Denník N

Tvoj nepriateľ bude s tebou v posteli

Čo znamená ‚nastav druhé líce‘, dva uhly pohľadu, psychiater a metalista

Nedeľa 19. február 2017 Evanjelium podľa Matúša – Mt 5, 38-48

Milujte svojich nepriateľov
Ježiš povedal svojim učeníkom: „Počuli ste, že bolo povedané: ‚Oko za oko a zub za zub!‘ No ja vám hovorím: Neodporujte zlému. Ak ťa niekto udrie po pravom líci, nadstav mu aj druhé. Tomu, kto sa chce s tebou súdiť a vziať ti šaty, nechaj aj plášť. A keď ťa bude niekto nútiť, aby si s ním išiel jednu míľu, choď s ním dve. Tomu, kto ťa prosí, daj, a neodvracaj sa od toho, kto si chce od teba niečo požičať.
Počuli ste, že bolo povedané: ‚Milovať budeš svojho blížneho a nenávidieť svojho nepriateľa.‘ Ale ja vám hovorím: Milujte svojich nepriateľov a modlite sa za tých, čo vás prenasledujú, aby ste boli synmi svojho Otca, ktorý je na nebesiach. Veď on dáva slnku vychádzať nad zlých i dobrých a posiela dážď na spravodlivých i nespravodlivých.
Lebo ak milujete tých, ktorí vás milujú, akú odmenu môžete čakať? Vari to nerobia aj mýtnici? A ak pozdravujete iba svojich bratov, čo zvláštne robíte? Nerobia to aj pohania? Vy teda buďte dokonalí, ako je dokonalý váš nebeský Otec.“

 

Zlo sa zničí samo

Pišta Vandal Chrappa

Nastaviť druhé líce, milovať nepriateľov, odpúšťať tým, ktorí nám ublížili. Túto otázku som viackrát preberal s Antonom Srholcom. Desať rokov života mu ukradli komunisti. On odpustil. Bez výhrad. Až ma to vytáčalo! Ako môže? To je fakt taký svätec? Ale otázky zostali. Napríklad tá, či je možné odpustiť niekomu, kto o odpustenie nestojí. Tu stojí názor teológov, že odpustenie pomôže hlavne tebe a vytvoríš si štít lásky proti zlu. Ak neodpustíš, bude tvoj nepriateľ stále s tebou. Ráno, keď sa zobudíš, večer, keď budeš zaspávať. Nakoniec ťa zničí bez toho, aby sa ťa dotkol. Nastavovať druhé líce? Aj tu sa opriem o Antona Srholca. Hovoril, že zlo sa zničí samo a že druhé líce vždy nastav, no nikdy nedovoľ, aby si sa stal fackovacím panákom. Aj Ježiš sa opýtal: „Prečo ma biješ?“, keď ho Kajfášov sluha nespravodlivo udrel po tvári. Okrem toho svätý Alfonz de Liguori, zakladateľ redemptoristov hovorí, že práve tento postoj odpustenia a nastavenia druhého líca, je dôkazom toho, že Ježiš je pravý Boh, že nie je vymyslený, lebo nenesie vlastnosti pohanských bôžikov. Tí majú ľudské vlastnosti a volajú po pomste rovnako ako my: „Oko za oko, zub za zub, život za život!“ A čo my s tým? Bože nauč nás odpúšťať, nech sa Zem otriasa dobrom!

 

Na zlo nie je nikdy správny dôvod

Michal Patarák

Čím to je, že ono „neodporuj zlému“ je pre mňa stále niečím nepochopiteľným a nepolapiteľným? Niečím, o čom sa krásne píše a zbožne sníva, ale čo neviem aplikovať, kedykoľvek by sa ma niekto čo i len nevhodne dotkol?
Je to výzva na aktívnu pasivitu, masochizmus, konštantné seba-opovrhovanie v každom okamihu, keď ma chce môj vzdialený blížny zneužiť alebo sa na mne čo i len vyvŕšiť úderom? Je druhé líce pozvánkou k ďalším fackám? Alebo je skôr prerušením ich samospádu?
K zastaveniu prúdu zla však patrí aj jeho korekcia. Všimnite si, ako zareagoval Ježiš potom, čo ho udrel veľkňazov sluha:
Ak som zle povedal, dokáž, čo bolo zlé, ale ak dobre, prečo ma biješ?!“ Jn 18:23
Na vyrovnanie sa so zlom nestačí nastavovať tvár. Treba sa proti nemu aj zhlboka ohradiť, pretože na zlo nie je nikdy správny dôvod.

 

Pokračovať v debate ste vítaní na Facebooku:

Nenechali ste si uniknúť seriál komentárovliturgickým čítaniam. Používame v ňom tradične na mieru vypočítané úryvky z Biblie pre aktuálny deň a hovorovo ich tlmočíme pre každého, kto nesrší práve fundovanou teológiou a azda by sa aj rád trochu vyznal. Môžu to byť kľúče k súkromným alebo celospoločenským problémom, aj ak znejú značne zákulisne, lebo nie sú bežne dostupné nezainteresovaným alebo majú chronicky nepríťažlivú reputáciu. Touto iniciatívou oprašujeme tisícročné texty, aby sme zistili, čo v nich toľkí pred nami videli, vidieť mohli alebo vidieť chceli. Keď aj rozprávame rovnakou formou ako naši oponenti, či predkovia, hovoríme niečo úplne iné. Tak sa stáva štýl komunikácie vo všetkých sférach základom nesprávneho spracovania informácií. A neživiť nedorozumenia je predsa prvým predpokladom skutočných riešení.

Autori 
Mária Bruneau, pôvodne servisná manažérka v IBM, má tri deti (jedno s Downovým syndrómom), píše, žije vo východnom Francúzsku. 
Michal Patarák, psychiater vo Fakultnej nemocnici F.D.Roosevelta, má tri deti, píše, prednáša, žije na strednom Slovensku.
Pišta Vandal Chrappa, muzikant, spisovateľ a moderátor v Slovenskom rozhlase, má jednu dcérku, žije v Jure. 
Verona Šikulová, spisovateľka, pracuje v Malokarpatskej knižnici v Pezinku, má dve deti, píše, moderuje, žije v Malých Karpatoch. A ako bonus komentáre hostí z alebo mimo fachu.

Teraz najčítanejšie

Prepočuli sme Božie slovo

Seriál aktuálneho, domácky tlmočeného Božieho slova a spoločenských tém s ním súvisiacich: jedna epizóda mesačne. Ponúkame rôzne uhly pohľadu. Keď rozprávame rovnakou formou ako naši oponenti či predkovia, hovoríme niečo úplne iné. Tak sa stáva štýl komunikácie príčinou nesprávneho spracovania informácií. Touto iniciatívou podporujeme vzájomnú interpretáciu. Naším úmyslom je neživiť nedorozumenia, a preto dešifrovať, debatovať a porozumieť si.