Denník N

Týždeň, keď sme sa vrátili do 30. rokov. A niektorým sa to páčilo

Poslanci celkom otvorene hovoria v rasových kategóriách, vo vlakoch sú hliadky a v uliciach polovojenské jednotky.. Ak ste si nevedeli predstaviť, ako sa to dialo v 30. rokoch, dialo sa to presne takto.

Bol to týždeň, v ktorom sa zamyslel Martin Glváč. Keď prezident Andrej Kiska vyznamenal organizátora Pohody Michala Kaščáka, položil si bývalý minister obrany otázku, či by nemal oceniť aj organizátorov vinobraní v Pezinku alebo Modre. A odpoveďou mu bolo mlčanie.

Bol to tiež týždeň, keď začal fungovať štátny navigačný systém, ktorý dokázal to isté, čo všetky ostatné navigačné systémy, len oveľa horšie a za veľmi veľa peňazí. A minister financií Kažimír povedal, že Bašternák je príkladom toho, ako sa dalo kradnúť, a Monika Flašíková – Beňová povedala, že korupcia je koordinovaná z najvyšších miest.

A hoci to znamenalo, že členovia vládnej strany povedali, že členovia vládnej strany kradnú, nič nenasledovalo.

screen-shot-2017-01-15-at-19-08-36
Myšlienka

Bola to doba, keď bolo možné všetko.

Donald Trump, ktorý zvíťazil vďaka šíreniu poplašných správ, sa sťažoval na šírenie poplašných správ, a Konzervatívny výber, ktorý má na hoaxoch postavený biznis model, zas volal po boji s hoaxami.

Veľký rozhovor poskytol aj bývalý hlavný vyšetrovateľ Gorily.

Gorila bola kauza, ktorá potvrdila to, čo všetci viac-menej tušili, a on teraz potvrdil to, čo všetci viac-menej tušili. Nedá sa. A špeciálny prokurátor povedal, že je to akosi inak a minister vnútra povedal, že nikdy nepovedal to, čo vyšetrovateľ povedal, že povedal. A všetci mu verili, lebo vedeli, že minister neklame.

No a ešte ktosi iný povedal, že aj tak najväčší prúser nie je ani Gorila, ani jej nevyšetrenie, ale to, čo sme tiež všetci viac-menej tušili: že súdna moc robí všetko preto, aby nesúdila, a výkonná preto, aby nevykonávala. A ak na to niekto upozorní, tak ho šikanujú.

To bolo v stredu, stále to však nestačilo.

miz
Poslanec NR SR. Veď práve.

K prezidentovým vyznamenaniam sa napríklad vyjadril poslanec Mizík, o ktorom dovtedy nikto nevedel nič okrem toho, že by vedel vešať. Teraz sa pozrel, kto z vyznamenaných je a kto nie je Žid, a bol to pohľad síce starý, ale predsa len nový. A bol rok 2017.

A rok 2017 bol desivý: po uliciach krajského mesta totiž zrazu pochodovali vycvičené polovojenské jednotky v uniformách a s vlajkami. Spievali Slovenské mamičky a bolo to pekné, vraveli niektorí; iní sa zas vyľakali, lebo si spomenuli na Obchod na korze. A iní si tiež spomenuli na Obchod na korze, len ho videli inak.

Potom už ale našťastie bola nedeľa, čo znamenalo, že v televízii sa objavil Boris Kollár. A nepovedal nič okrem toho, že program síce nemá, ale aspoň narozdiel od ostatných nešíri nenávisť. A potom nerušene šíril nenávisť na Rómov.

https://www.facebook.com/radovan.hynek.1/videos/640241412830559/?pnref=story

Takto sa skončil druhý týždeň roka 2017 a na mieste bola otázka, kam sme sa dostali, kam smerujeme a či to vôbec ešte zvládneme.

Vo verejnom priestore sa totiž klamalo, namiesto faktov sa používala nenávisť, v uliciach boli polovojenské jednotky a vo vlakoch hliadky.

V parlamente sa objavilo to najhoršie z najhoršieho, ožili stáročné predsudky. Začiatkom roka 2017 zákonodarcovia celkom otvorene hovorili v rasových kategóriách.

Tak často, až to už liezlo na nervy, sa vynárala táto veta: ak ste si nevedeli predstaviť, ako sa to dialo v 30. rokoch, dialo sa to presne takto. Presne takto. Áno, zaznelo to už mnohokrát. Nie, nič sa nezmenilo. Stále ideme vpred.

Radi ma môžete mať tu. A tu je Andrej Danko na tento týždeň:

pixteller-design-6b80260fa1a2b863

Teraz najčítanejšie