhý diel Lyžička tajomstiev. Je určená najmä dievčatám, samostatným čitateľkám, od cca 8 – 10 rokov. Preto píšem najmä dievčatám, keďže pri žiadnej z kníh nevylučujem, žeby mohla zaujať aj chlapcov. Ku gustu a knižnému výberu našich detí by sme nemali pristupovať s predsudkami. Možno máte doma pekára, ktorý dej z tohto prostredia ocení.

Hannah, hlavná hrdinka, žije s mamou a jej novým manželom, ktorý do rodiny priviedol svoje dvojičky, štvorročné dievčatká. V škole má 4 kamošky, z ktorých najlepšie vychádza s Miou. Spája ich rovnaká vášeň pre pečenie. Hannina mama vlastní malú pekáreň a Hannah s Miou v nej trávia veľa času. Pomáhajú a zdokonaľujú sa v remesle, snívajú, že raz si otvoria vlastný obchodík s tortami a pečivom. V škole chodia tiež na pekársky krúžok a hoci si ich za to kamarátky doberajú, najmä Hannah si vie svoje záujmy obhájiť a na podrývačné reči nedá.

priatelstvo-plne-kolacikov-2

Kniha je písaná tak, že aj mladšie čitateľky, ktoré nemajú toľko vzťahových skúseností, ľahko pochopia výzvy, ktorým musia dievčatá čeliť. V krátkom príbehu sa toho udeje dosť veľa: plachá Mia chce tak silno zapadnúť do partie, až začne strácať vlastnú osobnosť, čo spôsobí medzi ňou a Hannah rozkol. Objaví sa aj chlapec, George, extrémne talentovaný tenista, ktorý je zúfalý z kolotoča tréningov a školy, bez jedinej minúty voľného času pre seba. A do toho ešte príde návrh napísať o pečení veľký článok pre školský časopis.

priatelstvo-plne-kolacikov-3

Hannah je citlivá hrdinka a kniha Priateľstvo plné koláčikov, písaná v prvej osobe, ukazuje, ako veľa dokáže spraviť empatický prístup k ľuďom okolo nás. Autorka zrozumiteľne medzi riadkami vysvetľuje, aké dôležité je nesúdiť, počúvať sa navzájom, vychádzať si v ústrety a niekedy spraviť prvý ústretový krok, aj keď chybu spravil ten druhý. Robí to z príbehu pokojný čitateľský zážitok s ukážkovou hrdinkou s dobrým srdcom, pričom dej nie je plochý, ani prvoplánovo sladký.

priatelstvo-plne-kolacikov-4

Bonusom sú recepty na torty, polevy a dokonca aj na vlasovú kúru. Počas čítania z knihy stúpa sladká vôňa skvelých dobrôt. Mamy by sa mali pripraviť na požiadavku naučiť sa spolu upiecť to isté, čo zvládli Hannah a Mia. Nakoniec, prečo nie? Ak môže kniha pomôcť skutočnému vzťahu medzi mamami a dcérami, do toho!

Linda Chapman roky píše knihy o vodných pannách, jednorožcoch a iných mýtických postavách, ktoré sú prednostne určené dievčatám vo veku od 8 – 15 rokov. Medzi jej sériami nájdete aj knihy o zvieratkách alebo o kamarátstvach, čo je aj prípad Priateľstva plného koláčikov. Vo svojom štýle je nesmierne úspešná a obľúbená. Jej knihy spájajú nenáročné, no bohaté príbehy s dobrými koncami.

Knihu ilustrovala Kate Hindley, obrázky sú jemné a krehké, roztrúsené v celej knihe a takmer na každej stránke. Úplne vás vtiahnu do nežného sveta malej rozvoniavajúcej pekárne.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Albatros. Foto: autorka

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie