Denník N

V FYRO-Macedónsku prší na utečencov, hovoril som to

Hej vy! Dostali ste od nás mandát. Hrdíte sa, aké máte v medzičase super preferencie. Tak začnite konečne niečo robiť. V FYOR-Macedónsku prší a ľudia sa tam trasú od zimy a trpia hladom.

Prišla jeseň a začalo pršať.

Európsky parlament sa 9.9. 2015 zaoberal návrhom Európskej komisie niekedy z mája 2015. Schválil ho, no upozornil, že je nutné, aby nabudúce takýto návrh prebehol štandardným EU-legislatívnym procesom. Teda aby ho predložila a schválila Rada EU, čiže schôdza príslušných ministrov.

Tusk povedal, že zvolávanie samitu k utečencom neplánuje.

Nemci sa starajú len a práve o tých, čo už k nim dorazil po tom, ako boli porušené všetky spísané aj nepísané pravidlá azylového procesu.

Tá oná, čo berie plat ako ministerka zahraničných vecí EU – nuž tá asi ani neexistuje.

Jediný štátnik, ktorý niečo  globálne urobil s utečeneckou krízou na európskom kontinente je Pápež František. Jeho výkonnou mocou je pokyn tisícom arcibiskupov, biskupov, farárov, ktorí následne musia konať, ako on povie. Katolícke farnosti po celej Európe  sa už chystajú. Občas frflú, ale chystajú sa.

Jediný politici, ktorí si robia svoju prácu sú opoziční politici jednotlivých krajín EU. Neustále prinášajú nové nápady, nové návrhy, nové iniciatívy, nové odporúčania ako by mali zvolení politici za štátnikov konať. To je ich práca, to je ich rola, to je ich povinnosť.

Nikto iný, ako demokraticky zvolení politici do štátnych funkcii nemôže dnes reálne s tím, že vo FYRO-Macedónsku prší urobiť. Nikto iný nemá v rukách reálnu výkonnú moc.

Nalejme si čistej pepsikoly – zvolili sme si ľudí, ktorí nie sú schopní riešiť dnešné závažné problémy ľudí nachádzajúcich na na európskom kontinente. FYRO-Macedónsko je v tom chudák nevinne. Je to malá zemička s malými zdrojmi. Veď ešte ani len ten názov krajiny nemá poriadny.

Sme to my, občania Európskej únie, ktorí máme tú možnosť. Máme k dispozícii najvýkonnejšiu ekonomiku na tejto planéte.  Máme k dispozícii bohaté skúsenosti charitatívnej práce. Sme to my, občania Európskej únie, ktorí musíme niečo urobiť, aby ľudia na našom území, na území Európy neumierali od hladu a od zimy. Nikto iný to za nás neurobí! Nie je žiadne oni. Sme len my.

Sme len my, ktorí môžeme za to, čo vo výkonných štátnych funkciách robia či nerobia naši zástupcovia. Tak funguje zastupiteľská demokracia a obzerať sa dokokola, kto za to iný môže, to z nás robí nacistov.

V dnešnej Európe, nie včerajšej ani predvčerajšej. Skutočne v dnešnej Európa musíme riešiť vážne ťažkosti. Potrebujeme schopných ľudí, aby ich vyriešili.

Nie, nepotrebujeme takých, čo sa len snažia nahnať strach a ukazovať na čej strane je vina. Takí vedia, že aj takým spôsobom sa dajú vyhrať voľby. Im nejde o vyriešenie ťažkostí, ktoré máme dnes my Európania. Im ide len o to byť zvolení. Len byť zvolení. To stačí v dobrých časoch.

Čelíme naozaj vážnym problémom a potrebujeme serióznych ľudí. Náš osud a naša zodpovednosť voči generáciám, ktoré prídu, nám prikazujú, aby sme sa postarali o to najlepšie čo si pod pojmom Stará dobrá Európa ktokoľvek na tejto planéte predstavuje.

Hej vy! Dostali ste od nás mandát. Hrdíte sa, aké máte v medzičase super preferencie. Tak začnite konečne niečo robiť. V FYRO-Macedónsku prší a ľudia  sa tam trasú od zimy a trpia hladom.

Pod čiarou: Keď budú stáť záchytné tábory pre tisíce a tisíce ľudí po celej Európe, keď bude pripravený systém medzinárodných mimoriadnych vlakov na vyhostenie ekonomických migrantov z bezpečných krajín a napriek tomu ľudia budú moknúť v bahne, potom môžeme krútiť hlavou nad ich hlúposťou premieňať nepohodlie na problémy.


Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]