Denník N

.týždeň robí rozhovory s fašistami

Najvyšší súd i Žitňanská napľuli antifašistom do tváre

Ak ste sobotňajšiu účasť na bratislavskom pochode proti fašizmu a extrémizmu považovali za potrebnú, vedzte, že vláda fašizmus a extrémizmus vníma iným spôsobom.

Pred mesiacom mala izraelská ministerka spravodlivosti Ajelet Šaked prednášku na Viedenskej univerzite. Ako ochrániť ľudské práva pri boji proti terorizmu. Lepšieho prednášajúceho na túto tému by na svete nenašli.

Portál Eretz.cz informuje, že následne navštívila aj Bratislavu. Na tajnáša. Prišla a odišla po tichu a bez pozornosti médii (na stránke MZV SR info o jej návšteve nie je).

Pani Šaked sa stretla s Luciou Žitňanskou a zavítala aj na Najvyšší súd. Aby nám poradila s bojom proti extrémizmu.

zitnanska najvyssi-sud

Výzvu na zrušenie tejto návštevy príslušné úrady odignorovali.

Médiá jej prítomnosť prevažne odignorovali tiež, predpokladám, že na izraelskú žiadosť. No je dôležité sa opýtať – čo nám vlastne izraelská politička prišla poradiť? Ako podľa jej názoru treba bojovať proti extrémizmu? Bolo by veľmi potrebné, milí novinári, opýtať sa pani Žitňanskej na definíciu extrémizmu a fašizmu.

Pani Šaked totiž je známa tým, že vyzývala na genocídu Palestínčanov v Gaze. Myslí si, že treba pozabíjať ženy aj deti, aby sa už nerodili ďalší teroristickí hadi. Pred časom v Slovenskom rozhlase spomínali, že Ajelet Šaked navrhla aj sterilizáciu afrických žiadateliek o azyl. Sterilizácia je jednou z foriem genocídy.

Pochopiteľne, akúkoľvek existenciu štátu pre Palestínčanov Ajelet Šaked odmieta. Žiada presťahovanie veľvyslanectiev z Tel Avivu do okupovaného Jeruzalema. Pani Žitňanská s veľkou slávou pripraví zákon o zákaze apartheidu na Slovensku (!) a súčasne sa rada stretne s predstaviteľkou extrémistickej vlády z apartheidného štátu.

Pre mimovládne organizácie ministerstvo pani Šaked navrhovalo, aby ich zamestnanci povinne nosili na odeve odznaky – veľmi by to pripomínalo židovské hviezdy v časoch nacizmu, preto návrh nakoniec stiahli.

Lucia Žitňanská je právnička, iste vie, čo je genocída. Wikipédia ponúka túto stručnú charakteristiku:

Na genocídu sa vzťahuje Dohovor o zabránení a trestaní zločinu genocídy (1948) a Dohovor o nepremlčateľnosti vojnových zločinov proti ľudskosti (1968).

Podľa týchto dohovorov je genocída akýkoľvek z nasledujúcich činov, ak sú páchané s úmyslom zničiť národnú, etnickú, rasovú alebo náboženskú skupinu:

  • a) usmrtenie príslušníkov skupiny
  • b) ťažké telesné alebo duševné ublíženia členom skupiny
  • c) úmyselné uvedenie ktorejkoľvek národnej, rasovej, etnickej, alebo náboženskej skupiny  do takých ekonomckých a sociálnych životných podmienok, ktoré vedú k jej čiastočnému, alebo úplnému fyzickému zničeniu
  • d) opatrenia na zabránenie rodenia detí skupiny
  • e) násilné prevádzanie detí z jednej skupiny do druhej

Verím, že Ajelet Šaked aktívne podporuje minimálne 4 z týchto bodov. Čo sa týka izraelskej politiky voči Palestínčanom, nie je sama, ktorá likvidácii Palestínčanov fandí. Je smutné, že to naša vláda dlhodobo prijíma ako celkom obyčajnú vec. Podobne to vnímajú aj médiá, veď ohlásená ani uskutočnená návšteva tejto dámy nevzbudili vôbec žiadne pohoršenie. Nko mlčí a .týždeň so Šaked spravil veľký rozhovor o tom, aké je úžasné, že ona-žena, je ministerka medzi toľkými mužmi. „Kvalitná žurnalistika“, ktorá dáva priestor fašistom a podporovateľom genocídy. Podľa .týždňa je Izrael výkladnou skriňou efektívneho boja proti terorizmu, postaviť múr („ako v Izraeli“) sa oplatí. Páni a dámy v týždni zabudli, že izraelský múr z veľkej časti stojí na ukradnutých okupovaných územiach a jeho vplyv na obmedzenie terorizmu je nulový. Okupácia? Genocída? Apartheid? Rasizmus? Nehrozí.

Redakcia .týždňa by mohla uverejniť zoznam fašistov, s ktorými je vhodné sa stretávať a s ktorými už nie. Kde je hranica nenávisti, ktorú možno šíriť? Pokiaľ si spomínam, Nko aj .týždeň podporili Kisku, keď sa vymedzil proti Kotlebovi a nepozval ho do prezidentského paláca. Izraelská fašistka však v .týždni dostala rozhovor a je považovaná za náš vzor (hovorí o tom, ako blokovať obsah na internete, stavať múry, zavádzať viac bezpečnostných kontrol atď.). Že sama podporuje zabíjanie palestínskych či etiópskych žien a detí, novinárom v .týždni uniklo.

Bezhraničný obdiv k Izraelu v .týždni nie je žiadna novinka. Kde sú novinári s nepríjemnými otázkami, kde sú mimovládne, ľudskoprávne organizácie? Kto sa spýta pani Žitňanskej, jednotlivých ministerstiev alebo Najvyššieho súdu, ako to vlastne s bojom proti extrémizmu, apartheidu alebo fašizmu myslia? A kto sa spýta .týždňa, ktoré genocídy sú ok a ktoré sú už za čiarou?

Apartheid je zločin proti ľudskosti a Ajelet Šaked je všetkými desiatimi za apartheid. Genocída je zločin a Ajelet Šaked opakovane vyzývala na genocídu. Okupácia Palestíny je vojnový zločin, Ajelet Šaked hranice Izraela určuje podľa Biblie a so zabíjaním Palestínčanov či porušovaním ich práv problém nemá.

Príliš sme sa obmedzili na predstavu, že extrémista vyzerá ako Miňko Mazurek. Holá hlava, uniforma, dlažobná kocka v ruke a škaredé vyhrážky hnedým ľuďom. Je zbytočné hovoriť o hrozbe fašizmu zo strany Kotlebovej strany, ak súčasne fašisti iného typu majú na Najvyššom súde a na našich ministerstvách otvorené dvere.

Väčšina novinárov o Šaked vôbec nepísala (to znamená, že im účel jej návštevy nerobí vrásky na čele). V .týždni spravili rozhovor ako s najlepšou kamarátkou a inšpiráciou na večné časy. Čo je horšie? Mediálne mlčanie o tom, že sa vláda „radí“ s extrémistkou, alebo mediálny obdiv a úcta voči názorom tejto extrémistky?

Ako vysvetliť slovenským prívržencom rasizmu a extrémizmu, že nenávisť voči menšinám je naozaj, naozaj, naozaj zlá, keď sa ministerka spravodlivosti fotí s političkou, ktorá svoje volanie po genocíde myslí naozaj, naozaj, naozaj úprimne?

Ajelet Šaked, ktorej politická strana sa pokojne dá charakterizovať ako fašistická, prišla do Bratislavy rozdávať rozumy o boji proti extrémizmu. Je to podobné, ako keby nám saudský kráľ prišiel dať prednášku o feminizme, ako keby Erdogan rozprával o slobode tlače, egyptský prezident o význame demokracie alebo ako keby na tajnú návštevu a poradu o ľudských právach prišiel na Slovensko Putin.

Boj proti extrémizmu na Slovensku by bol oveľa efektívnejší, keby sme extrémizmus dokázali odsúdiť. Kým proti jedným extrémistom „bojujeme“ a druhých vítame a obdivujeme, situácia sa bude len zhoršovať. To najmenšie, čo sa dá urobiť, je zrušiť predplatné .týždňa. Tento časopis nie je pre antifašistov.

 

 

Teraz najčítanejšie