Denník N

Únia bezmocná voči situácii v Poľsku a v Maďarsku? Nežartujte!

Množstvo analytikov, politických komentátorov, ale aj politikov samotných sa zhoduje v názore, že Európska únia nevie reálne ovplyvniť situáciu v Poľsku a Maďarsku, ktoré vďaka krokom vládnej väčšiny smerujú nezakryte k istej forme diktatúry. Alebo ak to chcem zjemniť, k doživotnej vláde jej hlavných protagonistov Kaczyňského a Orbána. Únia proste prežíva dobu, s ktorej existenciou pravdepodobne nik z jej zakladateľov nerátal. Nik nerátal s tým, že prídu politici typu Orbán, Kaczyňski a trebárs Zeman v Čechách, ktorí budú chápať svoje postavenie ako zmes samoľúbosti, doživotnej profesie, majetníctva krajiny a neobmedzenej, ale hlavne doživotnej moci.

Mne sú skutočne smiešne úvahy o tom, ako chce EK odobrať právo hlasovať v európskych štruktúrach napríklad Poľsku, pričom Viktor z Budapešti sa už nechal počuť, že takýto návrh bude Maďarsko vetovať, takže bude nevykonateľný. Pretože vie, že prípade úspechu, by prišlo na rad práve Maďarsko. Pritom riešenie, ktoré má Komisia v rukách je síce jediným, ale mimoriadne efektívnym a účinným. Peniaze. V ponímaní týchto dvoch konkrétnych krajín eurofondy. Proste im treba stopnúť akékoľvek platby do času, kým samotní aktéri neprídu k rozumu, alebo kým neprídu k rozumu ich podporovatelia z radov voličov. Na takýto krok je minimálne sto tisíc dôvodov v každej z týchto krajín. A nie sú to dôvody politické, aby nemohli Orbán s Kaczyňskim jačať o protipoľskom a protimaďarskom sprisahaní. Stačí oprášiť staré protokoly z kontrol o oprávnenosti preplácania projektov, prípadne pridať dve nové kontroly. A výsledok bude taký, že nielenže nedostanú ani cent na 5 rokov dopredu, ale budú musieť vrátiť najmenej 30% zo sumy, ktorá im už bola vyplatená. Kvôli podvodom, ktoré sa v ich krajinách-ale nielen v ich- s eurofondami a projektami udiali.

Stačí, aby nabrali odvahu šéfovia z bruselskej centrály a situáci sa bude po takomto rozhodnutí vyvíjať zhruba nasledovne : Do mesiaca zasunú novodiktátori svoje vycerené tesáky, po ďalšom mesiaci vystrčené drápy a po ďalšom stiahnu chvost. A o rok z nich budú miesto krvilačných dravcov domáci pudlíci, možno aj s ružovou mašličkou na krku.

Na hrubé vrece hrubá záplata, na(zatiaľ) malodiktátorov stopnuté eurofondy. A jediné čo tým „machrom“ako možnosť ostane je, že budú môcť žalovať Európsku komisiu.

Alebo sa môže jeden z nich ísť vyžalovať do Moskvy a druhý nažalovať Európsku komisiu Donaldovi.

Efekt bude v oboch prípadoch rovnaký. Vypočujú ich, pohladia po hlavičkách, pomojkajú a pošlú domov. Bez peňazí.

Teraz najčítanejšie