Denník N

Umelec Andrej Dúbravský: Tu nejde o mňa, ale o to, že ministerka by chcela mať dosah na to, čo sa vystaví a čo nie

Andrej Dúbravský vo svojom ateliéri. Foto N - Vladimír Šimíček
Andrej Dúbravský vo svojom ateliéri. Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú minulý týždeň „vyrušil“ jeden z obrazov Andreja Dúbravského, na ktorom sa objímajú dvaja muži.

„Mňa v jej prejavoch najviac znepokojujú reči o slovenskom a národnom umení. To je pomýlené,“ hovorí Andrej Dúbravský. „Umelci predsa neslúžia ministerstvu a národu. To je koncept Hitlera a komunistov.“

V rozhovore Dúbravský hovorí aj o tom:

  • či jeho diela už nejakého politika alebo divákov pobúrili;
  • prečo je na obraze, ktorý si všimla aj ministerka, muž s nadváhou a na čo sa ním snaží upozorniť;
  • ako sa mu s queer identitou žije na Slovensku,
  • prečo nechce z tejto krajiny odísť.

Ako ste sa dozvedeli o tom, že ministerka komentuje váš obraz?

Niekto mi to preposlal. Ale začiatok toho celého sa zjavne udial na Facebooku Romany Tabák, ktorá bola v Slovenskom rozhlase na koncerte, kde bol tento obraz súčasťou výstavy Nespútaní.

Ona si ho tam všimla a zdieľala ho ako prvá, na čo ma takisto len niekto upozornil, keďže nesledujem jej Facebook ani Instagram. V jej kruhoch to vyvolalo určité „vzrušenie“. Pod týmto príspevkom mala oveľa viac komentárov a reakcií než bežne. Môžem len predpokladať, že aj pani ministerka si všimla, že to vzbudzuje pozornosť, a tak sa rozhodla využiť to. Zrejme ani jedna, ani druhá netušila, aká „vzrušujúca“ téma to napokon bude.

Z výstavy Nespútaní v Galérii Slovenského rozhlasu, diela Andreja Dúbravského. Foto – Peter Homola
Obraz, ktorý vyrušil ministerku kutlúry. Andrej Dúbravský: Úprimný bozk, za ktorý som zaplatil na OnlyFans. Foto – Viki Kollerová
Z výstavy Nespútaní – venované pamiatke Erika Bindera, ktorá sa konala v Galérii Slovenského rozhlasu v Bratislave (3. 10. – 24. 11. 2023). Vystavujúci: Ján Bátorek, Erik Binder, Stano Černý, Andrej Dúbravský, Peter Kalmus, Otis Laubert, Ildikó Pálová. Kurátor Ivan Jančár. Foto – Peter Homola

Ministerka Šimkovičová v TV Slovan hovorila o vašom obraze, ale aj o reklame Telekomu a podobných „háklivých veciach, ktoré sa na nás budú valiť“, a že ju to vyrušuje. Ako ste to vnímali?

Priznám sa, že mám dosť hektické pracovné obdobie, takže som si to nepozrel úplne celé. Neurobil som si teda túto domácu úlohu, lebo jednak to bolo hrozne pomalé, a tak som skončil niekde pri pasáži, že má z toho hrčku v krku a že deti sa doma rodičov pýtajú, čo to má znamenať.

Priznám sa, že najprv som sa tým takmer vôbec nezaoberal, až kým mi nezačali chodiť správy od známych, čo na to hovorím. A keď mi za deň pribudlo viac ako tisíc followerov na sociálnych sieťach, tak ma to dosť zaskočilo.

Takže ministerka vám v podstate urobila dobrú reklamu?

Áno, perfektnú. Som jej za to fakt vďačný. Keď som bol mladý, maľoval som kontroverzné obrazy, kde bolo vidno aj genitálie, viseli napríklad niekoľko mesiacov aj v Galérii mesta Bratislavy, v Nitrianskej galérii aj v Trnave, ale nikto ma necenzuroval, žiadne vzrušenie to neprinieslo a ani húfy followerov mi neprichádzali, tak teraz som sa konečne dožil toho, že som kontroverzný umelec. (smiech)

A neboli to followeri, ktorí by vám prišli len nadávať?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Martina Šimkovičová

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie