Denník N

Umelecké portréty očami fotografky

Rozmýšľali ste niekedy nad fotením umeleckých portrétov? Viete, čo je to umelecký portrét? Čo také fotenie obnáša? Aké sú hlavné faktory, a ako sa pripraviť na fotenie? Pozrite si ako vyzerá fotenie očami fotografky…

Každý už asi zažil nejaké to fotenie s fotografom. Spomeniete si ešte ako to prebiehalo?

Priznám sa, veľa ľudí má predsudky a vyhýba sa takémuto foteniu. Myslia si, že vo fotoateliéri nevládne príliš priateľská atmosféra. Fotograf berie fotenie len ako svoju prácu a pri fotení medzi nimi neprevláda žiadny osobný vzťah.

 

Viete, že fotenie môže byť náramne jednoduché a zábavné

Fotenie je naozaj zábava, ak vám niekto vysvetlí ako na to. Aby ste dosiahli krásne a nezabudnuteľné fotografie je potrebné navodiť príjemnú atmosféru. Dôvera voči fotografovi je najdôležitejšou súčasťou fotenia. To, ako sa k sebe správame, sa odzrkadlí aj na výslednej spolupráci a fotografiách.

Ja osobne vždy preferujem individuálne stretnutie ešte pred samotným fotením, kde sa zoznámime. Opadne tak nervozita z prvého stretnutia a vznikne medzi nami potrebná dôvera. Pri fotení sa následne dostaví pohoda a uvoľnená atmosféra.

Foto: smiech a vietor vo vlasoch
Created by Lucy Grossmann, web: glafphotography.com

 

Ako by mohlo také fotenie prebiehať?

Výborný portrét vo veľkej miere ovplyvňuje aj výber miesta a realizácia fotenia. Miesto fotenia sa stáva kľúčovým faktorom a musí byť vybraný citlivo, aby ladil k danej téme. Navyše sa musíte cítiť pohodlne, najlepšie ako doma.

Bude vhodný exteriér, v prírode, v kaštieli, či na inom zaujímavom mieste? Alebo preferujete portréty v ateliéri s rôznymi výraznými líčeniami? Chcete na fotke zaujať vy ako osoba, alebo do deja zakomponujeme i prostredie? Treba si uvedomiť, ako má výsledná fotografia pôsobiť.

Nezabúdajte, veľkú úlohu zohráva počasie, ktoré nemožno ovplyvniť.

 

Fotenie v exteriéri

Exteriér ponúka omnoho viac ako si myslíme. Krásna príroda, čerpanie energie, zážitky i zábava. Ideálne miesto pre vyrozprávanie príbehu prostredníctvom fotografie. Do deja zahrniete nielen seba ako fotografovanú osobu, ale i prostredie.

 

Fotenie v interiéri

Interiér má taktiež svoje čaro. Ak vhodne vyberiete oblečenie a typ líčenia, je možné dosiahnuť krásne umelecké portréty s hlbším vnímaním seba samého, ako krásnej tajomnej bytosti. Veľkú a kľúčovú úlohu zohráva príprava a vhodne zvolený štýl fotenia, ktorý vám sadne ako uliaty.

 

Zaujalo Vás takéto fotenie?

Máte nejaký nápad, kde by ste chceli zrealizovať svoje fotenie? Podeľte sa o svoje nápady a vyrozprávajte svoj príbeh pomocou fotografie.

 

Lucy Grossmann

Viac info o fotografii nájdete na FB/glaf.photography alebo sledujte môj BLOG fotografa na stránke glafphotography.com

 

Teraz najčítanejšie

Lucy Grossmann

Lucia Grossmannová

Som mladá fotografka pochádzajúca zo západného Slovenska. Fotografiu som na škole nikdy neštudovala, ale malými krôčikmi som si k nej budovala cestu. Zameriavam sa na portrétne fotografie, ktoré robím zaujímavo, aby z nich vyžarovala jednoduchosť a zároveň jedinečnosť. Mojou vášňou je stretávať zaujímavých ľudí, zachytávať ich pocity, myšlienky, výrazy tvárí, iskru v ich očiach...