Denník N

V nedeľu o tretej: Pochod za záchranu podnebia

Pripojte sa k pochodu za záchranu podnebia. 29.11. o 15:00 na Námestí SNP v Bratislave. Budeme žiadať potrebné kroky na zastavenie globálneho otepľovania.

Na pochod sa môžete aj prihlásiť na stránke Zelené srdce pre klímu!.

Pripojiť sa môžete aj k akcii, ktorú organizuje Greenpeace v Bratislave: Actions for climate Bratislava.

Cez víkend sa na celom svete budú konať akcie na podporu rokovaní o zmene podnebia v Paríži. Pozrite si viac informácií napr. na stránke 350.org alebo sieti Fb 350.org alebo Global Climate March. Celosvetové akcie sú teraz ešte dôležitejšie, keďže úrady po teroristických útokoch zakázali pochod v uliciach Paríža.

Akcie sa uskutočnia tesne pred dôležitým rokovaním politikov o zmene v Paríži, ktoré sa začnú 30. Novembra. Celý svet očakáva rázne a primerané kroky na obmedzenie emisií skleníkových plynov. Krajiny prichádzajú s vlastnými návrhmi pre svoju krajinu na obmedzenie skleníkových plynov. Slovensko ide so spoločným európskym návrhom. Okrem toho sa má rozhodnúť o finančných kompenzácií pre chudobné štáty. Nové by malo byť, že do dohody by sa mal zapojiť aj súkromný sektor – priemysel a verejný sektor – mestá a regióny.

Napriek veľkému úsiliu niektorých politikov a občianskych aktivistov, dohoda, ktorá vznikne v Paríži nebude stačiť na to, aby sa oteplenie zastavilo na bezpečnej hranici. V zmluve by však malo byť zahrnuté aj postupné sprísňovanie emisií skleníkových plynov.

Náš záväzok je spoločný s EU – znížiť emisie o 40% do roku 2030 v porovnaní s rokom 1990. USA by sa mali zaviazať znížiť emisie o 26-28% do roku 2025 v porovnaní s rokom 2005. Čína sľúbila, že jej emisie dosiahnu vrchol v roku 2030.

Sú to dobré ciele, ale vôbec nebudú stačiť. Za bezpečnú hranicu oteplenia považujeme 2°C. Tento rok dosiahlo priemerné oteplenie Zeme 1°C oproti predpriemyselnej teplote. Máme však rozbehnuté na oteplenie o nejaké 4°C do konca storočia a 6-10°C v ďalších storočiach. To je z každého pohľadu príliš veľa.

Aby sme udržali oteplenie v bezpečnom rozsahu, vo vzduchu by nemalo byť viac ako 350ppm skleníkových plynov – odtiaľto názov stránky 350.org, ktorá koordinuje občianske aktivity na celom svete. Bohužiaľ tento rok sme prekročili hranicu 400ppm. Takže sme v situácii, kedy by sme mali ihneď prestať vypúšťať všetky emisie a ešte aj začať skleníkové plyny zo vzduchu odstraňovať.

Viac informácií o potrebe znižovania emisií skleníkových plynov napr. aj tu: Najdôležitejšie číslo: 350 ppm.

Teraz najčítanejšie