Denník N

Valle d’Aosta

Hory, hrady a unikátna kuchyňa prekrásneho údolia.

Dnes budeme hovoriť o jednom z regiónov severného Talianska, o údolí Aosty. Prvá zvláštnosť, ktorej  sa budeme venovať v tejto oblasti je, že má z pomedzi talianskych oblastí najmenej obyvateľov a nachádza sa iba v horskom území. Dokonca aj jeho poloha je veľmi osobitá. Nachádza sa úplne na severe Talianska a prilieha zo severnej strany ku Švajčiarsku a zo západnej strany ku Francúzsku. Na juhu susedí s iným regiónom, o ktorom sme si už hovorili, s Piemonte. Nachádza sa uprostred Álp, obklopený štyrmi najvyššími pohoriami v Taliansku: Mont Blanc s výškou 4 808 m je najvyššou horou v Európe, po ktorej nasleduje Pink Mountain s 4 637 m. Potom tam nájdeme Matterhorn 4 478 m, a v neposlednom rade aj Gran Paradiso s 4 061 m. Tvar celého územia je výsledkom ľadovcových prác, ktoré vykopali hlavné aj bočné údolia. Pozoruhodné v tomto regióne je prítomnosť prírodných jazier, medzi ktorými sú najdôležitejšie jazerá Verney, Les Laures a Gran lago. Pozerajúc sa na južnú časť územia zisťujeme, že ho obklopuje národný park Gran Paradiso. Je to prvý taliansky národný park zriadený v roku 1922 na ochranu niektorých ohrozených druhov flóry a fauny.

 

Ďalším dôležitým aspektom, ktorý sa týka aj histórie tohto regiónu sú hrady. Vo Valle d’Aosta sú veľmi početné. Takmer každá krajina mala svoj vlastný hrad. Z niektorých sa zachovali len ruiny, ale ostatné sú veľmi dobre zachované a sú z nich turistické atrakcie. Najznámejším zámkom je Fenis. Pozoruhodný je tiež počet náboženských architektúr, ako sú mnohé svätyne roztrúsené po údolí, ktoré svedčia o veľkej viere a úcte k náboženstvu počas storočí.

Čo sa týka hovoreného jazyka vo Val d’Aosta zistíme, že rovnako ako v iných talianskych hraničných regiónoch sa stretávame s viacerými úradnými jazykmi a samozrejme aj dvoma alebo viacerými dialektmi. V tomto prípade je úradným jazykom taliančina, ale bežne sa používa aj francúzština. Po francúzsky plynule hovorí viac ako 50% obyvateľstva. Aj všetky trasy a stanice vlakov a metra sú napísané v 2 jazykoch, taliančine a francúzštine.

Kulinársky aspekt pôdy v porovnaní so zvyškom Talianska je spôsobený hlavne absenciou pšenice, ktorá viedla k nefermentovanému ražnému chlebu vo zvyšku Talianska a je ďalšou regionálnou výnimkou ražnej múky polenta. Ďalším prvkom, ktorý je v tradičných podmienkach obmedzený je olej, ktorý je nahradený maslom a inými rastlinnými a živočíšnymi tukmi. Živé miestne produkty a obmedzenie obchodu s vonkajším na minimum, je možné definovať kulinárske tradície údolia Aosta ako jedinú miestnu kuchyňu, ktorá sa podobá tradícii ostatných talianskych kuchýň. Miestne produkty sú v podstate horské zrná, mliečne výrobky a kozy, mäso a mliečne výrobky z hovädzieho dobytka, ošípaných atd. Okrem veľmi dôležitých miestnych tradičných agropotravinárskych výrobkov a používania miestnej zeleniny v polievkach sú hlavnými zložkami repkový olej, syry, gaštany, jablká a hrušky, ktoré majú najvyššiu kvalitu. Táto pôda má prospech z prostredia, ktoré je zvlášť vhodné na pestovanie viniča od rímskych čias, v skutočnosti nie menej dôležité sú vína a veľké „Grappa“ produkované v týchto horských oblastiach.

 

Miestne vína majú významné ocenenia na národnej i medzinárodnej úrovni. Táto skvelá kombinácia prosperity krajiny a veľkej lásky k jej územiu umožnila miestnym výrobcom vytvoriť s múdrosťou a húževnatosťou skutočné a kvalitné víno. Vychutnávaním týchto vín zistíte, že autentickosť chutí, a ktoré boli odovzdané z generácie na generáciu, priniesla to najlepšie, čo môže Valle d’Aosta ponúknuť.

Aj napriek tomu, že tento nádherný región nám ponúka veľa nádherných scenérií, kde môžete stráviť nádherné zimné i letné prázdniny, kultúra a história tejto oblasti sú oveľa väčšie než malé rozmery tohto regiónu, ktoré môžete nosiť vysoko, takmer v oblakoch, vďaka svojim krásnym horám a unikátnym príchutiam stola.

Teraz najčítanejšie

Luca Nucciarelli

Moja kariéra kuchára sa začala v talianskom Toskánsku, v mestečku Pitigliano, odkiaľ pochádzam. Prvé skúsenosti som naberal ešte ako študent počas letných prázdnin v reštaurácii mojej tety. Láska k vareniu ma dodnes neopustila, na svojich kuchárskych cestách svetom som v Anglicku stretol svoju lásku, ktorá ma priviedla na Slovensko. Dnes pre Vás varím v Martine a spolupracujem ako šéf ambasador v reštaurácie Orchidea vo Veľká Lomnica.