Denník N

„Už by som tu nebol,“ povedal Kaliňák…

… a ešte veľmi veľa hlúpostí, lží, poloprávd a neprávd.

Testovanie pripravenosti všetkých pohotovostných zložiek v prípade ohrozenia v jadrovej elektrárni dopadlo viac než mizerne. A to simulovali iba veľký vietor. Keby simulovali napadnutie inou krajinou alebo teroristický útok, zrejme by si ani nevšimli, že elektráreň je v ohrození. Na upozornenie pred vetrom majú hydrometeorologický ústav. Ten vydáva výstrahy už pri vánku, upozornil by ich.

V tejto súvislosti sa Kaliňák vyjadril, že keby sa niečo také udialo v skutočnosti, už by asi nebol minister. Idealisti veria, že by to mohla byť pravda, realisti vedia, že Kaliňáka nerozhodí ani jadrový výbuch.

Vo všeobecnosti bol tento víkend plný zaujímavých viet a vyjadrení. Všetky majú na svedomí ministri a všetci vedia, že buď tliachajú, alebo to, čo povedali, nie je pravda, ministri sa však tvária, že je, a dokonca sa tvária, že im to národ žerie.

Kaliňák sa napríklad vyjadril, že hoci mali v minulom období v podstate úplnú väčšinu, neurobili nič proti tomu, aby zabránili novinárom publikovať svoje štvavé, protivládne texty. Voliči Smeru to, pochopiteľne, berú ako mimoriadne ústretový krok a blahosklonné gesto. Ostatní, normálni sa pozastavujú nad tým, že jeden z najvyšších predstaviteľov demokratického štátu je vôbec schopný niečo také vypustiť z úst. I keď… pozastavuje sa vôbec ešte niekto nad tým?

Komunikáciu medzi novinárom RTVS a Gáborom Grendelom označil Kaliňák za obrovskú kauzu. Keď sa prevalila komunikácia medzi ním a redaktorkou pravdy, ktorú dokonca familiárne nazýval „bejby“, čiže v podstate identická situácia iba s ľahkým erotickým podtextom, vtedy sa v podstate nedialo nič, čo by stálo za komentovanie. Zo strany Kaliňáka. Samozrejme.

No a potom prišla otázka o Bašternákovi. Tu, samozrejme, držal líniu a od svojho tvrdenia sa neodklonil ani na milimeter. Nič mu nedokázali ani novinári, ani NAKA, ani nikto. Nevidí v tom žiadnu kauzu ani problém a nechápe, načo sa ho to stále vypytujú. Toto popravde nechápe už nikto súdny, lebo každý taký by sa na to vykašľal, pretože je jasné, že nič nové sa aj tak nedozvie. Kaliňák totiž neuhne. Klamár keď dostatočne dlho tvrdí niečo, čo nie je pravda, časom tomu aj sám  uverí. A keďže stále dookola opakuje to isté, už sa nepomýli. Nedokáže ho nikto na ničom nachytať. Už to tu bolo spomínané. Kaliňáka nerozhodí ani jadrový výbuch. Bašternák je z tohto pohľadu bezvýznamná epizódka.

Aby to nevyzeralo, že perlil iba Kaliňák, tak úspešne mu zasekundoval aj minister zdravotníctva Drucker. Hoci ministerstvo zdravotníctva dostane zo štátneho rozpočtu menej eur ako minulý rok, minister potvrdil, že bežného občana, pacienta, sa tento stav nijako nedotkne.

Toto jeho vyjadrenie je v príkrom kontraste s realitou, v ktorej sa už ani teraz nedostáva chorým ľuďom dostatočnej starostlivosti. Ako to chce pán minister urobiť s nižším rozpočtom, môžeme iba hádať.

Existujú teórie, ktoré predpokladajú viacero realít. Vraj existujú miesta, niečo ako časové brány, v ktorých sa tieto reality prelínajú. Myslíte si, že Slovensko by mohlo byť jedným z takých miest?

Teraz najčítanejšie

Marián Letko

Zväčša neškodný...https://maroskocestuje.webnode.sk/