Denník N

V krajine ženských snov

Mnohé ženy žijú v tichom zúfalstve, pretože majú pocit, že im život nevyšiel podľa predstáv. Keď boli malými princeznami, snívali o niekoľkých veciach. Keď vyrástli a dospeli v kráľovnú, obzerajú sa späť a prežívajú sklamanie…

Pri rozhovoroch  so ženami po celej krajine počúvam o rôznych snoch a predstavách. No najčastejšie sa opakuje týchto päť motívov: mať otca, ktorý by svoju dcéru miloval… stať sa nevestou / manželkou… stať sa matkou… byť krásna… a mať najlepšiu kamarátku. Pozrime sa spolu so Sharon Jaynesovou, ktorá tejto téme zasvätila svoju knihu V krajine ženských snů,bližšie na jednotlivé sny…

 

Mať otca, ktorý by miloval

Žijeme v dobe, ktorá znižuje úlohu otca v rodine a pri výchove detí.

Akoby už do rodiny ani nepatril. Zabúda sa na to, že pre chlapcov má byť vzorom ako sa správať k ženám a byť im oporou a pre ženy je dôležitý, aby objavili svoju dôstojnosť, krásu a zdravú sebadôveru.

V denníkoch malých slečien sa často píše o tom, že túžia, aby ich otec miloval nie preto, že sú pekné, dostávajú dobré známky alebo hrajú na hudobný nástroj… ale preto, že im „patria“. Malá slečna túži po tom, aby ju otec chránil, pomáhal jej, prežíval s ňou čas, hral sa s ňou, vychovával a povzbudzoval ju. Má byť otcom, ale zároveň aj predobrazom muža, ktorý ju neskôr vezme za ruku a privedie do kostola.

Je ťažké a náročné vybudovať si pekný vzťah s manželom, ak iný muž, ktorý bol prvým mužom – otec, vo vzťahu sklamal. Mnohé ženy hľadajú v manželovi otca, pretože im chýba. Dokonca nadväzujú vzťahy so staršími mužmi, pretože im nahrádzajú otca… Niektoré si vyberajú presný opak svojho otca, pretože ho nikdy nepoznali, aj keď možno fyzicky neodišiel alebo nikdy nedokázali dôverovať mužom, pretože ich otec sklamal…

Vzťah s otcom je dôležitý. Keď otec privedie dcéru k oltáru, ich vzťah sa zmení. Do života dcéry vstúpi iný muž. Ale navždy ostane v jej srdci miesto pre otca – pretože bol prvým mužom. To mu nikto nevezme.

 

Stať sa nevestou – manželkou

Medzi obľúbené hry mladých slečien patrí svadba, presnejšie  obliekanie sa za nevestu. Už mladá slečna sa rada parádi do bielych šiat a predstavuje si, aké to bude.

Keď o cca 20 – 30 rokov nastane ten okamih, ťažko by ste v tej chvíli našli ženu, ktorá by viac žiarila. Všetky jej nádeje a prísľuby sa stvárnili a čaká na ňu jej princ. Aké sú to nádeje a prísľuby? Že s mužom bude jedno, že ju bude milovať, chrániť, starať sa o ňu a vážiť si ju.

Je to len sen? Nie. Muž má svoju silu použiť na to, aby sa tento sen stal skutočnosťou. Aby sa naplnilo poslanie vzťahu – aby dvaja boli jedno a spolu ťahali za jeden povraz. Je to cesta, ktorá je náročná. Vyžaduje prekonať veľa prekážok, ale tí dvaja ich majú prekonať spolu! Pokiaľ je vzťah pre vás niečím menej, potom ste pre vzťah ešte nedozreli. Túžba bojovať spolu, navzájom sa dopĺňať a byť si oporou je poslaním manželstva.

Pre ženu je veľkým sklamaním, ak sa z vysnívaného ženícha nakoniec vykľul bandita, ktorý skôr než dobyl jej srdce, uniesol ju do čierneho lesa…

 

Stať sa matkou

Ak niečo prerušilo hru na nevestu, tak to bola hra s bábikou. Nebola to obyčajná hračka, ale napodobňovanie starostlivosti o dieťa. Hlboký prejav túžby, ktorá sa zanedlho vytratí, aby sa s oveľa väčšou túžbou znovu objavila o cca 20 – 30 rokov – túžba po vlastnom dieťati.

Vzťah medzi matkou a dieťaťom patrí k najväčším záhadám tohto sveta. Dieťa vyrastá pod jej srdcom a od tohto okamihu sú si navždy „srdcu“ blízki. Je to iný vzťah ako medzi dieťaťom a otcom. Každá žena túži po dieťati a prežíva silnú bolesť nielen keď sa mu deje neprávosť a keď je v ohrození, ale aj keď dieťa neprichádza na svet.

Máloktorá hodnota rezonuje tak výrazne v živote ženy ako dieťa. Máloktorá skutočnosť je tak docenená, ako tá, že je matkou. A túžba po dieťati je jednou z mála hodnôt, pre ktoré sú ženy ochotné obetovať prakticky všetko. Už tušíte, prečo je pre ženu tak dôležité, aký má muž postoj k deťom a to, ako sa o deti stará?

 

Byť krásna

V súčasnej spoločnosti bojujú proti sebe dve tendencie. Na jednej strane je to snaha zrovnoprávniť ženu s mužom za cenu toho, že prestane byť ženou, hoci v skutočnosti sú si muž a žena rovní, aj keď sú rôzni. A na strane druhej, je to ideál krásy. Skôr by sme mali povedať „tyrania“ krásy.

Nie že by sa ženy nikdy neporovnávali s inými ženami. Kedysi však bola konkurenciou dievčina odvedľa… dnes to je modelka z iného kontinentu… Zabúda sa na niekoľko dôležitých právd. Každá žena je krásna, no nie každý muž dokáže spoznať a oceniť jej krásu. A nesmierne príťažlivou robí ženu jej vnútorná krása. Skutočná krása sa skrýva pod nánosom všetkého, čo večer odpadne. Preto je najkrajšia prirodzená krása.

Často sa traduje príbeh o dvoch ženách – dvojičkách. Jednu si zobral za manželku kráľ a druhú obyčajný tesár. Kým manželka kráľa z roka na rok chradla, manželka tesára zrela do krásy. Nakoniec kráľ tesára donútil, aby si manželky vymenili. Uznávam, slušné a etické to nebolo. No podstatou je, že nastal zvrat. Ta krásna žena po boku kráľa začala chradnúť a tá zostarnutá a zrobená žena kráľa začala po tesárovom bokuopeknievať. Rozdiel bol vo vzťahu, teda v tom, ako sa títo dvaja muži správali k svojim ženám. Pre tesára bola jeho žena kráľovnou. Pre kráľa bola jeho žena obyčajnou…

Keď toho druhého milujeme, pomáhame mu dozrieť v krásny kvet. Láska je zázračný dar. Doslova premieňa človeka. Akoby ten druhý opeknel v našich očiach J. A nielen v našich.

Začala to detskou nevinnou otázkou, ktorú malá princezná adresovala svojmu otcovi: „Som krásna?“ A k zavŕšeniu prichádza, keď túto otázku kladie zrelá žena svojmu mužovi. Táto otázka rezonuje v ženskom srdci neustále. Preto tak často potrebujú ženy počuť od mužov uistenia o láske a o tom, že sú jedinou, vyvolenou, najkrajšou… „Si krásna!“tieto slová z úst muža nikdy nebudú len frázou, nikdy nebudú otrepané a nikdy sa nezunujú.

 

Najlepšia kamarátka

Všimnite si, že už v detstve boli hmatateľné rozdiely. Dievčatká často lipnú na jednej alebo dvoch kamarátkach, zatiaľ čo chlapci vyhľadávajú skôr partiu – skupinu chlapcov. Neskôr v dospelosti sa to zmení. Žena bude mať viac kamarátok ako muž, no predsa budú mať obaja niečo spoločné, a to jeden naozaj dobrý vzťah (s niekým mimo vzťah). Muž bude mať najlepšieho priateľa, tak ako žena bude mať najlepšiu priateľku.

Pre nás mužov je ženské priateľstvo fenoménom, ktorý sa radšej ani nepokúšame pochopiť. To priateľstvo je hlbšie než Mariánska priekopa. A čo je dôležité, nie je konkurentom voči vzťahu k mužovi. Vzťah k manželovi a k najlepšej priateľke sú dve odlišné veci, napĺňajú rôzne potreby a jedno druhé nedokáže nahradiť.

Základy tejto odlišnosti sa zrodili už v detstve. Práve dievčatá majú k sebe bližšie… častejšie sa objímajú, privítajú bozkom, zdieľajú si tajomstvá, prejavujú si otvorene náklonnosť… Všimnite si, akú silu dokáže žene dať priateľstvo s inou ženou. Pre mužov je to často nepochopiteľné a dokonca si z toho robia srandu. Ale chvíľka ženy s kamarátkou, ktorá sa premení na celú večnosť, dokáže ženu neskutočne osviežiť a stane sa pre ňu zdrojom sily. Je úžasné, akú silu a podporu si dokážu ženy navzájom odovzdať…

Skúste sa na ženské priateľstvá pozrieť takto: ženy sú hladné po niekom, kto sa ich nepýta, či im môže pomôcť, kto im nedáva rady (hoci na počkanie), kto s nimi nebude súťažiť a kto svet vníma a prežíva ako žena… Práve tu zohrávajú ženské priateľstvá veľkú úlohu. A sú nenahraditeľné. Nakoniec, priznajte si, aj pre vás mužov je dôležité, ak majú ženy kamarátky a časť svojho sveta prežívajú s nimi….

Najlepší/á priateľ/ka sú pre muža i ženu dôležité. Sú cestou k spoznávaniu, ale aj k dozrievaniu k mužskosti a k ženskosti. Iste, ženy majú viac kamáratok než muži kamarátov, ale žena je od podstaty vzťahová bytosť, tak prečo sa tomu čudovať J.

 

Sny malých slečien sa vekom nemenia, ba dá sa povedať, že skôr získavajú na intenzite. Nie je ľahké im čeliť, ak po niektorom z nich túžite a nedarí sa ho zrealizovať. A je náročné sa s nimi vyrovnať, ak sa sen rozpadol a stal nočnou morou. Naďalej však platí, že tieto sny, ktoré sú stvárnením hlbokých ženských túžob, túžia po naplnení a neboli by dané do ženského srdca, ak by nemali byť zrealizované.

Môže sa stať, že sa nestanú skutočnosťou? Môže. Ale nie preto, že by sa nemali naplniť. Jediné opodstatnenie je v tom, že sa žena rozhodne ich nenaplniť. Napríklad sa nevydá, pretože rodičia sa rozviedli a uverila tomu, že manželstvo nefunguje alebo neprijme svoju krásu, pretože muži v nej vidia predmet, nie dar…

Je zvláštne, že sme tak ustrnuli v starostlivosti o túžby, ktoré sú tak prirodzené, že doslova kričia po naplnení, pretože ako často rezonuje v diele C. S. Lewisa, sme stvorení pre oveľa veľkolepejšie plány a poslanie. Osloboďme svoje túžby tým, že presunieme svoju pozornosť na niečo, čo je ešte dôležitejšie a ostatné sa nám pridá…

Kniha Sharon Jaynesovej je veľmi zaujímavá. Je plná príkladov a odkazov na príbehy zo života. Okrem úlomkov, ktoré som priblížil, prináša aj príbehy niektorých silných žien z Biblie a ukazuje, ako sa ten ktorý sen v ich živote prejavil, a to dokonca aj v situácii, kedy nič nenasvedčovalo tomu, že sa sen stane skutočnosťou. Jej čítanie môže priniesť impulz k tomu, aby ženy začali znovu snívať…

-th-

Sharon Jaynesová je obľúbenou autorkou mnohých kníh a rozhlasových programov na tému ženskej spirituality…

 

Zdroj fotografie:

www.womansday.com

Teraz najčítanejšie

Tomáš Hupka

Vzťahom som sa začal venovať pred 10 rokmi, cez blogy na stránke .týždňa.

Potom nasledovalo obdobie, kedy som pripravoval stretnutia pre ľudí, ktorí sa chceli pripraviť na vzťah. Sám som spolu s pani manželkou absolvoval kurz Manželské večery, ktorý vytvorili Nicky a Sila Lee.

O vzťahoch som znovu začal písať cez blogy na stránke denníka N. Pridal som aj témy z oblasti životného štýlu, keďže je dôležité ako človek žije a to sa prenáša aj do jeho vzťahu.

Venujem sa témam, ktoré ma zaujímajú, ale aj témam ktorými žijú iní ľudia...

Aktuálne "zastrešujem" projekt www.knihypredusu.sk - eshop so starostlivo vybranými knižnými titulmi...

Prajem Vám príjemné čítanie! Tom