Denník N

Útlocitný pán župan Kotleba

Od dávnych čias všetci tyrani, bigotní náboženskí vodcovia, diktátori a totalitné režimy potláčali názory a zakazovali diela a produkciu tých, ktorí im boli tŕňom v oku. Savonarola, inkvizícia, Koniáš, Stalin, Hitler, Mao Ce-tung, Fidel, Kimovia, Daíš, každý z nich priložil polienko, a nejeden aj poriadne poleno. Pálili sa obrazy, knihy, rozbíjali sochy, vyhadzovali do vzduchu monumenty. Zakazovali sa výstavy „dekadentného“ umenia, divadelné predstavenia, úpadková černošská a skazená západná hudba, strihali sa dlhšie vlasy. Všetko samozrejme v záujme čistoty náboženstva, rasy, národa, socialistickej či tradičnej národnej morálky.

K spomínaným velikánom ducha a strážcom čistoty tradičných hodnôt sa pridal aj banskobystrický pán župan, Marián Kotleba, líder strany, ktorá odnedávna nesie aj jeho meno. Napred  stopol grant pre Divadlo štúdia tanca a následnene odmietol podpísať dotačnú zmluvu ku grantu pre Bábkové divadlo na rázcestí a jeho projekt “Stop extrémizmu!”, ktorému finančnú podporu schválilo Ministerstvo zahraničných vecí SR.

MK z

“Kde sa nahé ženy váľajú po pódiu a kde sa muži chytajú kade-tade”

Prečo stopol grant pre Divadlo štúdia tanca, vysvetľoval 29. februára na predvolebnom mítingu ĽSNS v Bratislave takto „K tomuto divadlu by som ešte chcel povedať pár slov, aj keď to veľmi nerád nazývam divadlo, ak by pred dvadsiatimi rokmi niekto povedal, že za kultúru sa bude považovať niečo, kde sa nahé ženy váľajú po pódiu a kde sa muži chytajú kade-tade, tak by sme si zaťukali na čelo, že či je ten človek v pohode. Dnes sme dospeli do takého štádia, že nielenže takýto chliev niekto považuje za divadlo, ale ešte na to dávame peniaze z verejných zdrojov.“ Následne sa posťažoval, že poslanci za „Smer a KDH prelomili moje veto ako župana a odhlasovali tomuto chlievu rozpočet vo výške 160-tisíc eur.“

div tanca

Projekt “Stop extrémizmu!” Kotlebovi nevonia

Prečo nevoňal pánovi županovi projekt Bábkového divadla na Rázcestí pre stredné školy, je zrejmé už z jeho názvu, “Stop extrémizmu!” Snáď ho len pán župan nevztiahol na seba a svoju stranu, veď on aj jeho straníci nás opakovane vehementne presviedčajú, že ich sa také označenie vôbec netýka. Namiesto spomínaného predstavenia odporučil školám usporiadať súťaže krásy. Niektoré mu vyhoveli. Projekt bol však napriek tomu úspešný. Pomohla mu Nadácia Orange aj Nadácia otvorenej spoločnosti.

bábk d

Podpora umelcov divadlám ktorým stopol dotácie

Jeho skutok nezostal bez odozvy v umeleckej obci. Slovenské národné divadlo vyjadrilo znepokojenie nad situáciou, podporilo divadlá, ktorým stopol dotácie a pridali sa aj ďalší. SND v prospech Kotlebovou svojvôľou postihnutých divadiel odohralo 24. októbra benefičné predstavenie hry Jána Amosa „Labyrinty a raje.“

SND vy

Na výročie vzniku Slovákštátu, stopol predstavenie v polovici

Áno , viem že oficiálne išlo o sprievodný kultúrny program pri oceňovaní najlepších učiteľov kraja a dátum 14. marec bol zvolený určite iba náhodou. Prerušiť z úradnej moci predstavenie hry uznávaného srbského dramatika pod priehľadným pláštikom boja proti “expresívnym výrazom,” je však signálom, ktorý by nemal byť prehliadnutý. Ak totiž pána Kotlebu natoľko pobúrili vulgárne výrazy, mohol dať svoju nespokojnosť najavo ďaleko primerenejším spôsobom. Mal vstať a odísť. Nikto predsa nemôže nikoho nútiť aby sa pozeral na niečo čo ho uráža a pohoršuje. Najmä nie útlocitného pána župana, ktorému sa tak veľmi bridia vulgarizmy.

Pekné je, že opäť zafungovala solidarita s ochotníckym divavelným súborom, ktorý Kotleba urazil a ponížil. Záujem o ich vystúpenie je rekordný, predstavenie v Bratislave si pozrel aj pán prezident a odsúdil Kotlebove konanie.

BB po

Čo na to Kotlebovi verní?

Podporil ho Štefan Jurík, ktorého Kotleba zamestnal ako odborného referenta pre dopravu na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja. Jurík kandidoval do NR na kandidátke ĽSNS s číslom 69 a najnovšie kandiduje za primátora Zlatých Moraviec s heslom “Prvý primátor nezvolený Cigáňmi!!!” Štefan Jurík pritom nechtiac prezradil aj čo nemal, keď spomenul „deň, keď si pripomíname vznik prvej Slovenskej republiky.“

Jurík primJurík 16.3 p

Pripojila sa pani učiteľka Agnesa, ktorá nás oboznámila s tým, že predčasná sexualita u detí znižuje ich intelekt.“ Hm, človek si radšej zahryzne do jazyka a neopýta sa, či to náhodou nemá byť narážka na niečo z minulosti istého pána. Ale čo to má spoločné s prerušením divadelnej hry určenej pre obecenstvo nad 15 rokov?

Pálková 16.3 v

Aj pán, ktorého manželka je z toho, že Kotleba zrušil „divadelné predstavenie, ktoré porušovalo etiku nás Slovanov,“ taká unesená, že sa rozhodla vstúpiť do jeho strany

Kopko v

Kam sa podela Kotlebova útlocitnosť?

Pozrime sa teraz prostredníctvom krátkeho videa ako to s odporom k vulgarizmom u pána župana reálne je. Keď  počas jeho príhovoru na proteste proti imigrantom 20. júna 2015 v Bratislave, zhromaždení skandovali “Beňová je k…a špinavá!” Kotleba reagoval “Povedali ste to za mňa.” Ak by niekto náhodou nenamietal, že ide o zámerný zostrih, ponúkam aj dlhšiu nezostrihanú verziu. Spomínaný incident nájdete v čase od 7:10.

Beňová 1povedali

„J…m vášho Alaha!“

Snáď nie je pánovi Kotlebovi neznáme ani to, ako predseda Prešovského krajského klubu a už pár dní aj poslanec NR, Milan Mazurek, v rámci toho istého podujatia zúrivo reval na arabskú rodinu „J…m vášho Alaha!“ Verím, že si s pánom poslancom na túto tému tiež prehovorí a vysvetlí mu, že vulgarizmy na verejnosť rozhodne nepatria.

jbm
Malá ukážka slovníka voličov pána župana

Pán Kotleba určite nemôže za slovník každého svojho priaznivca či voliča. Ale je naozaj iba náhoda, že pri prejavoch na verejnosti či komentovaní na Facebooku, patria jeho priaznivci často k tým najvulgárnejším? Prečo pán župan a novopečený poslanec, nie je rovnako alergický aj na prejavy svojich verných? No možno o tom iba nevie a ak sa mu to dostane do uší, začne aj s ich prevýchovou. Keďže ani ja nemám rád nadužívanie vulgarizmov, priznám sa, že sa na to teším a držím mu palce.

boš zGrigely spojJakub g p

Odporúčam aj toto tematicky príbuzné video. Pán Kotleba a jeho verní majú sólo v jeho druhej polovici.

zvrhlé umčo

Fotografia v záhlaví: Alexandra Barth – Záhradný trpaslík, Maličký. Publikované s láskavým povolením autorky. Zdroj tu.

Fotografie: Marián Kotleba a pochod proti imigrantom, zdroj tutu

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.