Denník N

Tvorcovia filmu Únos na Facebooku zavádzali

Po úspechu filmu Únos jeho tvorcom stúplo sebavedomie. A to až tak, že sa dnes na sociálnej sieti chválili niečim, čo zďaleka nie je pravda.

unosfilmkoment

Dnes ráno na fanpage filmu Únos pribudla reakcia na včerajší článok denníka Pravda, ktorý tvrdil, že film nemohol prísť v lepšom čase. Tvorcovia reagovali emotívne, bez diakritiky:

„Nie film prisiel v dobrom case. To film sposobil tieto „casy“. Bez Unosu by dnes bolo okolo amnestii hrobove ticho. Ked zomrel prezident Kovac, mali sme rozstrihany film, o ktorom nam kolegovia filmari tvrdili, ze nebude nikoho zaujimat. Chceli sme mu dat posledne zbohom s z noci na rano sme postrihali teaser. A odrazu zacal zosnuly statnik budit emocie… Uz to nebol iba stary pan, ktoreho treba rychlo pochovat. Odrazu bol temou. A my sme pridavali a pridavali a kricali hlasnejsie a hlasnejsie… Moze film zmenit dobu? Povedzte, no moze?!“

Je nepopierateľné, že film Únos dopomohol k tomu, že Mečiarove amnestie sú na pretrase a výrazne sa tak zvýšila pravdepodobnosť, že po devätnástich rokoch budú konečne zrušené. Avšak nie je pravda, že dokonca bez teaseru k tomuto filmu by bol prezident Michal Kováč iba „starý pán, ktorého treba rýchlo pochovať“.

Michal Kováč zomrel 5. októbra, v čase 19:50. Už od 20tej do 21ej hodiny informovali o jeho smrti a taktiež významnom podiele na porážke mečiarizmu všetky relevantné média, politici, novinári, aktivisti, verejne známi ľudia. Reakcie boli masové a nie, že zomrel zabudnutý politik.

Informácia o úmrtí prvého slovenského prezidenta, ktorú priniesol denník SME má ku dnešnému dňu vyše 1700 zdieľaní. Správa Denníka N má 7500 zdieľaní, podobne ako status súčasného prezidenta Kisku. Web Tvnoviny.sk z portfólia Markízy má vyše 2200 zdieľaní. Dokonca necelú hodinu po úmrtí prezidenta uverejnil Denník N text svojho redaktora Mira Kerna: Zomrel Michal Kováč – muž, ktorý sa nezľakol Mečiara a jeho moci. Dokonca tri hodiny po úmrtí sa Michalovi Kováčovi ospravedlňoval aj Fedor Flašík za to, že proti nemu stál po boku Mečiara.

Reakcie na úmrtie prezidenta boli masové a úctivé. Až to mňa samotného prekvapilo, keďže takých pôct sa Michal Kováč za svojho života nedočkal. Keď bol v roku 2014 zvolený za prezidenta Andrej Kiska, zdôrazňovalo sa, že je to prvý nekomunistický prezident. V tomto duchu sa aj dosť posmešne voči Michalovi Kováčovi vyjadrovali glosátori relácie Sedem s.r.o.

Je však zrejmé, že s reakciami na úmrtie a poctami Michalovi Kováčovi sa nečakalo na teaser k filmu Únos. Nie je ani pravdou, že ten teaser bol postrihaný z noci na ráno (čím údajne chceli tvorcovia filmu dať zosnulému prezidentovi posledné zbohom). Tento teaser bol zverejnený online až 12. októbra, teda presne týždeň po úmrtí prezidenta. Tento dátum súhlasí ako s kanálom na YouTube, tak aj na samotnej fanpage filmu, kde sa chvália, že ide o prvý teaser k filmu.

Film Únos teda levím podielom prispel k politickému tlaku na zrušenie Mečiarových amnestií, pripomenul nám temné deväťdesiate roky a mladým ľuďom, ktorí vtedy ešte nežili demonštruje, čo to bol mečiarizmus. No nie je pravda, že nebyť filmu, nebol by spoločenský tlak a prezident Kováč by bol zabudnutý. Je to voči spoločnosti neúctivé a marketing filmu by sa týmto smerom rozhodne nemal uberať.

Teraz najčítanejšie

Jakub Nedoba

V júli 2019 sa mi prihodila taká vec, že som sa stal na osem mesiacov poslancom NR SR. Predtým som bol štyri roky mestským poslancom v Senici. A predtým zas aktivistom. No v roku 2020 som ako 31 ročný odišiel na politický dôchodok. Inak ma zaujíma film, literatúra a ázijská kuchyňa. Na súťažnej úrovni sa snažím hrať šach. Narodil som sa v Košiciach, vyrastal v Senici a momentálne žijem v bratislavskom Ružinove.