Denník N

Varili média varili, až uvarili, Sulíka

Alebo, keď sa pod kotol vytrvalo a výdatne prikladá, uvarí sa aj tá „žaba“.

Dlhodobý mediálny hon na Sulíka priniesol prvé ovocie. Podľahol tlaku vonkajších okolností a intrigánom vo vnútri strany. K tým vonkajším je v tejto chvíli zbytočné zaujímať postoj. Aj keď už z prvých ohlasov je zrejmé, že štvanica bude pokračovať. Ale to je pri ich politickom „ufúľaní“ povinná jazda.

Mini strana, ktorá v posledných voľbách dosiahla volebný výsledok nad všetky očakávania, sa krátko po nich začala trieštiť. Svedčí to len o jednom. Nekvalitný stranícky materiál. Výhrady voči súčasnému predsedovi, že povstal jeden z nich, čoby potenciálny „hlavný liberál“ na Slovensku, museli byť predsa v partaji známe dávno pred voľbami. Vtedy Mihál čušal ako voš, neprepukla u neho vodcovská ambícia. Bodaj by aj, „prieskumy“ neveštili nič dobré. Búšenie médií do Sulíka, v ňom však vyvolalo nepotlačiteľné nutkanie, teraz, alebo nikdy. A tak sme si mohli prečítať, aký by on bol predseda SaS. Môj názor, strana sa rozpadne, ak by bol Mihál jej predsedom, alebo aj hocikto iný.

Po „víťazných“ voľbách by som bol od „saskárov“ očakával, že postupne budú vytvárať odborné tímy, majú na to dosť poslancov, kde by každý dostal za úlohu v rámci strany pod patronát tú časť agendy, ktorú má vo výbore NR SR. Takto sa mohli v pokoji a tvorivej činnosti, pripravovať aj na zodpovednejšie poslanie v politickom živote krajinky ako je len byť v opozícii. Čas im ešte evidentne nedoprial dozrieť. Ambície majú väčšie ako schopnosti. Ak budem sarkastický, pre verejnú funkciu u nás, najlepší a najpoužívanejší predpoklad.

Sulíkov krok je možné vnímať ako vynútený spôsob stratégie politického boja v strane. Okamžité ronenie sĺz nad časovou tiesňou zo strany hlavných oportunistov, je triviálne a smiešne. Správajú sa ako práve vyďobaní z vajec, ale nevhodní na ďalšie použitie.

Nech výsledok tejto umelej turbulencie bude akýkoľvek, volič „sasky“ je na rozpakoch už teraz. A stranu to poškodí na dlhý čas. Možno, že iniciátorom išlo práve o to.

Teraz najčítanejšie