Denník N

V cukrovej vate obezity

Film, ktorý za 20 minút povie o našom životnom štýle viac, ako mnohé iné za dve hodiny. Aj to uvidíte na filmovom festivale Jeden svet už od 13. októbra.

Michelle prežíva klasické obdobie vstupu do puberty. Stretnutia s kamarátkami, denník, chlapci, doťahovanie sa so sestrou. Všetko, čo k takému životu patrí, bez výnimky. Aj uvedomovanie si svojho vlastného tela. Má sestru, dvojičku. Jedna je štíhla, druhá oblejšia. Michelle si to však neuvedomovala až do momentu, kým sa jej spolužiaci nezačali posmievať. Zrazu sa začala v škole cítiť nepríjemne.

Holandská režisérka Saskia Fris ponúka v dokumentárnej snímke Nie som z cukru (Not Made of Sugar) svieži pohľad na vážnu civilizačnú chorobu, s ktorou sa stretávame doslova dennodenne. Na obezitu sa pozerá v úplne iných súvislostiach, než sme boli doteraz zvyknutí z perspektívy dieťaťa a jeho okolia. Prostredníctvom dospievajúcej Michelle prežíva divák skúsenosť, s ktorou sa už dospelí až tak často nestretávajú. Dieťa berie posmech či reakcie spolužiakov na svoju postavu veľmi vážne a môžu ju ovplyvniť na celý život.

Odkedy Michelle zakúsila šikanu, najlepšie sa cíti jej doma pod perinou. Odtiaľ sa rozpráva prostredníctvom vysielačky s najlepšou kamarátkou Noe. Na svoju nadváhu zabúda aj pri v Holandsku tak obľúbenom korfballe, čo zvláštny druh basketbalu. Okrem toho miluje plávanie a chcela by stráviť leto na kúpalisku medzi ostatnými deťmi. No uvedomuje si, ako sa na ňu budú pozerať. 

Rozhodne sa teda pre zmenu a s pomocou expertky na detskú obezitu sa pokúsi schudnúť. Vie, že to nebude ľahké. Prekonať naše vnútorné bariéry býva často ťažšie, než preliezť plot. Aj o tom je tohtoročný festival Jeden svet.

Autor: Michal Tomek

Teraz najčítanejšie

Jeden svet

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet prináša slovenské a zahraničné dokumenty o ľudských právach, sociálnych témach, aj o rôznych životných štýloch a environmentálnych otázkach. 19. ročník festivalu Jeden svet nesie tému SHUT UP! a vyzýva k tomu, aby sme neboli ticho. Začína v Bratislave (11. - 16. 10. 2018) a v Košiciach (15. - 18. 10. 2018). Nasledovať budú regionálne festivaly po celom Slovensku. Ak sa chcete tiež zapojiť do premietania, môžete si zapožičať dokumenty v rámci programu Premietaj aj ty. Viac informácií získate na webe www.jedensvet.sk.