Denník N

Vážený pán Sulík.

Vkladám do vás nádej, skúste to nepokaziť.

Minule mi od vás prišiel ďalší newsletter, kde sa pýtate na to, kde vidíme najväčšie problémy zdravotníctva. Tento mail ma potešil hneď dva krát. Za prvé aspoň niekto komunikuje s voličmi bez toho aby z toho trčala kampaň pred voľbami, či prvoplánová propaganda. Snáď v tomto nie som naivný. Za druhé, je to neskutočne dôležitá téma. Podobne ako vzdelávanie či obrana štátu. Ja sa do zdravotníctva veľmi nerozumiem, ale chcel som vám aspoň odpísať linkom na blog (zasiahla ma udalosť, ktorá zo zdravotníctvom priamo súvisí) a k tomu pripojiť pár rád.

Načo by som vám radil? Pretože mi veľmi záleží na tom, aby ste zostavili vládu. Už aj môj najobľúbenejší týždenník vás dal na obálku (aj keď v koláži) a rozoberal plusy a mínusy možnej situácie, že by ste boli premiérom. Ja by som chcel aby ste boli. Odkedy SaS vznikla, volím iba ju. Každé voľby som si to premyslel a nenašiel som nič lepšieho. Vidím, že sa zbytočne nenaháňate za popularitou a dávate si na čas so zostavením odpovedí na problémy tejto krajiny. Nie ste komunista v kapitalistickom tričku, nehovoríte každému to čo chce počuť, len preto aby ste si polepšili, neparazitujete na ľudskom strachu a nevytvárate zástupné témy len preto, aby ste zakryli vlastnú neschopnosť. V strane máte odborníkov a občas možno napätú – ale predsa len diskusiu. Všetkým kto hovorí že nemá koho voliť hovorím, nech stavia na SaS. Nie na vás, veď SaS je viac ako len vodca, v tom je jej ďalšia prednosť. No skrátka, išli ste správnym smerom. Snáď to ešte stále tak je. Práve preto dokážem prekusnúť občasné čudesné posolstvá. Tie o migrantoch, zlom a len zlom Bruseli či eure. Máte na tieto veci konzistentný názor, ktorý neotáčate podľa počasia, ok. Namiesto „rád“ a linku na blog o zdravotníctve (ktorý som tiež tak spontánne napísal), vás ale idem skúsiť osloviť takto. Prečo?

Nemôžem nereagovať na udalosti, ktoré nastali u vás v posledných dňoch. To myslíte vážne? Idete sa pretekať s populistami? Nemali ste byť alternatínou na post premiéra tejto krajiny? Krajiny odkiaľ utekajú najkvalitnejší ľudia, kde zbytočne umierajú starí a chorí, kde malí podnikatelia trávia čas neustálym sledovaním zmien legislatívnych pravidiel namiesto zavádzania inovácií a kde mladí majú problém zorientovať sa vo svete po odchode zo školy, tu idete ukazovať na migrantov, kolaps eura a podobne? Ako na hlavný problém? Ale to snáď nie. Od vás som čakal viac. Skúste si všimnúť, kto všetko nás už „ohrozoval“ v minulosti. Židia, Maďari, Češi, Cigáni, homosexuáli… teraz sú to migranti. Koľko ich sem prišlo? Ani tí sem nechcú. Tým nechcem povedať, že to nie je problém, ktorý by sa mal riešiť na nadnárodnej úrovni. Ale my tak pravidelne a konzistetne bijeme na poplach (vždy kvôli niečomu novému), už nám z toho zjavne zvoní v hlave. Ale ak chceme byť sebavedomým a konštruktívnym kritikom EU, mohli by sme si prosím urobiť poriadok doma? Konečne, po dekáde marazmu? Pretože z pozície krajiny, v ktorej poriadne nefuguje nič a ktorej väčšina ústavných činiteľov trpí pluralitou vlastných názorov a je zvyknutá skôr brať, ako dávať, nielenže v zásadných európskych otázkach nebudeme mať poriadne slovo, ale ešte budeme na smiech.

V krátkej histórii tejto krajiny sa tu striedali vodcovia dvoch typov. Tí čo nasľubovali to čo voliči chceli počuť… to vlastne majú spoločné, tak sa vyhrávajú voľby. Rozdiel nastal potom. Jedni nevedeli čo s krajinou a tak len rozoberali verejné zdroje, predstierali činnosť a hľadali nepriateľa, proti ktorému by mohli bojovať a tým by prekryli ich bezradnosť. Nevydržali viac ako dekádu. Druhí mali aspoň nejaké nápady a narobili viac osohu ako škody. Zaradiť vás do druhej kategórie je hádam nevyhnutné minimum, ktoré by ste nemali mať problém prekonať.

Vládnuť nie je také ťažké. Dobre spravovať krajinu, to už chce kvalifikáciu a skúsenosti. Nestačí si získať dôveru sľubmi. Nestačí získať popularitu tým, že si kúpite koho potrebujete za peniaze niekoho iného. Toto všetko vydrží len dočasne a neskôr vás to dobehne. Nie každý, kto bol včera populárny a vplyvný sa dnes môže pozrieť do zrkadla, či bez obáv zdraviť ľudí na ulici. Tí čo sa správali spravodlivo a férovo, tí majú dlhodobejšiu životnosť a sú aj lepším príkladom.

Hovoril som o radách. Možno je to aj trúfalé, ale myslím to úprimne. 1.) Buďte nad vecou. Majte hodnotový rebríček, ktorého sa držte. Vyhýbajte sa ale malicherným hádkam, ktorými márnia čas tí, ktorí nemajú nič iné na robote. 2.) Vychovajte si nástupcov a udržte (prípadne moderujte) v strane diskusiu. Nemôže to celé stáť a padať na vás a nemôžete ani úplne všetko a vždy ovládať. Dôverujte ľuďom okolo vás. 3.) Poučte sa z chýb svojich predchodcov. Nehrajte sa na supermana, ktorý dokáže splniť všetko. Takí majú síce rýchly rast, ale aj nenávratný pokles. Jeden práve sledujeme v priamom prenose. 4.) Hovorte s ľuďmi v regiónoch. Nechcú tak veľa. Videl som kanceláriu a vlajku SaS na Dolnej v BB s kontaktom na konkrétneho človeka. Chcem viac takýchto vlajok. A nie len pred voľbami.

Záverom by som rád poprial úspešnú spoluprácu s čo najviac zaujímavými ľuďmi a veľa úspechov. Nezaraďte sa do kategórie premárnených príležitostí. Tam už je plno. Máte naviac, rovnako ako my všetci. Buďte príkladom, pozitívnym. Potrebujeme to.

P.S.: Za ilustráciu ďakujem Cynickej Oblude.

 

Teraz najčítanejšie

Tomáš Mikulík

Som slušný človek s veľkou hubou :) (dovolil som si citovať klasika).