Denník N

Udalosti posledných týždňov, svedčia, že Slovensko je nezrelá republika

Opozícia musí prestať ospravedlňovať Kisku a prevziať zodpovednosť za neho ak ju prezident stratil. Jeho morálny kompas ukazuje skôr Ficovým smerom.

Znovu sme počuli lož o potrebe urýchleného odbrzdenia dlhovej brzdy. Markíza úplne jasne hrá s Ficom. Mediálna masáž akoby NDS mohla vyhlásiť 19 tendrov, keby bola odbrzdená dlhová brzda. Otvorená manipulácia s verejnou mienkou. Využili pri tom vlastnosti človeka neochoty ku stratám, najprv ukázali koľko úsekov treba dostavať, a následne, že bez odbrzdenia sa bude stavať iba jeden úsek pri Prešove mimo ťahu Bratislava-Košice. Ak si prečítate článok v Trende o diaľničnej mafii, nepriamo pochopíte, že okrem problematickej trasy, je tento koridor používaný len ako zámienka na obohacovanie. V skutočnosti ho nikdy nedostavajú, pretože potom by jednak opadol tlak na výstavbu celkovo a jednak potrebujú udržať vysoké ceny priemerné ceny za kilometer výstavby. Uvidíte, že skôr ako sa dokončí, bude sa znovu od Bratislavy diaľnica rozširovať a prebudovávať.  Cena sa totiž počíta podľa minulých projektov. Preto je stále odkladaný južný ťah, lebo to by znamenalo, že by ho stavali pre nich za nízku cenu. Odhadujem, že sa potom budú súťažiť, čo najväčšie úseky aby ostala cena čo najdlhšie najvyššia. Vyzerá to tak, že Fico a spol. sa už pripravujú na prípadné predčasné voľby, pretože štát sa obvykle zadlžuje štýlom po nás potopa až v posledný volebný rok. Fico má však niekoľko problémov. Potrebuje vymenovať svojich ústavných sudcov a v tom mu prekáža prezident Kiska, ktorý mu svojim babráctvom a volebným podvodom k tomu výraznou mierou dopomáha. Je tu aj iný dôvod. Ja som zvedavý, či vôbec prezident Kiska o tom vie, lebo dlhodobo pláva v tom, čo sú jeho kompetencie, viď nasadenie čestnej stráže-armády na pôde parlamentu. Okrem nižšie povedaného on asi nevie, že má právo kontrasignácie pri medzinárodných zmluvách a prezident doteraz premiérovi iba zvykovo prenecháva právo vysielať ministrov na dohodnutie medzinárodných zmlúv. Keby chcel, mohol vyslať Lajčáka na rokovanie  on sám.

Kedykoľvek ho za to môžu odvolať, kedykoľvek. Vzhľadom na to ako flagrantne sa postavila opozícia ku kauze Andreja Kisku, môžeme hodnotiť  tento ako scenár ako nereálny. Opozícia by si však mala uvedomiť, že z Kisku sa nakoniec stane Ficova marioneta, ktorú mediálne použije, že opozície síce je, ale je rovnako ochotná kryť politikov ako Kaliňák. On je naozaj v emóciách dobrý, je chybou opozície Fica takto podceniť. Dobre vie, že voličovi nejde o program, ale o fandenie svojim. Ak voliča jeho miláčikovia sklamú, tak ich opustí behom pár dní. Jediná možnosť aby sa Fico nechopil právomocí prezidenta, a pritom si opozícia mohla zachovať tvár morálnosti, je urobiť rošádu. Opozícia musí tlačiť na to aby sa prezidentovi  umožnilo odísť, bez toho aby Fico získal jeho kompetencie, vyhlásiť nové predčasné prezidentské voľby.

Poliačik už vie, že nastáva nový problém, lebo má podanie, ktoré hovorí, že treba sa zamerať aj na to, že prezident vlastne tým, že ak si tá firma miesto faktúry Kiskovi to započítala do nákladov, stalo sa, že dala Kiskovi dar, ktorý Kiska nepriznal.

Tieto udalosti ukázali, že je nevyhnutné aby v Súdnej rade boli nielen právnicky vzdelaní ľudia, ale sudcovia, ktorí vedia kam jednostranné ospravedlňovanie vedie. Sú dostatočne vyučený sudcovským životom aby v prípade emotívne ladených problémoch boli dostatočne nezaujatí a nad vecou. V každom prípade, by si politici mali uvedomiť, že ich to nakoniec dobehne.

Šebej sa stal obeťou dunning-krugerovho efektu: Vyhlásil, že musíme mať iného dodávateľa stíhačiek ako ruského, lebo však Krym. Predsa máme reálnu skúsenosť, že aj počas krymskej krízy servis stíhačiek bol zabezpečený. Dokonca aj prezident na pôde OSN ohrozil naše záujmy. Jeho vyhlásenie bolo zle napísané, založené na fámach a dokonca aj časopis týždeň uverejnil svojho času pochybnosti o Gruzínsku. Pri pokuse Kisku objať bratsky Lajčáka, reč tela Lajčáka naznačila, čo si o Kiskovej diplomacii  myslí. Postavil sa mu bokom a druhou rukou a nohou ho od seba diplomaticky odstrčil. Stačilo by aby Kiska hovoril o bratskej pomoci všetkých našich vládcov, ktorí vrátane Čechov poslali na Slovensko armádu a povedať, že Slovensko má vďaka historickej skúsenosti empatiu s každým, kto sa ocitne v podobnej situácii.

Butterfly efekt1:

26.1.2006 V prípade, že minister financií I. Mikloš návrh parlament schváli, zväčší sa možnosť politikov obsadzovať niektoré miesta v štátnej správe. Po septembrových voľbách môže vzniknúť úplne iná vláda, čo podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Vladimila Podstránskeho svedčí o tom, že novelu „koalícia nepripravila pre seba“.

Pamätám si s ním rozhovor, vysvetľoval to s okuliarmi na očiach s papiermi v rukách s takým výrazom, že momentálne sa mu zdá, že viac menej sú výberové konania zbytočné, lebo favorit je vopred jasný. Je pravda a mnoho ľudí malo takú skúsenosť, ale aj tých favoritov donútilo sa naučiť aspoň odpovede na test a že vedia aspoň čítať a písať a majú príslušné odborné vzdelanie. Ale na niektoré pozície favoriti neboli a tam sa to napriek nákladnosti dlhodobo oplatilo. Zrušením tohto úradu sa vytvorila reťaz udalostí, ktorá nevyhnutne viedla ku škriepkam v súčasnej koalícii. Nenastalo by totiž, že Sieť si nominuje neodborníkov do NDS a SNS by mala problém so Smerom. Vedeli by, že to nie je možné, a tak by to ani neskúšali alebo by im trvalo celé volebné obdobie než by tam svojich dostali a počas toho by si uvedomili, že sa im tí odborníci hodia. Smer si tiež v roku 2006 samozrejme povymieňal svojich, ale mal dostatok pozícii aby ich tam mohol upratať, no a keď vládol sám už nebolo o čom a relatívne zavládol v štátnej službe pokoj. Ibaže do koalície mu pribudli dve nové hladné strany, ktoré dostali menej než mali svojich.

 

Najnovšie si vytvorili nejakú koaličnú radu pre rozdeľovanie týchto flekov. Je to taký predpotopný real-politik úrad pre štátnu službu a ukazuje len fakt, že Slovensko si niektoré veci musí prežiť na vlastnej koži aby pochopilo, že potrebuje nezávislé inštitúcie. Tam kde je potreba odbornosti tam ju skrátka treba.

Na tomto vidieť aká sme ešte nevyzrelá republika, síce o trochu viac ako prvá československá, ale je potrebné čo najdlhšie ju udržať v stave aby sa veci niekedy dali napraviť.

Butterfly efekt2:
24. 3. 1999
– Vláda SR súhlasila s poskytnutím vzdušného priestoru SR pre lietadlá NATO.
17. 11.
– Americký Kongres schválil rezolúciu, v ktorej pozitívne hodnotí vývoj v SR od parlamentných volieb 1998.
Sme: S-300 je najvýkonnejší systém protivzdušnej obrany na svete, no v našich podmienkach nie je naplno využiteľný, k čomu dospela v marci aj vláda Mikuláša Dzurindu, keď zrušila uznesenie Mečiarovej vlády o jeho dovezení z Ruska.

Jednoducho sme mohli dopomôcť ku spoločnej obrane vyslaním tohto systému miesto stíhačiek. Za pravdu mi dáva aj vyhlásenie američanov, k minulému článku, že potrebujú viac F35II napriek ich nedokončenosti, lebo akonáhle bude mať Rusko na mieste systém S-400, ktorý je pre stíhačky štvrtej generácie absolútnym smrtiacim nástrojom, budú sa musieť bez F35II USA zo Sýrie stiahnuť. Aj tak USA strácajú záujem a viacej ich bude zaujímať ako prerušiť budovanie hodvábnej cesty, viď mediálnu bublinu o útlaku moslimov v Barme. Kto ešte dnes naletí na zábery vzorne usporiadaných moslimov s peknými protestnými plagátmi, po škandále BBC? Samozrejme Rusko tiež z toho vyťažilo, lebo teraz každý objednáva, vrátene Turecka systém S-400. USA urobili rusom reklamu zadarmo.

Medzinárodná politika je naozaj špinavá, my ju nemôžme vykladať podľa toho, že toho by sa predsa niekto nedopustil, ale podľa ich národných záujmov.

Teraz najčítanejšie