Denník N

Už boh Biblie podporoval terorizmus. Teror neobjavila až naša doba, islam ho ale objavil pre seba

Terorizmus existoval už v biblickych časoch. Podstata terorizmu bola aj princípom japonských kamikadze. V oboch prípadoch je niekto ochotný vzdať sa svojho života za cenu toho, že tak zničil podľa možnosti čo najviac nepriateľov. V Biblii možno najsť viaceré zmienky o tom, ako boh násilím a prelievaním krve nepriateľov židovského národa ovplyvňoval jeho osudy.

Preto sa dá povedať, že to bol on, kto terorizmus legitimoval. Na druhej strane možno argumentovať aj tak, že taký boh, ktorý mal takú istú morálku a či nemorálku ako človek, nemôže v žiadnom prípade byť bohom, stvoriteľom človeka, ale že bol len imaginárnym produktom človeka, ktorý ho vyformoval podľa vlastnej predstavy a vyzdvihol do neba, aby potom jeho pomocou ľudí ľahšie ovládal a kontroloval.

V súčasnosti žijeme v dobe, keď vládne a prekvitá terorizmus prakticky všade na svete. Džihad a fanatický terorizmus sa stal atraktívny pre mnoho ľudí, najmä pre mladých. Viac ako 98 percent teroristických aktov na svete ide na účet prívržencov islamu. Islamistickí teroristi sú o správnosti a bohuzáslužnosti svojej veci absolútne presvedčení, a to natoľko, že s nadšením a radosťou obetujú svoj život, ak súčasne pritom zničia podľa možnosti čo najviac životov kreťanských nevercov.

Na druhej strane existujú – podľa izraelského psychológa Ariela Merariho – palestínski islamistickí teroristi, ktorí sú prevažne vzdelaní, ale pritom nie sú vôbec religiózni. Výhliadka na slávu po smrti, môže byť lákadlom pre mladíkov islamskej kultúry, ktorí sú frustrovaní negatívnymi okolnosťami, v akých prebieha ich život.

Merari analyzoval biografie teroristických atentátnikov z Palestíny, ktorých atentáty stroskotali a ktorí sú v izraelských väzeniach a robil s nimi aj komplikované testy.

Prišiel k uzáveru, že ani jeden z týchto mladých mužov nebol ťažko psychicky chorý.U veľkej časti z nich ale diagnostikoval poruchy osobnosti. Niektorých označil ako typ, ktorý má strach povedať NIE. Iný typ medzi nimi označil – bola ich jedna tretina – ako impulzívne nestabilný. To je charakter, ktorý možno ľahko podráždiť a ktorý má sklon k deštruktívnym násilným aktivitám. Osoby s takýmto charakterom je možné za určitých okolností pomerne ľahko nainfikovať teroristickými ideológiami.

Napriek tomu sa vynára otázka, ako je možné, že inteligentný mladý muž niekde v Palestíne alebo Libanone, ktorý sa vyznačuje takými charakterovými štruktúrami, sa z normálneho človeka veľmi rýchlo môže premeniť na brutálneho teroristického atentátnika?

V orientánych kultúrach, ktoré sú extrémne orientované na vyzdvihovanie dosiahnutia a zachovania  prehnanej mužskej hrdosti a cti, sú mladí muži  neustále takpovediac len medzi sebou a preto sú v správaní mimoriadne silne determinovaní  skupinovou dynamikou veľkych skupín, ku ktorým patria.

Tu ich potom vyhľadávajú „učitelia“ teroru a jeho ideológie a vyberajú si z nich tých, ktorí sú pre takéto „vyučovanie“ veľmi rýchlo pristupní, lebo sú vo svojej psychickej osobnostnej identite narušení a hľadajú niečo „neobyčajné“, čo by ich vyplnilo.

Napríklad medzi takýmito mladými Palestínčanmi v Gaze nie je vôbec problémom najsť takýchto ťažko traumatizovných mladíkov, ktorí sa dajú rýchlo a nadšene získať pre vec terorizmu.

Počas niekoľkomesačného „kurzu“ dostane adept novú psychickú identitu. Jeho narušená vlastná identita bola nahradená identitou skupiny, ku ktorej odteraz patrí a ktorú majú všetci jej členovia. Úplne sa stotožní s ideou, že pre neho je najvyššou métou života ukončiť ho smrťou martýra. Tú môže dosiahnuť len vtedy, ak vykoná podľa príkazu teroristický čin, pri ktorom položí svoj život. Adept je dôkladne preparovaný aj religióznymi elementami islamu a je skalopevne presvedčený, že po takej smrti ho Allah odmení okamžitým vpustením do raja. Tam bude kráľovsky hostený a dostane 72 panien, ktoré mu budú natrvalo k dispozícii vo všetkom, čo bude od nich chcieť.

Zaiste veľmi lákavá predstava pre patriarchálneho muža, ktorý tomu verí.

Ako je to ale s teroristami, ktorí pochádzajú z európskych demokracií, kde sa narodili a aj tam vyrastali? Napriek tomu sa pripojili islamskému štátu ISIS.

Pozrime sa na to, kto sú bojovníci-teroristi ISIS, ktorí pochádzajú z Nemecka.

89 percent sú muži, 11 perc. sú ženy

61 perc. sa narodilo v Nemecku, 37 perc. má nemecké obč.

82 perc. vyrástlo v moslimských rodinách

Viac ako 75 percent z nich malo kriminálnu minulosť a boli v Nemecku súdení.

Podobne, ako traumatizovaní palestínski mladiství, sú aj títo mladí ľudia z Nemecka náchylní pripojiť sa k fundmentalistickým islamistickým skupinám, ktoré im ponúkajú novú životnú orientáciu a zázemie, v ktorom sa cítia akceptovaní a kde dostanú pocit, že sa stali niečim mimoriadnym a že bojujú proti dekadentnej západnej spoločnosti, ktorá im nedala to, čo chceli dosiahnuť a po čom túžili.

Odrazu a nečakane je tu pre nich jednoduché riešenie pre všetky ich problémy a z pohľadu fundamentalistického islamu, aj vysoko morálne a skvele odmenené Allahom. V jeho rámci je jasné rozdelenie sveta na jeho dobrú a jeho zlú časť, ktorú treba vykynožiť. To znamená všetkými prostriedkami vraždiť neveriacich.

Takto sa Džihad – svätá vojna proti nevercom – stáva takpovediac aj štedrým zamestnávateľom, ktorý všetko zabezpečuje a naviac sľubuje ešte aj pozemskú slávu a posmrtnú existenciu v raji a v kruhu „nepoškvrnených“ mileniek.

Z pohľadu zakladateľa islamského štátu-kaliátu,  Abu Musaba Al-Zarqaviho sú moslimskí šiiti najväčším zlom ľudstva, ešte horším ako kresťania – a preto ich je v prvom rade potrebné ničiť.

Členovia spomínaných islamistických veľkoskupín nevnímajú ostatnych ľudí, nevercov, ako spolublížnych, ale len ako stelesenie zla a diabla a preto v tomto momente sa u nich začne odvíjať proces rozbehnutia dynamiky vraždenia a ničenia.

Ideály veľkoskupiny vytlačia a nahradia všetky prípadne dovtedy v niektorom jej členovi ešte existujúce morálne hodnoty kresťanskej kultúry. Jej členovia sú totálne a v plnom rozsahu očarovaný možnosťou prekračovať akékoľvek hranice konania, stať sa pánom života a smrti. To zabezpečuje ISIS neustály prílev mladých, poslušných a na všetko odhodlných vykonávateľov jej vlastnej krvavej relígie.

Teraz najčítanejšie

Roman Bednar

Som spisovateľ a publicista. V SR som vydal 19 kníh a mnoho rôznych článkov, publikoval som aj v Nemecku a v iných západných krajinách. Moja literárna tvorba sa vyznačuje veľkou rôznorodosťou literárneho žánru. Na Slovensku som mal vlastnú edíciu o kozme, vyšli mi tam dva dvojdielne historické romány (téma starý Egypt a Veľká Morava), psychologický román, póezia, kniha o najväčších génioch západnej civilizácie i knihy politicko-filozofickej faktografie. Moja prvá kniha Tajomstvá a proroctvá kozmu vyšla v roku 1993. V roku 2005 som ukončil publikovanie kníh v SR dielom Kozmos, duch a vedomie. V roku 2006 som dostal veľmi atraktívnu ponuku z Južnej Ameriky (kde som ako mladý muž prežil niekoľko rokov a vybudoval si výborné kontakty i pevné priateľstvá) a od toho roku vychádzajú všetky moje ďalšie publikácie v hojnom počte už len tam. V súčasnosti vediem v Nemecku Juhoamericke tlačové centrum.