Denník N

Týždeň, keď Trump vyhral voľby a všetci hľadali nevzdelaného bieleho muža

Republican presidential candidate Donald Trump smiles during a news conference before a rally in Fort Worth, Texas, Friday, Feb. 26, 2016. (AP Photo/LM Otero)
Republican presidential candidate Donald Trump smiles during a news conference before a rally in Fort Worth, Texas, Friday, Feb. 26, 2016. (AP Photo/LM Otero)

Je nevzdelaný biely muž rasista? Kto za to môže? A čo na to Jozef Banáš?

Na Slovensku nič nové. V jednej dedine bol jeden kandidát na poslanca taký veľmi obľúbený, že tam získal viac hlasov ako premiér. V druhej nezískal ani jeden hlas. Vynorili sa podozrenia z kupovania hlasov, potom sa potvrdili, potom tí, ktorí ich potvrdili, svoje potvrdenie odvolali, ale potom sa objavil ďalší zdroj, ktorý ich opäť potvrdil.

A ľudia sa novinárov pýtali, prečo o tom vôbec informujú, keď to už nie sú ani novinky, a všetci vedeli, že sa nič nestane, aj keď je to pravda. A dotyčný poslanec povedal, že to pravda nie je. A naozaj sa nestalo nič, len niekoľko ľudí malo zase pocit, že si tu politici robia, čo chcú. A politici sa potom čudovali, odkiaľ tento pocit prichádza.

No a v Amerike si zvolili prezidenta a začalo sa peklo. Heslom týždňa sa stal nevzdelaný biely muž, až kým sa nezistilo, že nevzdelaného bieleho muža uráža, ak mu niekto povie, že je nevzdelaný a biely a muž. Hovorilo sa, že kapitalizmus zlyhal a toto je dôsledok, ale hovorilo sa tiež, že ak zvolili práve Trumpa, kapitalizmus funguje dokonale.

trump
Konečne niekto, kto nie je odtrhnutý od reality

Hovorilo sa, že nevzdelaný biely muž sa nemá dobre, ale hovorilo sa tiež, že sa dobre má, len si to nedokáže vážiť. Ale potom sa zase hovorilo, že každý sa má nie tak, ako sa má, ale ako sa cíti, a biely muž sa cíti zle. A zle sa cítili mnohí, lebo hoci mali plán, kam utiecť zo Slovenska, nemali žiaden plán, kam utiecť zo sveta.

Hovorilo sa, že ak biely nevzdelaný muž volí rasistu, je rasista, ale hovorilo sa aj, že je to presne naopak: biely nevzdelaný muž rasista je a preto rasistu volí. Niektorí boli zas presvedčení, že tí, ktorí hovoria, že rasistu volia iba rasisti, odmietajú pochopiť zložitosť sveta. A ešte iní hovorili, že dotyčný rasistom aj tak nie je. No a už úplne iní hovorili, že rasistom je, a tak je to úplne v poriadku, lebo to nie je hanba.

Skrátka, málokto vedel nielen ako to je, ale aj o čo vlastne ide.

Našli sa takí, ktorí usúdili, že nevzdelaný biely muž vlastne neexistuje a ak existuje, nemá právo cítiť sa tak, ako sa cíti, ale našli sa aj iní, ktorí tvrdili, že rozhodne existuje, ale zase nemali jasno v tom, či si pomoc zaslúži alebo nezaslúži. A všetci sa predbiehali v tom, kto je viac odtrhnutý od reality. Panovala totiž zhoda v tom, že miliardára s umelou manželkou si nevzdelaný biely muž zvolil práve preto, že od reality odtrhnutý nie je. A tomu nerozumel už vôbec nikto.

Špekulovalo sa, či je nevzdelaný biely muž ekonomický, kultúrny alebo geografický fenomén a či by ho predsa len nebolo lepšie ignorovať. A niektorí hovorili, že za to môžu médiá, ale média sa bránili, že za to nemôžu, lebo to aj tak nevyšlo. Tiež sa hovorilo, že za to môžu sociálne siete, kapitalizmus, demokrati, republikáni, liberáli, konzervatívci a tak trochu aj Rusi. A J.D. Vance napísal bestseller z tohto prostredia, v ktorom vyrastal, nazval ho The Hillbilly Elegy a nepovedal, kto za to môže, za to povedal, že je to naozaj zlé.

ban
The perks of being Jozef Banáš

A niektorí sa nádejali, že to aspoň na chvíľu upokojí konšpirátorov, ktorí boli už pred voľbami presvedčení, že sú dávno rozhodnuté. Že sa mýlia im hneď na druhý deň dokázal Jozef Banáš. Ten pred voľbami zvestoval, že o víťazovi je rozhodnuté, a keď sa ukázalo, ako hrozne sa mýlil, promptne napísal článok o tom, ako to celé nevyšlo a on mal teda pravdu. A vynadal všetkým ostatným, hlavne médiám.

Končí éra dôrazu na tzv. ľudské práva, povedal Dušan Čaplovič, bývalý podpredseda vlády pre ľudské práva a Igor Matovič zas napísal, že výsledky amerických volieb znamenajú, že sa bojí Fico. A Fico povedal, že sa boja intelektuáli, čo bola konečne vec, na ktorej sa zhodli všetci. A Anton Hrnko rozprával niečo o televízii a bolo to hrozné.

Každý mal takú odpoveď, aká sa mu páčila, a nikto nemal odpoveď, ktorá by sa páčila všetkým. Ukázalo sa, že je to akési zložité. Ukázalo sa, ako málo si rozumieme a ako málo toho o sebe napriek veku informácií vieme. Ukázalo sa, ako málo vedieť chceme.

Ktosi povedal, že si vlastne ani rozumieť nemôžeme, lebo hovoríme inými jazykmi, rovnaké veci pomenovávame inými menami. A ešte ktosí iný povedal, že žijeme vo svete, kde jediná poctivá odpoveď na otázky je, že je to veľmi komplikované. Ukázalo sa však, že aj táto odpoveď je príliš komplikovaná.

Donald Trump medzitým z internetu stiahol svoje vyjadrenie o tom, že vstup do USA zakáže všetkým moslimom, aj reči o múre okamžite poopravil. Vyšlo najavo, že svoje sľuby nesplní a tí, ktorí prehrali, sa mu smiali, lebo konečne bolo jasné, že neprehrali len oni, ale aj tí, ktorí si mysleli, že vyhrali. A to bolo asi dobre.

Takto sa skončil týždeň, v ktorom bol porazený úplne každý, len nikto zatiaľ nevedel, ako veľmi.

Radi ma môžete mať tu.

 

Teraz najčítanejšie