Denník N

V utečeneckej tragédii zlyhávajú všetci, ktorí z utečencov žijú!

Maďarsko sa pokúsilo zastaviť utečencov ostnatým plotom. Foto - tasr/ap
Maďarsko sa pokúsilo zastaviť utečencov ostnatým plotom. Foto – tasr/ap

Úrad vysokého komisára OSN(UNHCR), Červený kríž, OBSE a aby sme v hanbe za svetom neostali, tak samozrejme náš „špecializovaný“ Migračný úrado.Tieto a ďalšie inštitúcie potvrdili jeden z Murphyho zákonov, ktorý hovorí : Každý úrad, ktorý vznikne, sa po čase venuje jedinej úlohe. Zdôvodňuje opodstatnenosť svojej existencie až mu na činnosť, kvôli ktorej bol zriadený, už nezostáva čas.

OBSE zlyhalo tak tragicky, ako celá Európa v čase balkánskej vojny. O Červenom kríže ani len nepočuť, že organizuje akúkoľvek zmysluplnú pomoc, Úrad vysokého komisaára OSN vydáva vyhlásenia, podľa ktorých „bedlivo“ monitoruje kroky maďarskej vlády pri presadzovaní protiutečeneckej legislatívy, až ich bude „bedlivo“ monitorovať dovtedy, kým nezačnú prví nešťastníci zomierať od hladu a vysilenia na maďarsko-srbských hraniciach. Náš minister vnútra v Sobotných dialógoch SRO tvrdí, že nevie o práve, vybrať si krajinu, v ktorej chce utečenec žiť!? Pritom by stačilo, aby si prečítal Všeobecnú deklaráciu ľudských práv, čl.13, bod 2 :

„Každý má právo opustiť ktorúkoľvek krajinu, aj svoju vlastnú, a vrátiť sa do svojej krajiny.“

Áno, je to tá istá deklarácia, ktorej signatárom je aj Slovenská republika. Tá deklarácia nikde neurčuje, v ktorej krajine je povinný človek žiť, alebo do ktorej môže ujsť! Takže má právo vybrať si ju! Bez ohľadu na to, či sa to nášmu ministrovi vnútra páči, alebo nie!

Náš Migračný úrad, v snahe zapáčiť sa a samozrejme vyhnúť sa „namáhavej“, aj keď skvele platenej práci so žiadateľmi o azyl, omieľa dookola nezmyselné a nič neriešiace vyhlásenia našich politikov o „problémoch, ktoré utečenecká vlna prináša“  a tvári sa, ako keby objavil mokrejšiu vodu, ako je tá z vodovodu.

Kým všetci títo, naozaj skvele platení profesionálni lenivci a tlčhubovia mlátia prázdnu slamu a zabíjajú zvyšky empatie v našich dušiach, stovky individuálnych dobrovoĺníkov vlastnými autami a za vlastné peniaze brázdia diaľnicu zo Slovenska do Srbska, aby doniesli nimi samotnými nakúpené spacie vaky a teplé oblečemie aspoň pre malé deti. Kým sa slovenskí politici predbiehajú v protiutečeneckom primitivizme, bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová organizuje stretnutie so zástupcami veľkých spoločností a dohodne sa s nimi na konkrétnej pomoci pre chudákov, ktorí sa „previnili“ tým, že sa narodili do muslimských rodín. A ak sa náhodu narodili do kresťanských, v zálohe striehne petičný „mág“ Sňahničan spoločne so starostom Ladiec Koyšom, aby upozornili svojich spoluobčanov, že sýrsky kresťan vlastne ani kresťanom nie je. A keďže nie je kresťanom, nie je ani človekom, ktorý si zaslúži pomoc…

Všetci tí, ktorí sa ako profesionáli zúčastňujú na nekonečných a nič neriešiacich seminároch, konferenciách, či medzinárodných stretnutiach, ktorých náplňou je „riešenie problému utečencov“, sú v skutočnosti vyžierky, cicajúce peniaze, ktoré by sa miliónkrát prospešnejšie dali využiť na nákup liekov a vecí potrebných na to, aby neboráci v táboroch mali aspoň pocit, že sú tiež ľudskými stvoreniami.

Ale aj keď sa inštitúciami  spomenutými vyššie, potĺkajú húfy profesionálnych lenivcov a darmožráčov, vďaka Grécku, Macedónsku, Srbsku, Nemecku, Rakúsku, Francúzsku, Veľkej Británii či Taliansku, nikto z nás nemusí byť skeptický ako futbalový fanúšik, ktorého mužstvo prehráva v poslednej minúte zápasu 5:0.

Viktor Orbán vyslal na hranicu armádu, aby „ochránila“ Maďarsko pred utečencami.

My sa pred „orbánovcami“ budeme musieť ochrániť sami… A verte tomu, že to zvládneme! Dokonca ochránime aj ľudské tragédie z arabského sveta!

Foto: ČTK

Teraz najčítanejšie