Denník N

ÚVO upozornil, že podpísanie zmluvy s Bžánom môže byť protizákonné. Bačík to napriek tomu urobil

"Je to primeraná suma." Exšéf MH Manažment Branislav Bačík po tom, ako sa s R. Bžánom dohodlo zníženie odmeny zo 64 miliónov eur na 17,6 milióna. Foto: TASR/Pavol Zachar
„Je to primeraná suma.“ Exšéf MH Manažment Branislav Bačík po tom, ako sa s R. Bžánom dohodlo zníženie odmeny zo 64 miliónov eur na 17,6 milióna. Foto: TASR/Pavol Zachar

Exposlanec Smeru-SD a bývalý šéf Fondu národného majetku ignoroval upozornenie Úradu pre verejné obstarávanie a podpísal zmluvu na poskytovanie právnych služieb aj s kanceláriou R. Bžána, hoci v súťaži skončila až ako druhá.

Minulý týždeň sme sa dozvedeli, že ministerstvo hospodárstva podá žalobu na advokáta Radomíra Bžána, ktorý žiadal odmenu 64 miliónov eur za to, že pomohol Slovensku vyhrať spor týkajúci sa vodnej elektrárne Gabčíkovo. Vláda v tejto kauze postupuje akože razantne a tvrdo.

Pritom to bol bývalý poslanec za stranu Smer-SD Branislav Bačík, ktorý si bol plne vedomý, akú zmluvu ako šéf Fondu národného majetku (FNM) s advokátskou kanceláriou R. Bžána podpisuje. Navyše, ukazuje sa, že s R. Bžánom zmluva na poskytovanie právnych služieb vôbec podpísaná ani nemala byť.

Bžán sa dostal k poskytovaniu právnych služieb pre už neexistujúci FNM vďaka tendru formou rokovacieho konania so zverejnením, ktoré bolo vyhlásené v lete roku 2014. Do tendra sa zapojili štyri advokátske kancelárie. V hodnotení ponúk mala najväčšiu váhu cena. Zaujímavou bola podmienka, ktorú FNM stanovil v súťažných podkladoch: uchádzači si mali do nimi navrhovanej tarifnej odmeny za jeden právny úkon (jedna zložka ceny) zahrnúť všetky náklady, pričom ale nesmeli ponúknuť nulovú tarifnú odmenu. Jeden z uchádzačov – kancelária Krivak & Co. –  napriek tomu nulovú tarifnú odmenu navrhol, keďže všetky náklady si zohľadnil v návrhu hodinovej sadzby (druhá zložka ceny). Toto vysvetlenie nebolo pre FNM dostačujúce a kanceláriu vylúčil.

Po vyhodnotení všetkých ponúk skončila na prvom mieste advokátska kancelária Ecker-Kán & Partners, s ktorou FNM aj podpísal zmluvu 3. februára 2015. Kancelária R. Bžána sa umiestnila na druhom mieste, zmluvu s ňou podpísal FNM v rovnaký deň. Napriek tomu, že tender nebol vyhlásený tak, aby na jeho konci mohli byť podpísané rámcové zmluvy s viacerými firmami.

Uvádza sa to v rozhodnutí o námietkach týkajúcom sa vylúčenia advokátskej kancelárie Krivak & Co. Na jeho konci, v bode 49. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) upozorňuje, že FNM sa pravdepodobne dopúšťa protizákonného konania. Fond po vyhodnotení síce určil poradie uchádzačov od najlepšej ponuky po najhoršiu. No následne všetkým uchádzačom poslal list, v ktorom im oznámil, že s nimi uzavrie zmluvu o poskytovaní služieb. “Úradu (ÚVO) nie je zrejmý uvedený postup kontrolovaného (FNM), nakoľko v zmysle § 57 ods. 6 písm. c) zákona o verejnom obstarávaní je kontrolovaný (FNM) oprávnený uzatvoriť zmluvu s ktorýmkoľvek uchádzačom, ktorý sa umiestnil na niektorom z prvých troch miest, nie však so všetkými. Uvedené by bolo možné len v prípade uzatvorenia rámcovej dohody v zmysle § 64 ods. 5 zákona o verejnom obstarávaní, čo však kontrolovaný neupravil ani v oznámení o vyhlásení verejného obstarávania, ani v súťažných podkladoch,” upozornil ÚVO. Fond, neskôr premenovaný na MH Manažment, vedený exposlancom Smeru-SD B. Bačíkom si z toho ťažkú hlavu nerobil. A zmluvu uzavrel nielen s kanceláriou Ecker-Kán, ale aj s R. Bžánom a kanceláriou Dvorecký & Bohunický.

V októbri minulého roku, keď kauza nekresťanskej 64-miliónovej odmeny pre R. Bžána vrcholila, dostal premiér R. Fico v relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy otázku, či je v poriadku, keď sa prípad uzavrie len tým, že B. Bačík odstúpil z funkcie. “Nemá to byť tak, že takýto ľudia ponesú aj hmotno-právne dôsledky?” opýtal sa R. Fica redaktor. Odpoveď premiéra: “Bohužiaľ platí v reálnom živote, že nie všetko, čo je nechutné a nespravodlivé, je aj nezákonné.” No dodal tiež, že ak sa “preukáže, že ľudia z MH Manažment porušili niekde právne predpisy, tak potom máme na to postupy, čo s týmito ľuďmi máme urobiť.”

ÚVO v decembri 2014 upozornil B. Bačíka, že podpísaním zmluvy nielen s víťazom tendra, ale aj s advokátskou kanceláriou R. Bžána sa môže dopustiť konania v rozpore so zákonom. B. Bačík to napriek tomu vo februári 2015 urobil. Pán premiér, parket je váš.

 

 

 

Pavel Sibyla, Nadácia Zastavme korupciu

 

Chcete vedieť, čo všetko Nadácia Zastavme korupciu robí? Prihláste sa na odber nášho newslettera a nič vám neunikne. 

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.