Denník N

Už sú tu zase. Zmena je len v mechanizácii. V ´68 prišli na tankoch, dnes na motorkách.

Noční vlci, ako sa sama nazýva horda-áno, to je presné označenie-ruských motorkárov, dorazili na Slovensko. Aby si vraj uctili pamiatku sovietskych vojakov, ktorí padli pri bojoch proti nemeckým fašistom. Fajn, povedal by si človek. Koniec koncov, ja sa tiež aspoň raz za rok zastavím na Slavíne, alebo na cintoríne týchto vojakov v Štúrove.

Ak dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté. Možno je to floskula, ale snáď žiadnej inej floskuli nedal čas za takú pravdu, ako tejto. Jazda Nočných vlkov po Európe ako oslava porážky fašizmu je rovnako “úprimná”, ako ospravdlnenie sa masového vraha pozostalým svojich obetí. Stačilo si pozrieť zopár záberov v televízii a aj menej zazávitovanému mozgu bolo jasné, že ide len a len , iba a výlučne, o putinovskú propagandu. Už samotné kladenie kvetov k pamätníkom týmito indvíduami v motorkárskych kombinézach je rovnakou neúctou k padlým, ako zavolať na pohrebný obrad ako hudobný doprovod trebárs Senzus a nechať zahrať pieseň Akú mala, takú dala…. Človeku je mdlo od žalúdka keď vidí, ako sa nahrnie na cintorín “vzdávať úctu” tlupa, z ktorej polovicu účastníkov ani len nenapadne, sňať si dole z hlavy prikrývku. Pretože ani netuší, že to patrí k elementárnej ľudskej slušnosti.

Ktovie, či vzdali úctu aj padlým sovietskym vojakom, ktorých nahnal Stalin pár dní po napadnutí Poľska Nemeckom, aby dobyli východnú časť tejto krajiny. Áno, lebo spoločne s Nemckom, zaťali krvavé drápy do Poľska aj sovietski súdruhovia. Takže vzdali, či nevzdali úctu týmto vojakom Noční vlci? Odpovedzte si sami.

Neviem, ktorá krajina udelila vstupné víza motorkárom. Pri žiadosti o udelenie víz do ktorejkoľvek krajiny na svete, musíte uviesť dôvod vašej cesty. Ak uviedli, že idú vzda´t ôctu padlým vojakom, možno stačili dve, najviac tri kontrolné otázky zo strany konzulárneho pracovníka. Napr. typu: Kedy začala 2. svetová vojna? Alebo : Ktorá krajina v Európe, okrem fašistického Talianska podpísala dohodu o nekonečnom priateĺstve a bratstve v zbrani s nacistickým Nemeckom? Prípadne : Mjú na svedomí viac miliónov ľudských životov nemeckí nacisti, alebo sovietski boľševici? Zase len na vašu úvahu nechám tip, koľko odpovedí by bolo správnych?

Prežili sme dve ruské “oslobodenia” To prvé v roku 1945, keď jednu tyraniu, vystriedala tyrania iná. Aj to druhé, internacionálne v roku 1968.

Ale obávam sa, že pri prípadnom treťom “oslobodení”, by sme už vydýchli naposledy…

Teraz najčítanejšie