Denník N

Učitelia sú flákači a rodičia ignoranti

A ministerstvo školstva sa rozhodlo, že to nenechá len tak a urobí s nimi konečne poriadok.

Ministerstvo školstva navrhuje najvážnejšie oklieštenie postavenia školských samospráv od obnovenia ich právomoci záväzne rozhodovať o kandidátoch na riaditeľov škôl, ku ktorému došlo po skončení tretej vlády Vladimíra Mečiara. Podobne ako Mečiar a jeho ministerka školstva Eva Slavkovská z SNS v časoch najtvrdšieho mečiarizmu v roku 1995, tak teraz Fico a jeho minister Juraj Draxler navrhujú radám škôl odobrať ich reálne najdôležitejšiu právomoc. Technika má byť síce trochu iná, ale výsledok vlastne rovnaký – o riaditeľovi školy nebude rozhodovať rada školy, ale zriaďovateľ. Čiže nie učitelia, rodičia, nepedagogickí pracovníci školy a delegovaní poslanci zastupiteľstva, ale starosta, primátor, župan alebo prednosta okresného úradu. Ak sa radou školy navrhnutý uchádzač nebude pozdávať zriaďovateľovi, jednoducho vymenuje iného, ktorého mu navrhne ním vymenovaná výberová komisia. Dobrá finta, že?

Hľadá sa dôvod

Ak sa pýtate na dôvod, ťažko povedať. Z dôvodovej správy k návrhu zákona sa ho nedozviete. Tam je len všeobecný blábol o reagovaní na vyvolané potreby aplikačnej praxe (aké, nevedno) a superkonkrétny a supervážny dôvod, že „nesúhlas zriaďovateľa s návrhom rady školy môže súvisieť napríklad s tým, že navrhnutý kandidát nespĺňa kritériá zriaďovateľa podľa zamerania alebo profilácie školy“. Naozaj brilantné zdôvodnenie potreby tak zásadnej zmeny.

Je jasné, že veľké množstvo starostov a primátorov bude návrhy rád škôl aj naďalej rešpektovať, hoci už nebudú záväzné. Problém je však s tými, ktorí ich rešpektovať nebudú chcieť. Tým navrhnutá novela v prípade schválenia rozviaže ruky, aby si za riaditeľa školy dosadili svojho človeka, svojho straníckeho druha, alebo trebárs aj svoju svokru.

Učitelia sa chcú flákať, tvrdí vládny dokument

Hoci to ministerstvo nepovie otvorene, v pozadí jeho návrhu je presvedčenie, že starosta a jeho úradníci predsa vedia lepšie, čo je pre školu dobré, ako jej učitelia, rodičia jej žiakov a delegovaní poslanci zastupiteľstiev, ktorí za zriaďovateľa v rade školy sedia.

Ako sa dozvedáme z Čaplovičovej Správy o stave školstva na Slovensku a o systémových krokoch na podporu jeho ďalšieho rozvoja ešte z roku 2013, zriaďovatelia vidia školskú samosprávu ako problém: „Veľmi často sa stáva, že radu školy ‚ovládnu‘ zamestnanci školy, ktorí následne rozhodujú o bytí a nebytí riaditeľa. Zriaďovatelia sa vyjadrili, že veľmi často sa rady školy zbavovali najmä riaditeľov, ktorí tvrdo vyžadovali disciplínu a plnenie pracovných povinností.“ (str. 28) A tak im ministerstvo vychádza v ústrety tým, že chce priznať zriaďovateľom právo veta a urobiť návrh rady školy nezáväzným. Inak povedané – učitelia sú flákači, ktorým nejde o to, aby učili na dobrej škole, ale o to, aby mali benevolentného šéfa (takúto argumentáciu používa oficiálny vládny dokument!). A rodičom, ktorí sú v rade školy zastúpení tiež, je zrejme jedno, do akej školy bude ich dieťa chodiť. O poslancoch zastupiteľstva, ktorí v rade školy zvyknú zastupovať zriaďovateľa, ani nehovoriac.

Minister by sa mal ospravedlniť

Ako komunálny a župný poslanec mám skúsenosť z školských rád na ôsmich rôznych školách. Od materskej cez základné až po stredné. Zažil som aj poslancov, ktorí to flákali a za celé volebné obdobie sa nezúčastnili ani na jednom zasadnutí rady školy. Moja skúsenosť s učiteľmi a rodičmi z rád škôl je však skoro bez výnimky taká, že ide o ľudí, ktorým na ich škole záleží, žijú s ňou, poznajú ju a snažia sa jej pomáhať a riešiť jej problémy.  Predovšetkým vo vzťahu k učiteľom a rodičom vnímam ministerský návrh ako prejav hlbokej neúcty a neopodstatnenej nedôvery.

Ministerstvo by malo tento návrh stiahnuť a učiteľom a rodičom sa zaň ospravedlniť. A učitelia a rodičia, ale aj všetci ostatní, ktorí si prácu učiteľov  vážia a záleží im na kvalite vzdelávania na našich školách, by sa proti tomuto urážlivému návrhu mali čo najhlasnejšie ozvať. Ja som tak už urobil. Môžete aj vy.

***

Hromadná pripomienka proti okliešteniu školskej samosprávy

Výzva iniciátorov hromadnej pripomienky radám škôl a obecným zastupiteľstvám

Teraz najčítanejšie

Ondrej Dostál

Predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) a poslanec NR SR (klub SaS).