Denník N

V knihe Včely nie sú len včely

Zaberie vám celú náruč, keď sa otvorí, zakryje aj výhľad z okna. Má formát približne A3, 76 strán na hrubom papieri a k tomu adekvátnu váhu. V posledných týždňoch zaznamenala obrovský záujem medzi čitateľmi a stal sa z nej bestseller. Napriek tomu je stále dosť ľudí, ktorí si ju ani nevšimli a ak ste medzi tými rodičmi, ktorí nemajú potrebu hlušiť s jačaním každý nešťastný hmyz vo vašej, či v blízkosti vašich detí, možno by ste si v nej tiež chceli zalistovať.

Piotr Socha je skúseným, žiadaným a oceňovaným poľským ilustrátorom, ktorý na svojej monumentálnej encyklopedickej publikácii Včely spolupracoval s Wojciechom Grajkowskim, ten bol zas výskumníkom Inštitútu experimentálnej biológie. Jeden dodal obrázky, ktoré knihe absolútne dominujú, druhý doplnil text, plaziaci sa v pár odsekoch na spodku každej stránky.

Kým ilustrácie sú lákavé, štedré, veselé, ktoré môžu pokojne strhnúť už čitateľa od 2 – 3 rokov, texty sú strohé, faktografické, pre malý priestor pôsobia neosobne a najmenší im nebudú mať šancu porozumieť. Sú koncipované skôr pre školácku vekovku alebo ako pomôcka pre dospelého, ktorý ich raz dva preletí, aby mohol o obrázkoch deťom hovoriť o čosi pútavejšie.

Našťastie, tam, kde sú opísané procesy, deti od cca 5 rokov, ktoré síce ešte samy nečítajú, ale už sa s podobnými diagramami stretli, budú môcť byť aj samostatne aktívne a úlohou dospelého sprievodcu bude len usmerňovať ich a dopĺňať vedomosti. Všetky ilustrácie sú vľúdne, neobjaví sa na nich nič, čo by sa citlivejším povahám mohlo zdať nepríjemné, najmä, ak sa už stretli s ovplyvňovaním zo strany dospelých či ich rovesníkov, že hmyz je hnusný. V tejto knihe nie. Včielky, ľudia, ktorí sa o ne starajú, i ďalšie zvieratá, sú voňavé, nežné, kamarátske. Treba to využiť ako šancu a vysvetliť, že každý tvor má na svete nejaký význam (rozumej, nehluš niečo len preto, že je to malé a má 6 – 8 nôh)

Kniha Včely je nielen o samotných včelách, ale vysvetľuje aj súvislosti našej závislosti na opeľovačoch. Predstavuje aj iné zvieratá, ktoré lákajú peľ a nektár, predstaví históriu včelárstva a brtníctva, ukáže včelu ako symbol či ako súčasť starodávnych legiend. Vcelku podrobne vysvetlí, čo všetko včelár robí, aké nástroje pritom používa, aké úle včelám ponúka, aj ako sa s týmto krásnym, ale stále nebezpečným povolaním, vysporadúvajú ľudia po celom svete. Hoci obrázkom dominujú muži, tu a tam sa objaví aj včelárka.

Moje deti, ktoré sa odmala rady prehrabávali najrôznejšími encyklopédiami, privítali strany, na ktorých sa nachádzajú zvieratá, veci či rastliny, ktoré treba spoznať a naučiť sa ich názvy, aby mohli čím skôr hrať hru „teraz hľadaj…(to a to)“. Kniha ich ponúka viacero.

Včely ohromia svojou farebnosťou a lákavým dizajnom. Túto obrázkovú knihu môžete deťom len tak strčiť do rúk a iste sa ňou budú kochať, ale ak chcete, aby z nej skutočne niečo aj mali, bez aktívnej účasti dospelého im vedomostne veľa nedá.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Slovart. Foto: autorka.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie